Koteletter i fad

Giv mormor kamp til stregen med en lidt mere moderne og grøntsagsfyldt omgang koteletter i fad.

Koteletter i fad
31-60 min.

(8)

July 12, 2022 af Line Holt NielsenFoto: Betina Hastoft

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Udskift gerne grøntsagerne efter sæson og grøntsagsskuffens indhold. De fleste typer af grove grøntsager, f.eks. rodfrugter, kål og forskellige løgtyper egner sig til bagning og kan derfor bruges.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Koteletter i fad – TIPS TIL OPSKRIFTEN

Koteletter i fad er nok en af de nemmeste retter at lave, når der er mange samlet om bordet. Retten er hyggelig at deles om, og der skal ikke meget forberedelse til, før fadet blot skal passe sig selv i ovnen. Derfor har du rig mulighed for at kredse om gæster eller familie, mens retten lige så stille gøres klar til servering. 

Gennem årene har mange kastet sin kærlighed over koteletter i fad, og det forstår vi egentlig godt, for med rettens saftige kød, cremede sovs og smagfulde svampe er den både mættende og fyldt med smagsindtryk og konsistens. En vaskeægte familiefavorit, som både store og små kan blive enige om!


Hvad er koteletter? 

En kotelet er en af de mest udbredte udskæringer i de danske køkkener og restauranter, og det skyldes formentlig dens alsidige væsen, der kan bruges til lidt af hvert. Koteletten udskæres af kammen fra enten svin, kalv, lam eller vildt kød, og i denne opskrift anbefaler vi nakkekoteletter fra svin.

En nakkekotelet er, nærmere bestemt, en filet, der udskæres af grisens nakke. Udskæringen indeholder fedtmarmorering, hvilket er med til at give større smag, kraft og saft til kødet. Det betyder også, at den kræver en smule mere tilberedningstid end mere magre koteletter. Grundet den mere krævende tilberedningstid anbefaler mange at tilberede en nakkekotelet ved svag varme over længere tid, og derfor er koteletten ideel til en ret som koteletter i fad, der hygger sig i ovnen.

Den her udskæring er god til et væld af opskrifter, og her er der selvfølgelig fokus på opskriften koteletter i fad. Hvis det skal være rigtig nemt, så er en af vores favoritter den her sommerret fra ISABELLAS: Nemme grillspyd med svinekød.

Tre andre opskrifter på retter i fad.

Andre 'i fad'e

Hvis ikke det lige skal være koteletter, så er der mørbrad i fad, laks og kartofler i fad og kylling i fad. Og hvis det ikke er nok, så får du her hele vores samling med mad i fad. 

En mere moderne version af koteletter i fad

I den klassiske opskrift på koteletter i fad er der ofte ”kun” tilsat svampe og løg. Dét er der ændret en anelse på i denne mere moderne opskrift på koteletter i fad, hvor de saftige koteletter får selskab af knoldselleri, porrer og gulerødder. Det giver lidt ekstra hakkearbejde, men smagsudbyttet er stort, og flere grøntsager har aldrig gjort skade! 

Marinering eller gourmetsaltning af koteletter i fad

Vil du have mere smag i nakkekoteletterne, kan du med fordel enten marinere eller gourmetsalte fileterne inden, du kommer dine koteletter i fad. 

Marinering af koteletter i fad

Ved marinade kan du tilføre en masse smag og saft til dit kød. Mange tror fejlagtigt, at det dér med at marinere er en tidskrævende proces, men du kan faktisk marinere i alt fra 15 minutter til natten over. Prøv f.eks. en rødvinsmarinade med rosmarin og estragon, som giver power til nakkekoteletten!

Gourmetsaltning af koteletter i fad

Gourmetsalter du din nakkekotelet, er der flere fordele at hente. Gourmetsaltning bidrager nemlig til, at kødet holder på sin saft, og at det samtidig bliver mere mørt og smagfuldt. Den øgede smag skyldes særligt, at saltet under gourmetsaltning trænger ind i kødet i stedet for at ende på panden ved stegning. Med ganske få kneb kan du altså få meget mere smag i dine koteletter i fad!

Tip: Prøv at lave dit egen krydderurtesalt, hvis du under gourmetsaltning vil tilføre endnu mere smag til kødet. Vælg din foretrukne krydderurt, f.eks. frisk timian, og blend salt og timian sammen i en minihakker, til saltet er blevet lysegrønt. Nemt og lækkert!

Det kan du også komme i koteletter i fad

Vil du have flere grøntsager ind i din ugentlige madplan, er koteletter i fad en oplagt mulighed! I fadet kan du nemlig komme massevis af grøntsager i, hvilket gør det nemt at variere opskriften med nye grøntsager fra gang til gang. 

Der er egentlig ikke dé grøntsager, som ikke kan bruges til koteletter i fad. Sørg bare for, at grøntsagerne har nogenlunde samme størrelse, så nogle ikke får for meget, mens andre får for lidt. Det kan f.eks. være en idé at komme porrer i senere end gulerødderne, fordi porrer ikke skal tilberede nær så længe som gulerødderne. 

Du kan også tilføje aubergine, squash, blomkål, selleri, fennikel, kartofler, tomater, diverse rodfrugter, peberfrugt, broccoli, chili, spinat, spidskål og/eller løg. Nok ikke det hele på én gang.

vegetarisk version af koteletter i fad?

Hvis du spiser vegetarisk, skal du ikke snydes for en skøn omgang koteletter i fad. Erstat blot kødet med smagfulde grøntsager eller rodfrugter såsom et halveret blomkålshoved, spidskålshoved eller tykke skiver af ”selleribøffer”. Se også: Skønne vegetariske opskrifter

Må vi foreslå? Gå på opdagelse i hele vores samling af de nemmeste retter, der bare skal hygge i et fad i ovnen. Find dem her: Mad i fad.

Måske du også kan li'