Kløben
14. maj 2021
af
Line Holt Nielsen.
Foto: Maria Fabricius Tegner
De tyske eller sønderjyske kløben er søde juleboller, som sagtens kan spises året rundt. Enten som de er eller efter en tur på brødristeren og med et godt lag smør ovenpå.
Bemærk
Hævetid: 75 minutter.
Ingredienser
Sådan gør du
Opløs gær i lunken vand. Tilsæt salt, sukker, kardemomme, A38, olivenolie og halvdelen af hvedemelet.
Riv marcipan, og hak mandler og cocktailbær groft. Bland det i dejen sammen med rosiner, pomerans, sukat og blødt smør. Ælt mel i, indtil dejen bliver glat og blank, men stadig er meget fugtig. Lad den efterhæve i 45 minutter.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og lav en fordybning i midten. Slå æggene ud i en kop, pisk dem let. Hæld det meste i dejens fordybning, og gem resten til pensling.
Vend æggene ind i dejen, så den bliver sammenhængende, men stadig har en rustik konsistens. Del den i 15 grove stykker, og fordel dem på to bageplader med bagepapir. Efterhæv bollerne i 30 minutter, imens ovnen varmer op til 200° varmluft.
Pensl bollerne med æg, drys med perlesukker og mandelflager, og bag dem i 18-20 minutter, til de er gyldne.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk