Hyldebærsuppe

Smukt, nemt og virkelig lækkert! Lun hyldebærsuppe med knasende sesam på toppen. Husk altid at koge hyldebær i mindst 20 minutter, før du spiser dem.

Hyldebærsuppe
0-30 min.

(6)

April 22, 2022 af Morten SchouFoto: Stine Christiansen

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Den bedste opskrift på hyldebærsuppe

Hjemmelavet hyldebærsuppe må være sensommerens saftsuppe over dem alle. Den mørke hyldebærsuppe har en intens farve og smag, der bringer nostalgiske minder om sol og sommer frem.

Det er en skam, at hyldebær kun er i sæson i sensommeren, for en hjemmelavet hyldebærsuppe kan spises varm eller kold året rundt. Men elsker du hyldebær, er der heldigvis tricks til at få hyldebærsuppe året rundt!

Hylden er at finde mange steder i den vilde natur, så gå på jagt efter friske hyldebær og lav nemt og hurtigt den bedste hyldebærsuppe året rundt med den bedste opskrift og vores tips og tricks her!

Nem opskrift på hyldebærsuppe

Opskriften på hyldebærsuppe er meget simpel, da den primært består af hyldebær, æbler, sukker og vand. Hyldebærsuppe er en saftsuppe, der laves på en base af hyldebærsaft. Det betyder også, at suppen i udgangspunktet har en meget tynd konsistens. Nogle opskrifter bruger majsstivelse til at jævne suppen og give den en tykkere konsistens, menher i opskriften har til brugt et par æbler, der gør suppen lidt mere fyldig.

Hyldebærsuppe kan laves på færdiglavet, koncentreret hyldebærsaft, men opskriften er så nem, at man lige så godt kan lave den fra bunden med friske hyldebær. Har du allerede en hjemmelavet hyldebærsaft stående, kan den bruges som base til hyldebærsuppen og blandes med de øvrige ingredienser.

Med denne opskrift på hyldebærsuppe, kan du have en lækker dessert klar på blot en halv time. Her serveres hyldebærsuppen varm, men stiller du suppen på køl, kan den også nydes kold på en varm sommerdag. Du kan sagtens lave hyldebærsuppe på forhånd, opbevare den på køl og blot genopvarme den inden servering.

Hjemmelavet hyldebærsuppe til dessert

Den klassiske opskrift på hyldebærsuppe kræver kun få ingredienser, og serverer du den med en klat kold cremefraiche, har du en ægte dansk dessertklassiker. Cremefraiche kan også erstattes af skyr, flødeskum eller græsk yoghurt.

Den søde saftsuppe har også tradition for at blive serveres med sprøde tvebakker. Den knasende topping er superlækker til den tynde suppe. Tvebakker kan også skiftes ud med mysli, kammerjunker, nødder eller ristede kerner, som i opskriften her.

Hyldebærsuppen indeholder allerede æbler, og denne frugtige smag kan du fremhæve endnu mere ved at servere suppen med friske æbletern.

Pluk friske hyldebær til suppen

Hyldebær har en relativt kort sæson i sensommeren, så det er bare med at komme ud og plukke til forrådet, når de små bær kommer frem. Umodne hyldebær kan plukkes allerede i august, mens de modne hyldebær kan plukkes i september og oktober.

Hyldebær plukkes fra hyldebusken, som vokser vildt mange steder i Danmark. Der er derfor stor chance for, at du kan plukke hyldebær i en nærliggende skov eller andre grønne områder.

Trods den lille størrelse, er de friske hyldebærrene fyldt med smag og vitaminer, så der er mange gode grunde til at plukke friske hyldebær. De små, mørke bær er dog også fyldt med farve, så pas på tøjet, når du plukker de porøse bær.

Pluk gerne til forråd af de friske hyldebær, så du har til resten af året. Friske hyldebær kan nemlig sagtens fryses og koges til saft, suppe eller andre søde sager senere hen. Den færdigkogte hyldebærsaft eller hyldebærsuppe kan også fryses.

Hvad kan man bruge hyldebær til?

Udover denne opskrift på hyldebærsuppe, kan hyldebær også bruges til at lave hjemmelavet hyldebærsaft. Hyldebærsaft er skøn at nyde iskold på en varm sommerdag, men den kan også nydes varm i vinterens kolde måneder. Det kan være rigtig sundt at drikke hyldebærsaft om vinteren, da de små, mørke bær er sprængfyldt med A- og C-vitaminer, som er gode for immunforsvaret.

Inden hyldebærrene kommer i sæson, blomstrer hylden i juni og juli med fine, hvide blomster. Blomsterne kender du nok som hyldeblomst. Disse kan du også plukke og trylle om til hjemmelavet hyldeblomstsaft eller bruge de smagfulde blomster i desserter og kager.

Den giftige hylden – derfor skal du ALTID koge hyldebær

Det er ikke for sjov, at man primært bruger hyldebær til saft og suppe, hvor bærrene skal koges. Hyldebær er nemlig giftige, hvis de spises rå, og derfor skal du altid koge dem i minimum 20 minutter, som det også fremgår af denne opskrift på hyldebærsuppe.

Både bær, bark og blade fra hyld er giftigt, og selvom det kan være fristende at spise de modne hyldebær, må du aldrig spise dem rå. Brug dem heller ikke i smoothies eller som frisk topping på desserter. Spis kun hyldebær, der først har kogt i minimum 20 minutter.

De hvide hyldeblomster er derimod ikke giftige og kan sagtens spises og bruges som smagsgiver i alt fra desserter og kager til marinade og salater. Blomsterne kan endda dyppes i dej og frituresteges. 


Måske du også kan li'