Kiksekage med nougat og kaffe

Her får du en klassiker, som aldrig går af mode. Palmin og kakao er skiftet ud med smør og mørk chokolade, og de sprøde kiks er selvfølgelig hjemmebagte og tilsat varme krydderier og fuldkornsmel for ekstra meget smag og knas.

Bemærk
Afkøling: Mindst 6 timer

Ingredienser

Udstyr

1 aflang bageform, ca. 25 x 10 cm

Sådan gør du

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mas dem sammen med lidt af sukkeret. Bland hvedemel, fuldkornsspeltmel, sukker, vanilje, kardemomme, kanel og salt sammen i en skål.
Skær smørret i små tern, og smuldr dem i melblandingen med fingrene, til blandingen er grynet. Saml dejen med koldt vand, til den er fast og ensartet.
Tænd ovnen på 175°. Rul dejen ud på et let meldrysset bord til en tykkelse på ½ cm. Skær dejen ud i firkanter, der måler 8 x 5 cm, eller som passer med størrelsen på din form. Brug en klejnespore, hvis du ønsker takkede kanter.
Fordel de firkantede kiks på en bageplade med bagepapir, og prik dem med en gaffel. Bag dem i ovnen i ca. 12 minutter, til de er let gyldne. Afkøl kiksene på en bagerist, og opbevar dem i en lufttæt beholder, indtil de skal bruges.
Smelt smørret ved svag varme i en gryde. Hak chokolade og nougat groft. Tag gryden fra varmen, og rør kaffepulver i smørret, til det er opløst. Hæld det varme kaffesmør over chokolade og nougat i en stor skål, og rør, til det er helt smeltet. Krydr med flagesalt. Rør flormelis og æggeblommer i chokoladen, så massen bliver blank og glat.
Beklæd brødformen med husholdningsfilm, og smør et tyndt lag chokoladeblanding i bunden af formen.
Læg et lag fuldkornskiks ovenpå. Smør så endnu et lag chokolade på efterfulgt af kiks, og fortsæt herefter på samme måde, til der er 3-4 lag kiks, afhængig af størrelsen på din form. Slut af med et lag chokolade. Sæt kiksekagen på køl i mindst 6 timer, gerne til næste dag, til den er blevet skærefast.
Rist pekannødder og honning på en pande i 4-5 minutter, til de er let gyldne. Krydr med flagesalt, og afkøl dem på et stykke bagepapir.
Tag kiksekagen ud fra køl ca. 10 minutter før servering, og vend den ud af formen, så den vender med bunden opad. Anret på et fad, pynt med honningristede pekannødder, og servér kiksekagen i tykke skiver.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk
30. juli 2020 af .

Foto: Betina Hastoft

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar