Klassiske pebernødder

11. november 2021 af .

Foto: Columbus Leth

Pebernødder er svære at holde fingrene fra, når man først går i gang. Pak dem evt. i cellofanposer eller små dåser, og forær dem væk som fine værtindegaver.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200°. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Pisk smør, rørsukker og vaniljekorn luftigt i en skål med en elpisker. Pisk fløden i.
Bland mel, krydderier, bagepulver og natron, og rør melblandingen i dejen. Ælt dejen godt sammen med hænderne, til den er fast og blank.
Rul dejen ud til fingertykke pølser, og skær dem i små stykker på 2 cm.
Fordel dejstykkerne på bageplader med bagepapir – de flyder kun ganske let ud, så der kan være mange på pladen.
Bag pebernødderne let gyldne i ovnen i ca. 10 minutter. Lad dem køle helt af på bagepladen, og opbevar dem i en kagedåse foret med bagepapir.

Tip!

Pebernødderne bliver ekstra festlige, hvis du dypper dem i smeltet mørk chokolade og evt. drysser dem med lidt spiseligt guldstøv.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

TIPS OG TRICKS TIL OPSKRIFTEN PÅ PEBERNØDDER

Pebernødder hører julen til, og de runde krydrede kager er næsten et obligatorisk indslag i småkagedåsen i december. Den klassiske variant med rigelige mængder af varme krydderier smager herligt, men vil du give pebernødderne et tvist, kan du dyppe dem i chokolade, rive citronskal i dejen eller drysse med guldstøv.

Hvor stammer pebernødder fra?

Pebernødder – eller peberkager, som kagerne hed i begyndelsen – er sammen med klejner en af de ældste kager, vi har herhjemme. Faktisk kan pebernødder spores helt tilbage til middelalderen, selvom opskriften dengang var noget anderledes, end vi kender den i dag. Kagerne bestod nemlig hovedsageligt af rugmel, honning og stærke krydderier. Pebernødder er også at finde i Tyskland, hvor de hedder pfeffernüsse og er lidt større end dem, vi spiser herhjemme.

Er der peber i pebernødder?

Det varierer fra opskrift til opskrift, om der er peber i pebernødder. I mange pebernøddeopskrifter får de små runde småkager deres smag fra kardemomme, ingefær og nelliker. Men hvis ingredienslisten byder på peber, er det ofte det hvide af slagsen, du skal have fat i, da smagen her ikke er lige så skarp.

Hvorfor hedder det pebernødder?

Selvom der hverken dengang eller nu behøver at være peber i pebernødder, er der en mening med navnet, for ordet dækker nemlig over det ’at pebre’, som skal forstås som at krydre. Derfor kunne kagerne i princippet lige så godt hedder kryddernødder.

Før i tiden bagte man kagerne over åben ild og uden hævemiddel eller hjortetaksalt. Fordi pebernødderne ikke hævede op ved bagningen eller fik deres sprøde krumme ved hjælp af hjortetaksalt, blev de ret hårde, og konsistensen mindede mest af alt om en nød.

Hvorfor spiser vi pebernødder til jul?

Pebernødder har ikke altid været forbeholdt julen, og det var faktisk først i i 1700-tallet, at den populære kage blev et fast indslag på julebordet. Historien forlyder, at man bagte flere kager op til jul end resten af året, så selvfølgelig skulle der også bages flere af de krydrede nøddeformede småkager – især fordi at netop krydderierne også var kostbare ingredienser, man ikke skulle ødsle med året rundt.

Hvor lang tid kan pebernødder holde sig?

Du kan sagtens fylde småkagedåsen med pebernødder og andre sprøde småkager i god tid, for så længe beholderen slutter tæt, forbliver kagerne sprøde op til 2-3 måneder.

Flere tips og tricks? se her:

  • Prøv at skifte det lyse rørsukker ud med brun farin og en anelse mørk sirup. Så får pebernødderne den velkendte brune farve.
  • I opskriften er der brugt stødt ingefær, men du kan sagtens bruge den friske af slagsen, hvis du ønsker en mere intens smag.
  • Du kan sagtens tilføje lidt større mængder af krydderierne, hvis du er til den krydrede smag.
  • Prøv at røre en smule revet citron- eller appelsinskal i dejen. Det giver et friskt og skønt tvist til dine pebernødder.
  • Dejen må helst ikke blive for varm, når du arbejder med den, så sørg for at røre så lidt ved den som muligt. Jo mindre du ælter dejen, jo sprødere bliver pebernødderne.
  • Hvis du bedre kan lide helt små eller lidt større pebernødder, kan du sagtens variere størrelsen. Hold øje med dem i ovnen, så de ikke bliver for mørke på overfladen.
  • Dejen kan holde sig i fryseren i op til 1 måned. Så vil du være i god tid, kan du lave dejen, rulle den til pølser og lægge den i fryseren. Når du er klar til at bage, kan du tø den mængde op, som du vil servere. 
  • Pebernødderne holder sig friske i 2-3 måneder i en lufttæt beholder.

Powered by Froala Editor

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar