Hvid gløgg

Hvid gløgg med appelsin, ingefær og rom. En flot og rund gløgg med masser af krydderi og varme og lidt mildere end den røde klassiker.

Hvid gløgg
0-30 min.

(5)

November 11, 2022 af Cecilie SvenssonFoto: Stine Christiansen
Bemærk:Trækketid: Gløggen skal hvile en times tid under låg.

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Hvid gløgg – gode ting at vide om den lyse juledrik

Gløgg er smagen af jul. Der er intet hyggeligere end at samles om et glas krydret gløgg, når kalenderen skriver december. De fleste kender den kraftige duft og smag af klassisk, rød gløgg, men man skal ikke undervurdere alternativet og den mildere pendant, som er en hvid gløgg. Smagen er lettere og frisk, men stadig krydret og julet. Gløgg er i alt sin enkelthed varm, krydret vin. Basen i en klassisk gløgg er rødvin, og basen i en hvid gløgg er hvidvin. Du kan variere din gløgg i det uendelige og sammensætte den af de smagskomponenter, du foretrækker. 

Smagsgivere i gløgg

De krydrede smagsgivere i en hvid gløgg er oftest kanel, vaniljestang, stjerneanis, kardemommekapsler, ingefær, rosmarinkvist, æblecider, nelliker, laurbærblad, citrongræs, hyldeblomst, hele korianderfrø, citronskiver, appelsin, multebær eller rosiner i forskellige kombinationer.

Hvilken hvidvin skal jeg bruge i min hvide gløgg? 

Du kan bruge al hvidvin af god kvalitet til en hvid gløgg. Første regel må være, at du skal bruge den flaske, du allerede har stående, hvis du har et lille lager. Hvis ikke, og du alligevel skal ud at købe en ny flaske, så anbefaler vi en sød, frisk hvidvin til den hvide, lettere gløgg. Hvis du vil have fuld valuta af hvidvinens smag, vælg da en tør eller halvtør. Her er noterne stærkere og mere syrlige.

Hvorfor må min hvide gløgg ikke koge? 

Når du opvarmer din gløgg, skal du være opmærksom på, at den ikke må koge, da alkoholen fra hvidvinen og andet spiritus da fordamper. Ideelt set skal din hvide gløgg være 70-75 grader. Rygende varm, men ikke kogende!

Hvorfor skal der rom i gløgg? 

Rom er en smagsgiver i opskriften på denne hvide gløgg. Du kan også vælge cognac, mørk rom, lys portvin eller den spiritus, du synes har en dejlig smag. Alternativt kan du helt undlade alkohol i din hvide gløgg og lave den på en æblemost. Du kan stadig få en dejlig, frisk og krydret (jule)smag.

Hvor stammer gløgg fra? 

Gløgg siges at stamme helt tilbage fra 1400-tallet, hvor man på et tysk slot fandt på at varme sig på opvarmet rødvin – glühwein – i vintermånederne. I Danmark begyndte vi at få øjnene op for den krydrede juledrik omkring 1945, hvor vi blev inspireret af vores svenske naboer. I Sverige versionerede man nemlig glühwein til gløgg, som vi altså efterfølgende inviterede ind i – og gjorde til en fast del af – den danske juletradition.

Hvor længe kan hvid gløgg holde sig? 

Hvis du hælder din gløgg i en lukket beholder, kan den holde sig en måned ved stuetemperatur eller i køleskab. Skal holdbarheden forlænges, kan du tilsætte mere alkohol. 

Klassisk rød gløgg

Er du mere til den klassiske version, kan du finde vores opskrift på rød gløgg her.

Måske du også kan li'