Kartoffel-porre-tærte med bacon
Skal aftensmaden på bordet i en fart, kan du sagtens bruge en færdigkøbt tærtedej – gerne med fuldkorn, så den mætter godt.
(5)
Ingredienser
Udstyr
- 1 tærteform, 24 cm i diameter
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Kartoffel-porre-tærten er en favorit på det danske middagsbord – den er klassisk og praktisk hverdagsmad. Tærten kan serveres både til frokost og aftensmad – og så vælger du selv, hvor tidskrævende tilberedningen skal være.
I de fleste supermarkeder er det muligt at købe færdiglavede tærtedejsbunde, som kan være uundværlige i en travl hverdag, men med lidt mere tid i køkkenet, er det muligt at lave en god tærtedej helt fra bunden. Du kan finde vores opskrift på en klassisk tærtedej her. Den er er næsten lige så nem og hurtig, som den, du kan købe i supermarkedet.
Husk! at en tærte altid kan laves dagen forinden og blive varmet op inden servering ved en lidt lavere temperatur!
HVORDAN FÅR JEG SUCCES MED MIN TÆRTEDEJ?
Der er flere steps, når du skal have succes med din tærtedej, men de er ganske simple.
- Ælt dejen så lidt som muligt, forsøg gerne at ’samle’ den uden æltning.
- Hviletid før bagning er vigtigt for tærten, og måske dig. Når du lader tærtedejen hvile på køl i 20-25 minutter, har smørret mulighed for at sætte sig, og det har betydning for sprødheden.
- Rul tærtedejen ude med en marmorkagerulle. Den er tungere, har en glat overflade og kølende effekt – vægten gør, at dejen er lettere at rulle ud, og den glatte, kolde overflade gør, at dejen ikke klæber til kagerullen. Alternativt kan du rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir, der er drysset med lidt mel – så undgår du, at dejen klæber til kagerullen.
- For at undgå, at tærtedejens bund buler og bliver ujævn, når den bliver bagt, kan du prikke små huller i bunden af tærtedejen, f.eks. med en gaffel.
- Har du tiden til at kredse om tærten, er det en fordel at forbage tærtedejen, så den bliver ekstra sprød og lækker. Her skal du bruge metoden ’blindbagning’ – i sin enkelthed er det at fordele f.eks. tørre kikærter på tærtedejens bund, og bage den i nogle minutter. Efterfølgende fordeler du det egentlige fyld og bager tærten som på normalvis. (måske en henvisning til hvad blindbagning er, hvordan man gør og fordelen ved det)
Skal man bruge en tærteform af metal eller porcelæn?
Det ideelle er en tærteform af metal med en løs bund. En tærteform af metal leder varmen bedre sammenlignet med en porcelænsform – og det giver en sprødere bund. En løs bund gør det lettere at servere tærten. Hvis du bruger en porcelænsform, kan det være en fordel at bage tærten lidt længere, fordi det tager længere tid at varme en porcelænsform op. Hvis du oplever, at tærtens overflade bliver mørk, men betvivler, at tærten er færdigbagt, kan du dække tærtens overflade med sølvpapir, så overfladen ikke tager yderligere farve.
Uanset hvilken type tærteform du bruger, er det en god ide at lade tærten stå 5-10 minutter inden servering, så den kan nå at sætte sig.
Hvad kan jeg ellers bruge som fyld i tærten?
Når det gælder tærtefyld, er det kun dine smagsløg, der sætter grænser – og så er det en supergod ret, hvor du kan få tømt køleskabet og undgå madspild.
Du kan med fordel bruge sæsonens grøntsager, fordi råvarer, der er i sæson, er både billigere og bedre. I efteråret er det bl.a. kartofler, squash, broccoli, porrer og spinat, der er i sæson. Husk, at spinat og persille gerne må genopvarmes!
Alt afhængigt af, hvilke grøntsager du vil have i din tærte, kan det være tidskrævende at snitte grøntsager – derfor kan et mandolinjern være en god genvej til at snitte grøntsagerne hurtigt.
Både laks, skinke, kylling eller bacon kan være lækkert i en tærte. Vil du gerne undgå kød, kan du f.eks. erstatte bacon med soltørrede tomater, der er krydret med salt og røget paprika. Tærtens smag kan toppes med forskellige oste, f.eks. hytteost, revet mozzarella, parmesan eller ricotta.
Hvis det ikke lige skal være en porretærte
Tærter kan varieres i det uendelige! Her får du lidt inspiration. Lav f.eks. 1. Tærte med porre og laks, 2. Tærte med svampe og bacon eller 3. Små tærter med græskar og gedeost.
Hvis smagspræferencerne er lige så mange, som der er deltagere ved middagsbordet, kan du bruge små tærteforme, til at lave små tærter med forskelligt fyld – eller lade børnene lave deres eget tærtefyld. Lav da én æggeblanding, f.eks. æg og skyr, og fordel den over de små tærter med forskelligt fyldt.
Servér gerne en salat til tærten, f.eks. en spidskålssalat med sennepsdressing eller spinatsalat med mandler og gedeostebrød.