Karameltærte med knas og saltede peanuts
28. juli 2021
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
En uimodståeligt sprød og lækker desserttærte, som leger med både de søde og salte smagsnuancer og er toppet med lækker karamelchokolade.
Bemærk
Afkøling: I alt mindst 5 timer
Ingredienser
Udstyr
1 tærtering, 20,5 cm i diameter (eller en tærteform med løs bund)
Sådan gør du
Rør blødt smør, flormelis og vaniljekorn sammen i en skål. Tilsæt æg, og rør rundt. Tilsæt mandelmel og hvedemel, og saml dejen med hænderne. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
Rul mørdejen ud, beklæd tærteringen med dejen, og prik bunden med en gaffel. Sæt tærtebunden i fryseren i 15 minutter. Tænd ovnen på 175°. Bag tærtebunden i ovnen i 20-25 minutter, til den er let gylden. Afkøl på en rist.
Smelt karamelchokolade i en skål over vandbad eller i mikroovnen, og tag skålen fra varmen. Vend Rice Krispies og grofthakkede peanuts i den smeltede chokolade. Smør et tyndt lag knas ud i bunden af tærten, og sæt den på køl i 30 minutter.
Hak karamelchokoladen, og smelt den i en skål over vandbad. Tag skålen af varmen. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Bring fløde og vaniljekorn til kogepunktet i en gryde, og hæld det over chokoladen.
Rør med cirkelbevægelser i midten af skålen med en dejskraber, til chokoladen er smeltet, og ganachen samler sig og bliver flot blank. Smag til med flagesalt. Fyld tærten op med karamelganache, og sæt den på køl i mindst 4 timer (gerne til næste dag).
Smelt sukker til gylden karamel i en gryde. Rør de saltede peanuts i, og tag straks gryden fra varmen. Hæld massen ud på et stykke bagepapir, og lad den køle helt af. Hak de afkølede karamelliserede peanuts groft, og drys dem over tærten. Pynt evt. med røde skovsyreblade.
Tip!
Karamelchokolade er en karamelliseret hvid chokolade, som fås fra f.eks. Valrhona (Dulcey),Callebaut (Gold),Summerbird (Amber) eller Odense Marcipan (hvide chokoladeknapper med karamel).
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk