Jomfruhummerbisque

Bisque af jomfruhummere lyder noget sværere, end det er. Det er lidt pillearbejde, men ellers er det utroligt simpelt!

Jomfruhummerbisque
0-30 min.

(7)

September 16, 2021 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Jacob Ljørring

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Tip!

Du kan også købe frosne jomfruhummerskaller hos fiskehandleren.

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Tips til opskriften på hjemmelavet jomfruhummerbisque

Du kan købe en færdiglavet hummerbisque eller hummersuppe i de fleste store supermarkeder, men opskriften på hjemmelavet hummerbisque er slet ikke svær. Bisque lyder fint og fancy, men det er egentlig bare en tyk og cremet suppe, der oftest laves af fisk og skaldyr.

Denne lækre version med jomfruhummere er supernem og fyldt med smag, som de købte hummerbisque bare ikke kan hamle op med! Her får du gode tips til opskriften på en nem hjemmelavet jomfruhummerbisque.

Hvad er hummerbisque lavet af?

En bisque er en form for suppe, hvor skallerne fra skaldyr flamberes og derefter koges til en intens, smagfuld suppe med grøntsager, vin og fond. Til sidst tilsættes fløde, som giver suppen en lækker cremet smag og konsistens.

Her er brugt jomfruhummere, men bisque kan også laves på rejer, krabber eller almindelig hummer. Grundopskriften er den samme uanset, hvilken type skaldyr der bruges.

I opskriften her laves suppen udelukkende af skallerne fra jomfruhummerne, og det er ret normalt i en bisque. Hvis du ikke vil bruge kødet til servering, kan du derfor med fordel købe frosne jomfruhummerskaller hos fiskehandleren. Du kan også bruge jomfruhummerhaler. Så skal du bare bruge lidt flere.

Udover skaldyr indeholder den klassiske opskrift på bisque en bund af grøntsager, der, sammen med skallerne, koges op med vin og fond. Det giver en intens, smagfuld suppe, der til sidst gøres perfekt cremet og fed med piskefløde.

Opskriften og ingredienserne til hummerbisque er derfor simpel, men du får fuld smag for de få ingredienser!

Hvad er forskellen på hummersuppe og hummerbisque?

Hummersuppe og hummerbisque er i grunden den samme ret med to forskellige navne. Man kan sige, at bisque er det franske navn for hummersuppen, som vi har taget til os i Danmark. Ordet “bisque” kommer nemlig fra Frankrig, hvor retten traditionelt laves på krebs.

Sidenhen har bisque dog udviklet sig til at blive lavet på alverdens skaldyr, hvoraf hummer er en af de mest populære. Da bisque er en suppe, er hummerbisque og hummersuppe det samme. Der kan dog være mindre variationer i de enkelte opskrifter.

Sådan piller du jomfruhummere

I denne opskrift på jomfruhummerbisque skal du bruge både skaller og kød. Begge dele kan købes separat, hvis du gerne vil slippe for pillearbejdet, men når nu du skal bruge begge dele, kan det godt betale sig at købe hele jomfruhummere. Og så er det slet ikke så svært at pille de små delikatesser. Du får en guide lige her under billedet.

Kødet fra jomfruhummere sidder primært i halerne, så den skal du have fri i første omgang. Herefter er det vigtigt, at du husker at fjerne tarmen, hvis den ikke kommer helt ud, når halen fjernes. Her er en gennemgang af, hvordan du piller hele jomfruhummere:

  1. Tag fat i hovedet med den ene hånd og halen med den anden hånd. Drej forsigtigt rundt, så halen løsnes fra hovedet.
  2. Træk forsigtigt halen af, og forsøg at få tarmen hel ud. Husk at tjekke halerne for rester af tarm, når de er helt ude af skallerne.
  3. For at få jomfruhummerhalens kød ud af skallen, er det nemmest at vende halen om, så undersiden peger opad. Her kan du se, at skallen er inddelt i tre led. Disse tre led presser du forsigtigt på fra begge sider, så skallen giver sig og siger knæk. Nu kan du forsigtigt pille skallen af ét led ad gangen.
  4. Til sidst skal det yderste af halen vrikkes af. Halen er ligeledes delt i tre, hvor du kan knibe fat om det midterste stykke og forsigtigt lirke det sidste af skallen af.
  5. Hvis du er i tvivl, om hele tarmen er kommet med ud, skal jomfruhummerhalerne tjekkes efter. Brug en lille kniv til at lave et snit langs jomfruhummerhalens overflade. Se efter et lille stykke tarm, som oftest er sort. Fjern eventuelle rester med en lille tang eller pincet eller blot med fingrene.
  6. Læg jomfruhummerhalerne på køl, indtil de skal bruges. Skal du ikke bruge jomfruhummerhalerne inden for et par timer eller har du overskydende, kan de fryses, indtil du skal bruge dem.
  7. Saml skallerne fra både hoveder og haler, og bræk dem i mindre stykker til bisquen.

Forskellen på jomfruhummer og hummer

Du har måske før fået hummerbisque, som er lavet på almindelige store hummere, men denne version er med de lidt mindre jomfruhummere. Det gør ikke en stor forskel, om du bruger hummer eller jomfruhummer. Begge er en art i krebsefamilien, der blandt andet lever i de nordiske have, såsom Nordsøen.

Den største synlige forskel på hummer og jomfruhummer er farve og størrelse, hvor hummere er en del større end jomfruhummere. Der er derfor også væsentlig mere kød i en hummer. Jomfruhummeren har en naturligt rød skal i modsætning til hummeren, der har en blåsort skal, der først bliver rød, når den koges.

Smagsmæssigt minder de to krebs meget om hinanden. Jomfruhummerens kød har dog en lidt finere konsistens, som mange godt kan lide. Du kan sagtens bruge både jomfruhummer og hummer til bisque, uden det gør den store forskel.

Hummerbisque med hvidvin og cognac

Til en god hjemmelavet hummerbisque skal du bruge både hvidvin og cognac. Cognacen bruges til at flambere skallerne, som sætter fut i smagen. Er du ikke så vild med cognac, kan du være helt rolig. Alkoholen bliver nemlig brændt af, så den ikke smager igennem i den færdige suppe.

Se også: Hummersuppe med cognac

Hvidvin er også afgørende i en god hummerbisque. Den tilsættes efter cognacen, og koges sammen med skaller og grøntsager. Det er i denne del af opskriften, al smagen virkelig koges frem, og her spiller hvidvin en afgørende rolle for den rette smag. Det betyder ikke så meget, hvilken hvidvin du bruger, da den langsomt fordamper under indkogningen og derfor ikke efterlader en markant smag i den færdige bisque.

Tilbehør til jomfruhummerbisque

En god hummerbisque smager fantastisk i sig selv, men det sætter prikken over i’et, hvis den toppes med lidt lækkert fyld eller tilbehør. I opskriften her bruges kødet fra jomfruhummerne, men du kan også bruge andre skaldyr, grøntsager eller pasta. Få inspiration til tilbehør til jomfruhummerbisque her:

  • Kammuslinger eller fisk
  • Godt brød
  • Pasta eller ravioli
  • Stegte grøntsager, f.eks. svampe
  • Friske grøntsager eller frugt, f.eks. æbletern
  • Friskekrydderter, f.eks. persille
  • Cremefraiche 

Hvornår serverer man hummerbisque?

Jomfruhummerbisque eller bare hummerbisque er en cremet suppe, som gør sig godt til forret. Det er især en populær ret til nytår og lignende festligheder, hvor menuen gerne må være lidt ekstra. Selv om bisque oftest serveres til forret, kan du også bruge suppen til hovedret med et stykke stegt fisk og med tilbehør af godt brød.

Hvorfor bisque har fået status som en særlig fin ret, er ikke til at sige, da den er både nem og hurtig at koge sammen. Smagen er til gengæld helt i top, og netop derfor er det en perfekt ret, hvis du får gæster til middag.

Hummerbisque er en suppe, der skal serveres varm i dybe tallerkener eller skåle. Du kan servere den, som den er, eller med lækkert fyld og tilbehør. Hummerbisque kan sagtens laves dages før, så den blot skal varmes op, inden den serveres.

Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'