Luciakranse med safran og vaniljeremonce
24. november 2022
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Stine Christiansen
Inspireret af de svenske luciaboller er de safrangule luciakranse opgraderet med vaniljeremonce, sukkerglasering og et drys flormelis.
Bemærk
Hævetid: 1½ time
Ingredienser
Sådan gør du
Lun mælken, til den er lillefingervarm. Rør gæren ud i mælken. Mas safran og sukker godt sammen, så sukkeret tager farve, og rør det i gærblandingen. Tilsæt det meste af melet og salt, og ælt dejen sammen.
Tilsæt det bløde smør lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt i 5-8 minutter (gerne på en røremaskine),til dejen er glat og smidig. Tilsæt resten af melet om nødvendigt. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.
Rør smør, flormelis og vaniljesukker sammen i en skål til en ensartet remonce.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud til en aflang firkant på 45 x 25 cm. Smør vaniljeremoncen ud på dejen i et jævnt lag. Fold ⅓ af dejen ind mod midten, og læg den anden ⅓ over, så dejen ligger i 3 lag.
Skær dejen i 14 strimler. Sno strimlerne én ad gangen, og form dem til små kranse. Fordel luciakransene på 2 bageplader med bagepapir, og lad dem efterhæve tildækket i 30 minutter.
Tænd ovnen på 190° varmluft. Pensl luciakransene med sammenpisket æg, og drys med perlesukker. Bag dem i ovnen i ca. 12 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
Kog sukker og vand op i en lillegryde, og lad det småkoge i 1 minut. Tag gryden af varmen, og pensl sukkerlagen på de lune luciakranse, lige når de kommer ud af ovnen. Afkøl kransene på en bagerist, og servér dem lune drysset med lidt flormelis.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk