Kåldolmere
30. august 2022
af
Line Holt Nielsen.
Foto: Betina Hastoft
Kåldolmere hedder også hvidkålsrouletter og er klassisk mormormad, der består af en frikadellefars pakket ind i kålblade og derefter steges, bages eller koges. I opskriften her bages kåldolmerne og serveres med en gammeldags hvid sauce.
Ingredienser
Sådan gør du
Bland kødet med revet løg, salt, peber, revet muskatnød, æg og havregryn. Rør mælk i lidt efter lidt, til farsen er smidig. Lad farsen hvile køligt i 20 minutter.
Pil de yderste blade af hvidkålshovedet, og skær eventuelle rester af den tykke stok fra. Stop, når det bliver for svært at løsne bladene fra hovedet. Skær et kryds i bunden af kålhovedet. Tænd ovnen på 180° varmluft.
Kog en stor gryde med vand op, og læg de løse kålblade i vandet, når det spilkoger. Kog bladene bløde i ca. 8 minutter. Tag dem op med en hulske. Bring vandet i kog igen, og læg resten af kålhovedet i. Kog det mørt i 10-12 minutter, og pil forsigtigt bladene af. Gem kogevandet.
Form farsen til aflange pølser, og læg dem på hver sit kålblad. Pak bladet sammen omkring fyldet, og læg pakkerne i et ovnfast fad med lukningerne nedad. Bind evt. lidt kødsnor omkring til at holde sammen på pakken. Det er lige meget, om rullernes længde er forskellige (det afhænger af størrelsen på kålbladene),men tykkelsen skal være nogenlunde ens.
Hæld æblejuice over rullerne, så bunden i fadet dækkes af et par mm væske. Bag kåldolmerne i ca. 30 minutter.
Si kogevandet fra kåldolmerne fri fra urenheder og afmål ca. ½ liter. Smelt smørret i en gryde, og rør mel ud i smørret. Tilsæt kogevandet til melblandingen og pisk godt, så eventuelle klumper piskes ud. Bring saucen i kog under jævnlig omrøring, lad den tykne, og tilsæt fløde.
Smag til med muskatnød, salt og peber. Lad saucen koge i gennem i et par minutter, og server saucen til de brunede kåldolmere sammen med kogte eller ristede kartofler.
Tip!
Smag evt. saucen til med friske krydderurter, f.eks. persille eller merian.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk