Jødisk fletbrød
28. april 2022
af
Mai Knauer.
Foto: Columbus Leth
Et "challah" er et traditionelt jødisk brød, der spises på sabbatten. Det er flettet af 6 stykker dej, så hold tungen lige i munden!
Bemærk
Hævetid: 2½ time
Ingredienser
Sådan gør du
Rør gæren ud i lunkent vand i en skål. Tilsæt sukker, salt, honning, æg og æggeblomme (gem den sidste hvide til pensling),og pisk det godt sammen.
Hæld olie og mel i, og ælt dejen sammen i ca. 10 minutter, gerne på en røremaskine ved høj hastighed, til dejen slipper skålen.
Smør en skål med lidt olie, læg dejen i, og vend den, så oversiden også er indsmurt i olie. Lad den hæve tildækket et lunt sted i ca. 1½ time, til den har dobbelt størrelse.
Del dejen i 6 lige store stykker (vej dem evt.),og rul hvert stykke ud til en tynd pølse på ca. 40 cm. Hver pølse skal være lidt tyndere i enderne end på midten, og alle pølserne skal være lige tykke og lange.
Start med at samle alle enderne, og hold dem sammen med den ene hånd. Tag pølse nr. 2 i højre side, og læg den helt over til venstre. Tag derefter pølsen i højre side, og læg den i midten. Tag pølse nr. 2 i venstre side, og læg den helt over til højre. Tag derefter pølsen i venstre side, og læg den i midten. Gentag, til du har en flot fletning, og hæft til sidst enderne sammen.
Pensl brødet med den gemte æggehvide (husk at komme ned i alle fordybninger),og lad det efterhæve et lunt sted i 1 time.
Bag brødet i ovnen ved 175° i ca. 50 minutter, til det er gyldent og gennembagt. Spis til morgenmad eller påskefrokosten.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk