Klassisk dansk juleand med sauce
16. marts 2020
af
Julie Hey.
Foto: Betina Hastoft
Så kom dagen, hvor anden skal i ovnen, og den herlige og længe ventede duft af andesteg skal brede sig i stuerne. Når du følger denne nemme opskrift på klassisk dansk juleand med sauce, skal det nok blive en rigtig god jul.
Bemærk
Ovntid, andesteg: 2½-3 timer.
Trækketid, andesteg: 30-40 minutter.
Ingredienser
Sådan gør du
Tænd ovnen på 150°. Fjern indmaden, og gem den til saucen. Skær gump, overskydende fedt og de yderste vingeled af anden.
Skyl æblerne, og skær dem i både. Pil hvidløgene, og halvér dem. Fyld anden med æbler, svesker, hvidløg, timian, persille, laurbærblade, salt og peberkorn. Luk enden med kødnåle.
Dup anden med køkkenrulle. Gnid skindet med rapsolie, og drys godt med salt og peber. Smør et stort fad med rapsolie, og læg et par kviste timian og persille i bunden. Læg anden i fadet med brystet nedad. Læg vingeled og overskydende fedt rundt om anden.
Steg anden i ovnen i 1 time. Vend anden, så brystet ligger opad, og steg den yderligere i 1½-2 timer. Dryp anden med stegeskyen et par gange under stegningen.
Tag anden ud af ovnen, og sæt den på en rist over et fad med brystet nedad. Tjek, om den er gennemstegt, ved at mærke, om lårene sidder løst, og se, om kødsaften er klar.
Lad anden trække i 30-40 minutter udækket ved stuetemperatur, så kødet bliver saftigt, og skindet sprødt. Dryp den et par gange med det overskydende fedt.
Skær anden ud i under- og overlår, og skær brystet i 3 stykker, når den skal serveres. Servér æbler og svesker fra anden som tilbehør.
Hak løget groft. Skær porren i skiver. Skær æblet i både. Kom indmad, overskydende andefedt og evt. krydderurterne fra bunden af andefadet i en gryde, og varm op. Tilsæt løg, porre, æble, svesker, stjerneanis og peberkorn, og steg i ca. 5 minutter.
Fjern evt. lidt af det overskydende fedt fra gryden, og hæld det over anden. Tilsæt appelsinsaft, mel og vin, og lad det koge ind i 5 minutter. Hæld bouillon i gryden, og lad saucen simre i 30 minutter.
Sigt saucen over i en ren gryde, og kog ind til ca. 4 dl. Tilsæt fløde, jævn evt. saucen, og smag til med salt og peber.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk