Hvedeknopper bagt med surdej
24. juni 2021
af
Line Holt Nielsen.
Foto: Betina Hastoft
Hvedeknopperne her kræver, at du har en surdej og en god portion ventetid. Til gengæld får de mere smag og mere struktur end den klassiske variant. Der er også tilsat gær for at være på den sikre side, men er din surdej meget aktiv, kan gæren udelades.
Bemærk
Du skal have en surdej og begynde 1-1½ døgn inden, du vil tage de lune hvedeknopper ud af ovnen.
Ingredienser
Sådan gør du
Bland surdej, grahamsmel og vand i en skål, til der ikke er flere klumper. Dæk skålen, og lad den stå på køkkenbordet i 8-14 timer.
Tag 1 dl surdej fra, til næste gang du bager, og opfrisk den efter behov. Rør resten med vand, mælk, gær, sukker og æg i en stor skål.
Bland 350 g mel, kardemomme og salt i en anden skål. Ælt de to skåles indhold sammen.
Skær smør i små tern, og ælt dem i dejen.
Fortsæt med at ælte, og til sæt 3-400 g mel lidt ad gangen, til dejen er sammenhængende og slipper skålens kanter. Brug gerne en røremaskine, og ælt i 10 minutter. Dæk skålen med et rent, fugtigt viskestykke. Lad den stå på køkkenbordet i 30 minutter.
Stræk dejen, dvs. tag fat under den med fugtige hænder, og fold bunden op over midten. Drej skålen en kvart omgang, og fortsæt strækket, indtil du har været hele vejen rundt. Lad dejen hvile i 30 minutter igen, gentag strækket, og lad den hvile i 30 minutter. Dejen skal altså hæve i 1½ time i alt efter æltning og undervejs strækkes to gange.
Læg bagepapir i en bradepande. Vend dejen ud på et meldrysset bord, form 16 boller, og sæt dem med ca. 1 cm’s mellemrum. Dæk bradepanden med et låg eller et rent, fugtigt viskestykke, og stil den i køleskabet til næste dag (8-12 timer).
Tag bradepanden ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet i ½ time.
Opvarm ovnen til 200° varmluft, og bag hvederne i 20-25 minutter. Læg et fugtigt viskestykke over dem, de første 10 minutter efter de er kommet ud af ovnen. Afkøl dem derefter utildækket på en bagerist.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Se også: Guide til simpel surdej med succes