Klassisk risalamande

24. oktober 2021 af .

Foto: Stine Christiansen

Her får du den klassiske opskrift på risalamande, som du kan servere med lun kirsebærsovs.

Ingredienser

Sådan gør du

Flæk vaniljestangen. Skrab kornene ud med bagsiden af en kniv, og gem både korn og bælg. Kog grødris i vandet et par minutter.
Tilsæt mælk, salt og vaniljebælg. Kog grøden ved svag varme i ca. 45 minutter under låg. Smag grøden til med sukker og vaniljekorn, og afkøl den helt.
Overhæld mandlerne med kogende vand, og lad dem trække, til de akkurat er kolde nok til, at du kan røre ved dem. Smut mandlerne, og hak dem groft. Husk at gemme en hel mandel til mandelgaven.
Hæld lidt fløde i den afkølede grød, og rør den lind. Pisk resten af fløden til blød flødeskum – endelig ikke for stiv.
Vend flødeskum og mandler i risengrøden lidt efter lidt. Smag til, og tilsæt den hele mandel. Servér rislamanden med kirsebærsauce til.

Tip!

Du kan også ”koge” risengrøden under dynen. Kog ris og mælk i 5 minutter under omrøring. Læg låg på gryden, pak den ind i en avis, og stil den ind i sengen under dynen. Der skal den stå i 1-1½ time.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Sådan laver du den bedste risalamande

En risalamande skal være cremet og blød, smage dejligt af vanilje og være fyldt med knasende mandler. Her får du opskriften på en skudsikker risalamande, du kan servere jul efter jul!

Herunder har vi lavet trin for trin-billeder, du kan bruge, når du skal lave risalamande. Længere nede finder du vores bedste tips til risalamanden.

Tid: 20 minutter. Kogetid: 45-50 minutter. Antal personer: 6-8

Gode tips og tricks til risalamande

  • Din risalamande bliver bedst, hvis du koger risengrøden med vaniljestangen. Du kan godt bruge en rest almindelig risengrød, men vaniljesmagen bliver mere intens og gennemtrængende, hvis du koger grøden med vanilje.
  • Hvis du før har prøvet at brænde risengrøden på, vil du sikkert meget gerne undgå at gentage det. Et trick er at lade risene koge i vand i nogle minut­ter, før du tilsætter mælk – så nedsættes risikoen for, at de brænder på senere. Når mælken er hældt i, skal gryden bringes i kog igen under konstant omrøring. Derefter kan du nøjes med at røre i grøden en gang imellem.
  • Det er vigtigt, at risengrøden er kold, før du blander den med flødeskum. Hvis grøden er lun, bliver flødeskummen til ost, og det skal din dessert ikke smage af.
  • Pas på, du ikke pisker fløden for stiv. Flødeskummen skal være blødt og let, for så bliver risalamanden også blød og lækker. Se i videoen ovenover, hvad du kan gøre, hvis din flødeskum er blevet for stiv.
  • Hvor svært kan det være at smutte en portion mandler? Det kan faktisk godt drille lidt! Men hvis du hælder kogende vand over dem ad to omgange, går det en hel del nemmere. Lad mand­lerne trække i vandet 10 minutter første gang og 5 minutter anden gang. Så vil du opleve, at de smutter ganske let ud af skallen, når du klemmer omkring dem med fingrene.
  • Er din risalamande blevet for tyk, kan du røre lidt mælk i den. Er der derimod blevet for tynd, kan du tilsætte lidt mere flødeskum. Men pas på, den ikke bliver for tynd i smagen. Gør den det, kan du tilsætte lidt sukker og vaniljepulver.
  • Vil du forberede dig, kan du koge risengrøden dagen før, og opbevare den i køleskabet natten over. Smut også gerne mandlerne dagen før.
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar