Jule-cheesecake med brunkagebund og appelsingelé

26. november 2020 af .

Foto: Stine Christiansen

Den klassiske kiksebund er erstattet af en sprød bund lavet på brunkager, og både fyld og topping smager dejligt friskt af julens saftige appelsiner.

Bemærk
Afkøling: Mindst 8 timer

Ingredienser

Udstyr

1 springform, 20 cm. i diameter
Lagkageplast

Sådan gør du

Knus brunkagerne til fine krummer i en blender eller foodprocessor. Smelt smørret i en gryde, og rør det sammen med brunkagekrummer og salt. Læg bagepapir i bunden af springformen, og sæt lagkageplast fast langs indersiden af formen.
Hæld brunkageblandingen ned i formen, og pres den ud i bunden i et jævnt lag. Sæt formen på køl, mens du laver fyldet.
Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter. Flæk vaniljestangen med en skarp kniv, skrab kornene ud, og mas dem sammen med lidt af sukkeret. Riv appelsinskallen fint, og gem resten af appelsinen.
Bland fløde, sukker, vaniljesukker og appelsinskal i en skål, og pisk det til skum med en elpisker. Pisk flødeost og cremefraiche sammen i en skål med et piskeris, og vend blandingen i flødeskummet.
Pres saften af appelsinen, og varm den op til kogepunktet i en gryde. Knug husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme appelsinsaft, til den er helt opløst. Afkøl husblasblandingen en smule, og vend lidt af cheesecakefyldet i, så den afkøles lidt mere. Vend herefter blandingen i resten af cheesecakefyldet til en ensartet masse. Fordel cheesecakefyldet oven på brunkagebunden, dæk formen, og sæt den på køl i mindst 6 timer – gerne til næste dag.
Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter. Opvarm appelsinsaften til kogepunktet i en gryde. Tag gryden af varmen, tag husblassen op af vandet, og opløs den i den varme appelsinsaft. Afkøl geléen, til den er lillefingervarm. Hæld forsigtigt geléen over cheesecakefyldet i springformen, så den fordeler sig jævnt, og sæt den tilbage på køl i mindst 2 timer, til geléen er stivnet.
Skyl appelsinen, og skær den i tynde skiver. Bring en gryde med vand i kog, tilsæt appelsinskiverne, og kog dem i 1 minut. Afdryp.
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud med en skarp kniv. Bring vaniljekorn, 100 g vand og sukker i kog i en gryde, læg appelsinskiverne i sukkerlagen, og lad dem småkoge ved lav varme i 20 minutter. Tag gryden af varmen, hæld appelsinskiver og sukkerlage i en beholder med låg, og opbevar dem på køl til servering.
Hak mandlerne groft. Tag cheesecaken ud af formen, fjern lagkageplasten, og anret kagen på et fad. Pynt med afdryppede, syltede appelsinskiver, mandler og evt. lidt spiseligt guldstøv.

Tip!

Lav gerne de syltede appelsinskiver klar 1-2 dage i forvejen. De holder sig fint på køl i flere dage.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar