Kartoffelmos

Cremet og blød kartoffelmos er godt tilbehør til det meste. Servér den klassiske mos til en smagfuld gryderet, et stykke grillet kød eller gammeldags frikadeller.

Kartoffelmos
0-30 min.

(7)

October 20, 2021 af Emma MartinyFoto: Winnie Methmann

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Har du også hørt rådet om, at kartofler til kartoffelmos ikke må koges i saltet vand? Det er en myte. Du kan sagtens salte vandet!

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Tips og tricks til kartoffelmos

Når du laver kartoffelmos, er der et par gode råd, du bør følge, så du får en perfekt blød og cremet mos. Blandt andet er det en god idé at gå efter bestemte kartoffelsorter, og så er det altafgørende, at du vælger det rigtige redskab til at mose kartoflerne. 

Hvilke kartofler er bedst til kartoffelmos?

Der findes et hav af sorter, når det gælder kartofler, og de kan have forskelligt udseende, smage forskelligt og have særlige egenskaber. Nogle kartofler er f.eks. meget kogefaste og dermed velegnede til kartoffelsalat og kogte kartofler, mens andre koger let ud og derfor er velegnede til mos. Og så er der de mere allround sorter, der kan bruges til lidt af hvert.

Disse sorter er gode til mos:

  • Bintje: En af de mest udbredte sorter i Europa. Den koger let ud og er god til mos, chips og pomfritter.
  • Excellency: En moderne udgave af Bintje. Kan avles, så den er fastkogende eller udkogende, og er velegnet til kogte kartofler, mos, ovn og pomfritter.
  • Balana: En god allroundkartoffel med en neutral smag, der egner sig til både mos, puré, supper og ovnbagte kartofler.
  • Folva: Den næstestørste sort i Danmark. En allround kartoffel, der er god til mos, kogning, ovnbagning og suppe.
  • Estima: En delvist fast kartoffel, der bliver blød og cremet ved tilberedning. Er god til mos, ovnbagning og suppe.
  • Blå Congo: En helt igennem blålilla kartoffel, der bevarer farven efter tilberedning. Smager som andre kartofler – men kartoffelmosen bliver blå!

Der findes med garanti flere sorter, der er gode til mos, men disse er de mest populære, som du kan finde i de fleste supermarkeder. Kan du ikke se, hvilken sort du står med, så står der typisk på emballagen, hvilke egenskaber kartoflen har. 

Tip: Nogle kartoffelsorter er mere vandige, når de moses, så tilpas mængden af mælk efter kartoflen.

Hvorfor bliver min kartoffelmos slimet eller lang?

Det vigtigste råd, vi kan komme med, når det gælder kartoffelmos, er, at du aldrig må bruge et elektrisk redskab til at mose kartoflerne! Hvis du f.eks. bruger en elpisker eller en minihakker, så rører du for meget i mosen, og det ødelægger cellerne i kartoflerne og gør mosen sej og lang. 

Brug i stedet en kartoffelmoser, purépresser, gaffel eller pres kartoflerne igennem en si eller et dørslag. På den måde bibeholdes cellerne, og mosen bliver blød og cremet.

Se også: Nem opskrift på bagt kartoffelmos

Har du derimod hørt, at du ikke må salte vandet, når du koger kartofler til kartoffelmos? Det er en myte! Undersøgelser viser, at kartofler bliver hurtigt blødere, hvis der er salt i vandet, og der er kun en fordel, når du laver mos, så salt endelig løs!

Hvordan tykner man kartoffelmos?

For at undgå, at din mos bliver for tynd, skal du nøjes med at tilsætte lidt mælk ad gangen. Er skaden sket, og din mos er blevet for tynd, kan du jævne den med lidt majsstivelse rørt ud i mælk.

Kan man fryse hjemmelavet kartoffelmos?

Kartoffelmos kan sagtens fryses – konsistensen påvirkes måske en smule, men smagen forbliver intakt. Frys mosen ned i fryseposer, og tø den langsomt op i køleskabet. Lun den enten i mikroovnen eller i en gryde, tilsæt evt. lidt ekstra mælk.


Måske du også kan li'