Koldhævede hvedeknopper med kardemommesmør
22. juli 2021
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Columbus Leth
Hold den hyggelige danske tradition i live, og servér varme hveder aftenen før store bededag. Her serveres de med hjemmelavet kardemommesmør.
Bemærk
Hævetid, i alt: 10 timer.
Ingredienser
Udstyr
1 bradepande, 33 x 23 cm
Sådan gør du
Smuldr gæren, og opløs den i mælken i en skål. Rør æg, sukker, kardemomme, salt, smør og det meste af melet i. Ælt dejen grundigt i en røremaskine i ca. 10 minutter, til den er glat og blank. Tilsæt evt. mere mel, hvis dejen er meget klistret. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen hæve på køl i mindst 8 timer (gerne op til 12 timer).
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 12 lige store stykker. Form dejstykkerne til runde boller.
Læg bagepapir i bradepanden, og fordel bollerne i bradepanden med et par cm imellem, så der er plads til, at de kan hæve sammen. Dæk bradepanden med et viskestykke, og lad bollerne hæve et lunt sted i mindst 2 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.
Tænd ovnen på 200°. Bag bollerne i ovnen i 18-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl hvedeknopperne i formen på en bagerist.
Rør smørret med vaniljesukker i en skål. Stød kardemommefrøene i en morter, og bland dem sammen med sukker i en skål.
Rør kardemommesukkeret i smørret, anret det i en skål, og sæt på køl til servering. Flæk hvedeknopperne, og rist dem gyldne på en brødrister. Servér dem med kardemommesmør.
Tip!
Kan du ikke få fat på hele kardemommefrø, kan du i stedet bruge 1 tsk. stødt kardemomme til kardemommesmørret.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk