Klassisk risalamande

Her får du den klassiske opskrift på risalamande, som du kan servere med lun kirsebærsovs.

Klassisk risalamande
0-30 min.

(8)

September 29, 2022 af Morten SchouFoto: Stine Christiansen

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Du kan også ”koge” risengrøden under dynen. Kog ris og mælk i 5 minutter under omrøring. Læg låg på gryden, pak den ind i en avis, og stil den ind i sengen under dynen. Der skal den stå i 1-1½ time.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

RISALAMANDE-opskrift - SÅ ER DET JUL!

Har vi først sagt jul, har vi også sagt risalamande. For er der næsten noget mere julet end risalamande juleaften? Det er i mange danske familier tradition at servere risalamande som dessert juleaften, og desserten består af risengrød, vanilje, flødeskum og hakkede mandler. Dertil serveres traditionelt set en sød og lun kirsebærsauce, som enten kan være helt glat eller have bid fra hele eller halve kirsebær. Kirsebærsaucen kan både laves fra bunden og købes færdiglavet i dit supermarked, hvis du i forvejen synes, at julekøkkenet har nok at byde på!

Men ikke bare er risalamande en sød, lækker mandeldessert, men en dessert, der samler hele familien rundt om bordet til et kapløb om den hele mandel. År efter år går der konkurrence i den, når vinderen af mandelgaven atter skal kåres. De beskidte tricks tages i brug for at holde skjult, at man fik den hele mandel i første skefuld og efterfølgende lod resten af familien spise, til de var ved at revne. En hyggelig tradition, der i generationer har bragt familier tættere på hinanden (i hvert fald efter konkurrencens afslutning). Hvem får mandelgaven i år? 

HVOR STAMMER RISALAMANDE FRA?

Hvor stammer risalamande fra? Kommer risalamande fra Danmark? Og hvorfor hedder det i grunden risalamande? 

”Risalamande”, en sammentrækning af ”ris à l’amande”, er fransk for ”ris med mandel”, og man skulle derfor tro, at risalamande stammer fra Frankrig. Men det er ikke korrekt, for faktisk er risalamande helt og holdent en dansk tradition, som er opstået i Danmark, og som, så vidt vi ved, heller ikke har spredt sig til andre lande. Vi skal tilbage til år 1900 for at spore den første risalamande-opskrift i en kogebog, men nogle mener, at det allerede var i 1800-tallet på det danske Hotel D’Angleterre, at en kok opfandt og navngav juledesserten. Man må sige, at navnet ”passer godt til barnet”, eftersom desserten i sin grundessens jo netop består af ris og mandler. 

SÅDAN LAVER DU DEN BEDSTE RISALAMANDE

En risalamande skal være cremet og blød, smage dejligt af vanilje og være fyldt med knasende mandler. Her får du en skudsikker risalamande-opskrift, du kan servere jul efter jul!

Herunder har vi lavet trin for trin-billeder, du kan bruge, når du skal lave risalamande, og længere nede finder du vores bedste tips til risalamanden, så du kommer sikkert i mål med denne risalamande-opskrift.

Tid: 20 minutter. Kogetid: 45-50 minutter. Antal personer: 6-8

Gode tips og tricks til risalamande-opskriften

  • Din risalamande bliver bedst, hvis du koger risengrøden med vaniljestangen. Du kan godt bruge en rest almindelig risengrød, men vaniljesmagen bliver mere intens og gennemtrængende, hvis du koger grøden med vanilje.
  • Hvis du før har prøvet at brænde risengrøden på, vil du sikkert meget gerne undgå at gentage det. Et trick er at lade risene koge i vand i nogle minutter, før du tilsætter mælk – så nedsættes risikoen for, at de brænder på senere. Når mælken er hældt i, skal gryden bringes i kog igen under konstant omrøring. Derefter kan du nøjes med at røre i grøden en gang imellem.
  • Det er vigtigt, at risengrøden er kold, før du blander den med flødeskum. Hvis grøden er lun, bliver flødeskummen til ost, og det skal din dessert helst ikke smage af!
  • Pas på, du ikke pisker fløden for stiv. Flødeskummen skal være blødt og let, for så bliver risalamanden også blød og lækker. Se i videoen ovenover, hvad du kan gøre, hvis din flødeskum er blevet for stiv.
  • Hvor svært kan det være at smutte en portion mandler? Det kan faktisk godt drille lidt! Men hvis du hælder kogende vand over dem ad to omgange, går det en hel del nemmere. Lad mandlerne trække i vandet 10 minutter første gang og 5 minutter anden gang. Så vil du opleve, at de smutter ganske let ud af skallen, når du klemmer omkring dem med fingrene.
  • Er din risalamande blevet for tyk, kan du røre lidt mælk i den. Er der derimod blevet for tynd, kan du tilsætte lidt mere flødeskum. Men pas på, den ikke bliver for tynd i smagen. Gør den det, kan du tilsætte lidt sukker og vaniljepulver.
  • Vil du forberede dig, kan du koge risengrøden dagen før og opbevare den i køleskabet natten over. Smut også gerne mandlerne dagen før, og så er det pludselig helt hurtigt at følge en risalamande-opskrift. 

GIV DIN RISALAMANDE-OPSKRIFT ET TVIST

Mange er af den holdning, at en tradition er en tradition, og at sådanne ændrer man ikke på – specielt ikke når de virker. Men er du blandt dem, der har fulgt og fået serveret den samme risalamande-opskrift i årtier, og som derfor trænger til en smule fornyelse, er der mange geniale måder at tviste en risalamande på. Du kan f.eks. erstatte den klassiske kirsebærsauce med appelsinsauce, og du kan hakke brændte mandler og drysse på toppen – det perfekte søde knas! Er du slet ikke til den klassiske risalamande, kan du gå moderne til værks og lave en risalamande-cheesecake, som smager helt vidunderligt. 

Brug resterne af risalamande

I forvejen er risalamande jo en ret, der er lavet på rester fra risengrød – altså en bæredygtig ret, der er genial i kampen mod madspild! Men hvad gør vi så med resterne af risalamande, når vi har spist så mange portioner for at vinde mandlen, at vi kan trille hjem fra jul? Ligesom at du kan lave klatkager af risengrød, kan du lave det samme af risalamande. Opvarm smør på panden, og klat risalamanden ud, så de har størrelse og form som amerikanske pandekager. Servér dem f.eks. som et sødt indslag til morgenmaden med hakket, frisk frugt. Har du et vaffeljern, kan du på samme måde lave vafler af risalamande og spise med f.eks. syltetøj, eller du kan komme risalamande-rester i din brød- eller bolledej. Det giver en dejligt svampet konsistens og en sød smag!

Hvor længe kan risalamande holde sig?

Eftersom risalamande laves af risengrød, afhænger risalamandens holdbarhed af, hvor længe risengrøden har stået i køleskabet, før den laves til risalamande. Risengrøden kan stå på køl i ca. 1 uge, så laver du risalamande af risengrøden på 5.- eller 6.-dagen, kan risalamanden kun holde sig et par dage i køleskabet. Laver du risalamande ud af risengrøden umiddelbart efter, at risengrøden er færdiglavet, afhænger risalamandens holdbarhed i højere grad af flødens holdbarhed. Kig derfor på flødens mindste holdbarhedsdato, og beregn risalamandens holdbarhed derudfra. 

Held og lykke med din risalamande-opskrift, og glædelig jul!

Måske du også kan li'