Kringle med marcipan og rosiner

1. februar 2021 af .

Foto: Betina Hastoft

En god, sønderjysk gærkringle kan laves på mange måder, men denne version med ægte marcipan går man aldrig fejl af.

Ingredienser

Sådan gør du

Rør gæren ud i mælken. Tilsæt æg og rørsukker, og rør godt. Kom hvedemel og smør i lidt ad gangen, og ælt, til dejen er glat og smidig. Lad dejen hvile tildækket et lunt sted i 30 minutter.
Rør marcipan, sukker og smør sammen, gerne med en elpisker.
Rul dejen ud i en lang pølse på et meldrysset bord. Rul dejpølsen flad med en kagerulle, så den bliver ca. 10 cm bred.
Smør marcipanfyldet ud på midten af dejen i en bred stribe. Drys med rosiner. Fold dejen ind over fyldet, og form evt. dejen som en kringle. Læg kringlen over på en bageplade med bagepapir, og lad den hæve tildækket i 1 time.
Tænd ovnen på 200º.
Pensl kringlen med sammenpisket æg, og drys med perlesukker og mandelsplitter. Bag kringlen i ovnen i 20 minutter.
Lad kringlen køle en smule af. Drys evt. med sigtet flormelis, og servér kringlen lun.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Kringle - Gode tips til opskriften

Kringlens form kender vi fra skiltene hos bagere. Kagen har helt fra middelalderen været brugt som symbol for bagere, så det er der intet nyt i.

Det er dog ikke alle, der synes, det er lige let at forme den, så den får sin karakteristiske form. 

Formen opnås ved at rulle dejen ud til et langt stykke og krydse enderne, så de mødes på hver sin side af dejstykkets midte. 

Husk at pensle kringlen, så den får en fin overflade. God bagelyst!

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar