Koldskål-tærte

28. juli 2022 af .

Foto: Lene Samsø

Den sprøde bund, det søde indre og den syrlige top er alt, hvad du har brug for på en varm sommerdag. Skal tærten være endnu mere sommerlig, kan du undlade citrongelé og toppe tærten med friske bær i stedet.

Bemærk
Hviletid: Mindst 3½ time

Ingredienser

Udstyr

1 aflang tærtebund med løs bund, ca. 35 x 11 cm

Sådan gør du

Rør mel, flormelis og salt sammen i en stor skål. Skær smørret i små tern, og pisk ægget sammen i en anden skål.
Smuldr smørret i melblandingen, uden at arbejde for meget med dejen. Tilsæt ca. halvdelen af det piskede æg, og saml dejen med hænderne. Lad dejen hvile på køl i 15 minutter.
Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir, og beklæd den smurte form med dejen. Skær dejkanterne til, og prik bunden med en gaffel. Sæt formen i fryseren i yderligere 15 minutter.
Tænd ovnen på 175°, og bag bunden i ovnen i ca. 25 minutter, til den er sprød og gylden. Lad bunden afkøle helt på en bagerist.
Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i ca. 5 minutter. Skyl og riv citronen fint, og pres saften. Lun citronsaften i en lille gryde sammen med den udblødte husblas, til den er smeltet.
Pisk citronskal, æggeblomme, sukker og vaniljepulver sammen i en skål med en elpisker. Vend kærnemælk og piskefløde i æggesnapsen, og rør til sidst husblassen i.
Hæld forsigtigt koldskålscremen oven på bunden, og sæt tærten på køl i mindst 2 timer, til den har sat sig.
Udblød husblassen i en skål med koldt vand i ca. 5 minutter. Skyl og riv citronen groft. Kog citronskal og -saft sammen med sukker i en gryde, til sukkeret er smeltet. Si citronlagen igennem en sigte og ned i en skål, så citronskal frasorteres. Opløs husblassen i citronlagen.
Lad geléen hvile i køleskabet i ca. 10 minutter, så den stadig er lun. Hæld forsigtigt geléen oven på koldskålscremen, og lad tærten hvile på køl i yderligere 1 time. Servér gerne tærten iskold.

Tip!

Hvis du vil undgå, at tærtens sider glider ned under bagningen, kan du blindbage bunden i de første 15 minutter af bagetiden. Blindbagning betyder, at man lægger et stykke bagepapir oven på tærtebunden og hælder en masse tørrede bønner ovenpå. Se i videoen her, hvordan du gør.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar