Kardemommesnurrer

26. januar 2022 af .

Foto: Winnie Metmann

Kardemommesnurren har stået lidt i skyggen af den velkendte kanelsnurre, men nu er det på tide, at den også får en plads i spotlyset. Her får du den bedste opskrift på kardemommesnurrer!

Bemærk
Hævetid: Mindst 3½ timer.

Ingredienser

Sådan gør du

Hæld mælk i en stor skål, og rør gær ud heri. Pisk æg, rørsukker og salt i. Stød kardemommefrøene i en morter, og rør den stødte kardemomme i skålen.
Rør mel i lidt efter lidt, og ælt dejen grundigt i ca. 10 minutter, gerne på røremaskine, til den er helt glat og skinnende.
Skær smøret i små tern, og ælt dem ind i dejen. Lad dejen hæve i skålen under et rent, fugtigt viskestykke et lunt sted i 2 timer, eller dæk skålen med husholdningsfilm, og stil den på køl natten over.
Stød kardemommefrøene i en morter, og rør den stødte kardemomme sammen med rørsukker og smør i en skål.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud med en kagerulle til et rektangel på 40 x 50 cm. Smør remonce ud på dejen.
Fold en tredjedel af dejen ind mod midten, og læg den anden tredjedel over, så dejen ligger i 3 lag. Skær 1½ cm brede strimler af dejen på tværs. Tag fat i hver strimmel med den ene hånd, og sno dejen rundt om hånden med den anden hånd, så du får en snurre. Fastgør enderne på strimlen under snurren, og sæt den på en bageplade beklædt med bagepapir.
Lad kardemommesnurrerne hæve til dobbelt størrelse i 1½-3 timer. Tænd ovnen på 225° varmluft. Bag snurrerne i ovnen i 12-15 minutter, til de er flot gyldne.
Rør honning og kogende vand sammen i en skål, og pensl kardemommesnurrerne med glacen, så snart de kommer ud af ovnen.

Tip!

Brug stødt kardemomme, hvis du ikke har en morter.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Den bedste opskrift på klassiske kardemommesnurrer

Kardemommesnurrer smager skønt og er med deres bløde, søde gærdej det perfekte indslag på morgenbordet eller til eftermiddagskaffen. De snoede boller er i familie med kanelsnurren, men indeholder blot kardemommeremonce i stedet for kanelremonce. I opskriften her har vi skruet helt op for kardemommesmagen ved også at tilføje kardemomme i dejen, så snurrerne smager ekstra meget af det lækre krydderi.

Kardemommesnurrer stammer fra Sverige, hvor de kalder dem for kardemommebullar, men de senere år er snurrer med alverdens fyld blevet meget populære herhjemme. Måske har du allerede smagt de lækre kanelsnurrer fra Meyers eller de smagfulde kardemommesnurrer fra Juno?

Hvis du ikke er så meget til kardemomme eller bare har lyst til at prøve noget nyt, så kan du kaste dig ud i tosca-snurrer med abrikosremonce, citronsnurrer med lemoncurd, rabarbersnurrer med marcipan eller vaniljesnurrer med pistaciekaramel – eller snuppe en af vores mange andre opskrifter på snurrer og snegle lige her.

Skal jeg bruge kardemommefrø eller -kapsler til kardemommesnurrer?

Det er langt fra ligegyldigt, om du bruger hele kardemommefrø, som er dem, der er inde i kardemommekapsler, eller om du bruger stødt kardemomme. Når du bruger kardemommefrø, får snurrerne en helt anden og meget mere intens smag, end når du bruger den stødte version. Nogle synes, at kardemommefrø har en meget parfumeret smag – er du en af dem, kan du blot vælge at bruge stødt kardemomme i samme eller lidt større mængde.

Kardemommekapslerne skal deles, og frøene skal knuse, inden du rører dem i dejen og remoncen. Til det skal du bruge en morter. Har du ikke sådan en, kan du komme frøene i en frysepose og knuse dem med en kagerulle.

Du kan sagtens købe kardemommefrø, så du ikke behøver at skille kapsler og frø fra hinanden. Du finder dem i helsekosten eller i velassorterede supermarkeder.

Hvordan sikrer jeg, at remoncen ikke løber ud under bagningen?

Når du bager kardemommesnurrer, er der ikke noget værre end, når remoncen løber ud og ender som store, brændte sukkerklatter på bagepladen. Tricket er at arbejde så lidt med remoncen som muligt. Når smørret bliver blødt og begynder at smelte, inden det kommer i ovnen, vil det nemlig have en tendens til at flyde ud under bagningen.

Du kan ikke undgå, at der flyder en smule remonce ud, når snurrerne hygger sig i ovnen, men bare rolig: De skal nok blive saftige, søde og snaskede alligevel!

Kan jeg fryse kardemommesnurrer?

Kardemommesnurrer kan sagtens fryses ned! Ja, faktisk vil vi anbefale, at du bager en god portion, så du altid har en lun snurre ved hånden, når der er kaffe på kanden.

Når du tager snurrerne op af fryseren, kan du pakke dem i sølvpapir og varme dem på brødristeren. Du kan også undlade sølvpapiret og blot vende snurren jævnligt. Kardemommesnurrerne kan også sagtens varmes i ovnen. Dryp evt. en smule vand over, inden du sætter dem på bagepladen – så forbliver de svampede og bløde.

Hvordan snurrer jeg kardemommesnurrer?

Det kan godt kræve lidt øvelse at få dine kardemommesnurrer lige så perfekt snoede som dem, du kender fra Juno, Meyers og andre bagerier. Men når du først har styr på teknikken, vil dine snurrer blive lige så vellykkede og indbydende som købeversionen.

I videoen længere oppe kan du se, hvordan du giver kardemommesnurrerne deres fine form. Der er flere måder at gøre det på, men denne er den nemmeste. I stedet for en kniv kan du bruge et pizzahjul til at skære dejen i strimler.

Hvordan får kardemommesnurrerne en blank overflade?

Når kardemommesnurrerne er bagt, kan du pensle dem, så de får en blank og glat overflade. I opskriften her er de penslet med en honningglace, men du kan også pensle dem med æg inden bagningen – eller med en sukkerlage, når de kommer fra ovnen. Sukkerlagen laver du af lige dele vand og sukker, der koges op i en gryde.

Kan jeg bage kardemommesnurrer på surdej?

Hvis du er vild med den syrlige smag og den seje tekstur, som surdej giver, så kan du sagtens tilføje den til dine kardemommesnurrer. Surdejen holder tilmed på bagværkets fugt og forlænger derfor snurrernes holdbarhed. Brug gerne ca. 1 spsk. til 1 dl – alt efter hvor aktiv din surdej er.  

Se også: Opskrift på klassiske kanelsnurrer

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar