Lasagne

Lasagne er storfavorit i de fleste børnefamilier, og det er ganske forståeligt. Lasagne smager skønt, kan fyldes med med grøntsager og varieres på mange måder.

Lasagne
31-60 min.

(6)

August 8, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Lav en ekstra lasagne, når du alligevel er i gang, og frys den ned i portioner. Så er der nem mad til de dage, hvor det skal gå ekstra stærkt med at få maden på bordet.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Fire forskellige slags tilbehør til en lasagne.

Forslag til tilbehør til lasagne: 1. Tomat-mozzarella-salat, 2. Foccacia med tomat og rosmarin, 3. Caprese-salat med ristet aubergine, 4. Brydebrød med oliven og mozzarella.

Tips til en perfekt klassisk lasagne

Lasagne fra bunden smager bare bedst – og den gode nyhed er, at det faktisk er overraskende nemt at lave den lækre ret, som en ægte italiensk mama ville have gjort det! Den klassiske lasagne består af tre elementer: lasagneplader, kødsauce og bechamelsauce. Du kan både skyde genvej med plader og sauce, men vil du glæde både gæster og smagsløg, så læs med i denne lasagne-opskrift, hvor vi giver dig alle de bedste tips til den perfekte italienske lasagne. 

  1. Lasagneplader til lasagne: Hvis du har en pastamaskine, er det nemt at lave dine egne lasagneplader – og resultatet er usammenligneligt med de hårde, tørre plader, du køber i supermarkedet. Du følger blot grundopskriften på hjemmelavet pasta her til og med trin 4, og så er pladerne klar til at blive lagt sammen med kød- og bechamelsauce. Vil du springe den hjemmelavede version over, kan du blot bruge de friske fra supermarkedet. Har de ikke friske plader, kan du også bruge tørrede lasagneplader.
  2. Kødsauce til lasagne: En god kødsauce er simpel og indeholder ikke mange ingredienser – og så er hemmeligheden bag en vellykket kødsauce den lange simretid og en god sjat rødvin. Du kan dog sagtens lave en smagfuld sauce til din lasagne-opskrift, selvom du ikke tid til at lade saucen simre i flere timer. Få alle de bedste tips og tricks til en god bolognese her. Er du ikke til oksekød, eller kunne du blot tænke dig at prøve en ny variant af den klassiske lasagne-opskrift, kan du sagtens skifte hakkekødet ud med andre alternativer. Prøv f.eks. en lakselasagne, kyllingelasagne eller en lasagne med lam
  3. Bechamelsauce til lasagne: Bechamelsauce er en hvid opbagt mælkesauce, der oftest bruges i lasagne og mousaka. Saucen er slet ikke svær at lave, og du har garanteret allerede alle ingredienserne i dit køkken. Bechamelsauce består nemlig stort set kun af mel, smør og mælk – og derfor er saucen også ganske billig at lave selv. Bechamelsauce bruges også som grundsauce til andre saucer, f.eks. mornaysauce, så når du først har prøvet at lave den, kan du bruge dine saucefærdigheder i mange andre retter. Den eneste forskel på mornaysauce og bechamelsauce er, at der er ost i mornaysauce, så synes du, at din lasagne-opskrift mangler ost, kan du skifte bechamelsaucen ud med mornaysauce. Se, hvordan du laver både bechamel- og mornaysauce i videoen ovenover. Den hjemmelavede bechamelsauce giver lasagnen en skøn smag, men har du travlt, kan du ty til en færdigkøbt version og komme endnu hurtigere i mål med din lasagne-opskrift.
  4. Hvilken ost er bedst til lasagne-opskriften? Når lasagneplader, kødsauce og bechamelsauce er lagt sammen i lag, må vi selvfølgelig ikke glemme den snaskede krone på værket: Osten! Hvis du vil have den perfekte gratinerede lasagne, bør du gå med en blanding af frisk mozzarella samt en fast, gul ost – og den skal gerne have en høj fedtprocent, så den får den perfekte sprøde skorpe og et blødt, snasket indre, der trækker tråde efter sig. Det kan f.eks. være cheddar, men test endelig, hvilken ost der er din foretrukne til lasagne-opskriften.

Kan man fryse en ubagt lasagne? 

Ja, du kan sagtens fryse en ubagt lasagne ned. Du kan f.eks. lægge lagene sammen i en foliebakke, som du stiller i fryseren og kan sætte direkte ind i ovnen, når du bliver sulten efter den italienske klassiker. 

Se også: Nem opskrift på lasagnette

Den frosne lasagne kan sagtens sættes direkte i ovnen, så den tør op, imens den bages. Så skal ovntiden nok bare forlænges med 10 minutter. Du kan også bage din lasagne halvt færdig, fryse den ned og bage den færdigt, når du skal bruge dem. På den måde skal du ikke starte forfra med din lasagne-opskrift, næste gang maven rumler efter den dejlige klassiker. 

Vegetarlasagne – lækker lasagne med grøntsager

I lasagne-opskriften her tilsættes små tern af grøntsager, og du kan sagtens skifte dem ud med det, du lige har på køl. I en klassisk kødsauce er gulerødder, løg og bladselleri, men vil du snige flere grøntsager ind, kan du f.eks. prøve med rødbede, squash, knoldselleri, butternutsquash eller aubergine. Om du skærer grøntsagerne i små tern, store tern eller river dem afhænger af, hvordan du foretrækker din lasagne-opskrift. 

Hvis du vil lave en vegetarisk lasagne, kan du skifte oksekødet ud med linser eller en anden køderstatning. Du kan også prøve vores bedste opskrift på vegetarlasagne, som du ser på billedet her.

Vores søstersite, ISABELLAS, har en populær opskrift på grøntsagslasagne, som er lige som den slags er bedst! Stor anbefaling herfra. Find den her: Grøntsagslasagne med citronricotta.

Vegansk lasagne

Skal lasagne-opskriften være vegansk, kan du i mornaysaucen skifte smør og mælk ud med plantesmør og -mælk. Skal saucen være ostet, kan du tilføje vegansk ost eller gærflager, som giver den rette umamismag/ostesmag. Du kan finde veganske lasagneplader i supermarkedet. Tjek ingredienslisten, da nogle pastatyper indeholder æg, mens andre ikke gør.

Tilbehør til lasagne

Mange af os foretrækker at spise lasagnen med lækkert tilbehør – ofte i form af en salat og/eller lunt brød. Spiser man lasagnen for sig, kan det hurtigt blive en tung sag, og derfor er en salat det perfekte valg til at gøre retten lettere og mere sprød. Du kan lave denne lasagne-opskrifts grønne salat, eller du kan freestyle med en frisk tomat-mozzarella-salat med basilikumblade og rødløg. Du går heller aldrig galt i byen med en sprød spidskålssalat med avocado og sennepsdressing, der får selskab af saltede mandler. 


Måske du også kan li'