Klassisk kartoffelsalat

En klassisk kartoffelsalat består af kolde kartofler vendt i en herlig dressing af cremefraiche, mayo, lidt sennep og masser af krydderurter. For at give ekstra sprødhed og smag kan du tilsætte nogle af sommerens sprøde grøntsager.

Klassisk kartoffelsalat
0-30 min.

(5)

February 23, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Columbus Leth

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Tips til opskriften - Sådan laver du den bedste kartoffelsalat

Kold kartoffelsalat, som mormor lavede den, er bedst med en dressing af cremefraiche, mayo og lidt sennep – det giver den helt rigtige smag til en klassisk kartoffelsalat. Til en ægte gammeldags kartoffelsalat er purløg selvfølgelig også et must.

En hjemmelavet kartoffelsalat er en sikker vinder for både dig, der skal lave den og dem, der skal spise den. Kartoffelsalat kan nemlig spises året rundt og den er altid nemt at bikse sammen, uanset om du blot laver den til familien til aftensmad, til en større buffet eller til at tage med på picnic.  

Opskriften på en helt klassisk kartoffelsalat finder vi nok aldrig. Netop fordi kartoffelsalaten er sådan et hit, har de fleste nok en forestilling om, hvordan den skal smage, og den skønne ret kan være forbundet med mange nostalgiske minder. Der behøver heldigvis ikke være én rigtig opskrift på kartoffelsalat, da de alle smager skønt og bygger på de samme ingredienser og smage. Her får du vores bedste tips og tricks til opskriften på en god hjemmelavet kartoffelsalat.

Hvad skal der i en kartoffelsalat?

Der findes mange opskrifter på gammeldags kartoffelsalat, og ingen af dem er helt ens. En klassisk kartoffelsalat kan dog laves helt simpelt med kogte kartofler og en cremefraichedressing med purløg.

I denne opskrift er den kolde kartoffelsalat også med agurk, tomat og radiser, og de sprøde sommergrøntsager smager skønt i salaten, men de kan sagtens undlades. Du kan også nøjes med én af grøntsagerne eller erstatte dem af noget andet.

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der skal i en kartoffelsalat. Det kan være super lækkert at tilpasse ingredienserne i kartoffelsalaten efter, hvilke frugter og grøntsager der er i sæson. De danske råvarer er nemlig fyldt med smag, når de er naturligt modne.

I sommerhalvåret, hvor den kolde kartoffelsalat hyppigt spises, smager friskbælgede ærter, asparges, squash og majs rigtig lækkert i salaten. Du kan også lave en kartoffelsalat med jordbær, som giver en skøn sødme og friskhed.

I de koldere måneder, hvor der er mindre grønt i sæson, kan du pifte smagen op med hakkede rødløg og oliven. Sødme og friskhed kan du få fra æble eller rosiner. Om vinteren kan du også skifte den kolde kartoffelsalat ud med en lun kartoffelsalat og eventuelt tilsætte bagte rodfrugter såsom gulerødder og rødbeder.

Se også: Varm kartoffelsalat opskrift

Sidst men ikke mindst er friske krydderurter en afgørende ingrediens i en klassisk kartoffelsalat. Purløg hører til den gammeldags kartoffelsalat, men persille og dild kan også give en god smag til dressingen. Du kan dog sagtens nøjes med purløg, hvis du ikke har de andre krydderurter på lager. Du kan også erstatte dem med f.eks. kørvel, forårsløg eller almindelige løg. Det giver også en dejlig smag.

Lav kartoffelsalaten på forhånd

Når du skal lave en kold kartoffelsalat, er det vigtigt, at kartoflerne koges i god tid, så de kan nå at køle helt af. Kartoflerne skal gerne være køleskabskolde, så du kan med fordel koge dem dagen før. De kogte kartofler skal opbevares i køleskabet, indtil du skal bruge dem.

TIP: Kogte kartofler kan holde sig op til 6 dage i køleskabet, så hvis du har kartoffelrester fra en anden dag, kan du trylle dem om til en hurtig kartoffelsalat senere på ugen.

Du kan også sagtens lave kartoffelsalaten dagen før, den skal spises. Den får ofte endnu bedre smag, sammenhæng og konsistens, når dressing og grøntsager får lov til at trække natten over. En kartoffelsalat kan holde sig et par dage på køl. Hvis du oplever, at den bliver lidt for stiv og tør i dressingen, kan du vende lidt ekstra cremefraiche i, som gør den gamle dressing cremet igen.

Dressing til kartoffelsalat

Ingen kartoffelsalat uden en god dressing! Den klassiske dressing til kartoffelsalat laves på cremefraiche og mayonnaise og tilsættes friske krydderurter såsom purløg, persille og dild. Mange har også tradition for at tilsætte lidt sennep til dressingen, som giver ekstra god smag til de milde smage, der ellers er i kartoffelsalaten. Kan du godt lide den lidt krydrede smag, kan du også lave kartoffelsalat med karrydressing.

En cremefraichedressing kan godt blive lidt tynd, og derfor er det godt have mayonnaise i dressingen også. Hvis du godt kan lide ost, er det værd at prøve at tilsætte rygeost, som gør dressingen dejlig cremet og fyldt med smag.

Har du rester af andre syrnede mælkeprodukter, der trænger til at blive brugt, kan du sagtens blande dem i cremefraichedressingen. Det kan f.eks. være ymer, kvark, yoghurt, hytteost eller skyr. Disse er også finde alternativer, hvis du ikke vil bruge cremefraiche eller blot er løbet tør. En dressing lavet på skyr er desuden et godt kalorielet alternativ, hvis du vil lave en sundere kartoffelsalat.

En god dressing skal have den perfekte balance af fedme, salt og syre. Derfor er det også godt at smage til med hvidvins- eller æblecidereddike og citron, der giver en dejlig syre og friskhed til de fede mejeriprodukter. Mangler dressingen lidt sødme eller har den fået for stærk smag af sennep, kan du tilsætte lidt honning.

Hvilke kartofler skal man bruge til kartoffelsalat?

Om sommeren er man da et skarn, hvis ikke man udnytter små nye kartofler til en hjemmelavet kartoffelsalat. De nye danske kartofler er fyldt med god smag, som giver den bedste kolde kartoffelsalat.

Du kan i princippet lave kartoffelsalat med alle slags kartofler, men de mindre sorter er lettere at koge og giver derfor ofte det bedste resultat. Det kan f.eks. være de velkendte aspargeskartofler eller sorterne Ditta, Hamlet eller Jutlandia.

Hvad spiser man kartoffelsalat til?

En gammeldags kartoffelsalat som denne smager lækkert til alt slags grillmad, f.eks. pølser, kyllingebryst eller koteletter. Den kolde salat er også oplagt tilbehør til alle slags frikadeller. Du kan også servere salaten som en del af en buffet.

En kold kartoffelsalat er især et hit om sommeren, men en god hjemmelavet kartoffelsalat kan sagtens spises året rundt. Om vinteren kan du i stedet for kold kartoffelsalat også servere en lækker, lun kartoffelsalat.

Selvom kartoffelsalat traditionelt serveres som tilbehør til kød og fisk, kan du også sagtens spise den som hovedret. Kartoflerne mætter nemlig godt, og du kan nemt spæde den klassiske kartoffelsalat op med ekstra grønt for at få en større portion fyldt med smag. Vil du servere kartoffelsalat til aftensmad som hovedmåltidet, kan du også lave en kartoffelsalat med laks, æg eller linser, som giver god fylde og mæthed.


Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'