Knækbrød med durummel

17. januar 2022 af .

Foto: Martin Tanggaard

Det her knækbrød med frø, kerner og durummel får det helt rigtige ’knæk’, når du tager en bid. De er nemme at bage og passer perfekt i madpakken.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 150°. Bland mel, kerner, frø og salt i en skål. Vend olie og vand i dejen, og bland det sammen til en sammenhængende dej.
Fordel dejen på et bagepapir, og dæk den med yderligere et ark bagepapir.
Pres dejen flad mellem papirerne, og rul den ud med en kagerulle, så det dækker næsten hele papiret.
Fjern det øverste bagepapir, og placér det nederste papir med dejen på en bageplade. Skær dejen i firkanter, så knækbrødet er nemt at brække i pæne stykker, når det er færdigbagt.
Bag knækbrødet i ovnen i ca. 1 time. Lad knækbrødet afkøle, og bræk det i stykker.

Tip!

Synes du, at dejen er en smule tør, kan du tilsætte en anelse mere vand, så bliver den nemmere at rulle ud.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Bag nemme, sunde og lækre knækbrød med kerner og frø

Der er masser af gode grunde til at lave hjemmebagte knækbrød. Knækbrød er både lækre, sunde og super nemme at bage, og den hjemmelavede udgave er så lækker at have i hjemmet, hvis du skal bruge en snack eller nemt tilbehør. Knækbrød kan holde sig længe, hvis de opbevares i en lufttæt beholder. Du kan også sikre, at knækbrødene holder sig sprøde ved at opbevare dem i en kagedåse med et lag bagepapir mellem dåse og låg.

Det her er en rigtig god grundopskrift på hjemmebagte knækbrød. Knækbrødet bliver dejligt sprødt og fyldt med smag fra de forskellige frø og kerner. Grundopskriften på knækbrød er super simpel. Har du mel, frø og kerner, olie og vand, skal du blot blande ingredienserne, fordele massen på en bageplade og bage den i ovnen – så har du friskbagte, sprøde knækbrød med kerner.

Det er nemt at lave hjemmebagte knækbrød, fordi man næsten altid har ingredienserne i køkkenskabet allerede. Opskriften på knækbrød kan nemlig nemt tilpasses til de meltyper, frø og kerner, du lige har eller kan lide. Sidst med ikke mindst, er det hurtigt at bage knækbrød, fordi dejen ikke skal hæve. Du kan altså altid bikse en portion hjemmelavede knækbrød sammen med denne nemme opskrift.

Har du brug for lidt inspiration til, hvad du kan bruge af mel, frø og kerner, og hvordan du får de bedste hjemmelavede knækbrød, har vi samlet nogle gode tips herunder. Her får du også lækker inspiration til, hvad du kan spise til dine lækre, hjemmebagte knækbrød.

Hvilke frø og kerner kan jeg bruge i knækbrød?

Her er brugt solsikkekerner, sesamfrø og græskarkerner. Du kan sagtens bytte dem ud med andre frø og kerner, eller du kan bruge en blanding af alle dem, du godt kan lide. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Du kan også bruge gryn og nødder i dine hjemmebagte knækbrød. Du skal blot sørge for at have 2 dl frø, kerner, gryn eller nødder i alt.

Inspiration til frø og kerner i knækbrød:

  • Solsikkerkerner
  • Græskarkerner
  • Sesamfrø
  • Hørfrø
  • Birkes
  • Chiafrø
  • Havregryn
  • Nødder

Knækbrød med smag

Vil du have mere smag i de hjemmebagte knækbrød, er der rig mulighed for at tilsætte lækre smagsgivere såsom ost og krydderier. Krydderier og ost giver en skøn smag, som passer godt, hvis du spiser knækbrødet til suppe, salat eller ost. Skal knækbrødene være ekstra sunde, kan du bage knækbrød med grøntsager. Prøv f.eks. en opskrift med spinat eller gulerødder.

Du kan også dreje knækbrødene et sødere retning ved at tilsætte tørret frugt. Skal du bruge knækbrød til ostebordet, giver tørrede frugter et sødt og blødt element i de sprøde knækbrød, som passer perfekt til ostemadden. Knækbrød med tørret frugt er også super lækker som eftermiddagssnack eller morgenmad. Få en opskrift her.

Hvilken slags mel kan jeg bruge til knækbrød?

Knækbrødet her er med durummel, som har et højere indhold af protein end almindelig hvede, og det har derfor en ekstra god vandbindingsevne. Knækbrødene smuldrer derfor ikke så nemt. Durumhvedemel er fremstillet af hvedekerner, der knækkes og bliver til små, gyldne gryn.

Du kan sagtens skifte melet ud med andre typer mel, hvis du ikke har durum i køkkenskabet. Du kan f.eks. bruge halvt hvedemel og halvt rugmel. Du skal blot sørge for at have 150 g mel i alt. Bruger du meget groft mel, kan du være nødt til at tilsætte lidt mere væske, da det suger mere end hvedemel.

Inspiration til meltyper:

  • Durumhvedemel
  • Hvedemel
  • Rugmel
  • Grahamsmel
  • Fuldkornshvedemel
  • Sigtemel
  • Speltmel
  • Majsmel

Knækbrød som sund snack og tilbehør

Knækbrød er den perfekte sunde snack, hvad end du er derhjemme eller tager dem med i madpakken. Skal du servere tapas eller ostebord, kan du også imponere ekstra med hjemmebagte knækbrød. Få opskriften på et lækkert tapasbræt her

Når du bager hjemmelavede knækbrød, kan du altid snuppe et eller to af de sprøde, kernefulde stykker som tilbehør til suppe eller salat. Knækbrød kan også være et nemt, hurtigt og sundt alternativ til morgenbollen. De smager nemlig fantastisk med både ost, hjemmelavet syltetøj eller marmelade, peanutbutter eller bare smør.

Du kan også spise knækbrød til frokost, hvis du topper den med lækkert pålæg. Prøv f.eks. en opskrift med avocado og hytteost.

Du kan bruge knækbrød som et sundere alternativ til chips og dyppe dem i lækre dips såsom hummus og hjemmelavet salsa eller toppe dem med sød chutney, f.eks. hjemmelavet pærechutney.

Powered by Froala Editor

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar