Hjemmelavet hummus

Hummus er en uundværlig tyk dip lavet på blandt andet kikærter og tahin, som kan serveres til de fleste retter i det mellemøstlige køkken.

Hjemmelavet hummus
0-30 min.

(8)

March 10, 2022 af Camilla Biesbjerg MarkussenFoto: Stine Christiansen

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du den bedste hjemmelavede hummus

Hummus smager skønt i pitabrød, som dip til sprøde grøntsagsstænger eller ovenpå et stykke knækbrød. Heldigvis er dippen smaddernem at lave! Ingredienserne skal blot blendes sammen i en blender, minihakker eller foodprocessor – og vupti, så er der cremet, smagfuld kikærtemos.

Skal man bruge tørrede kikærter eller kikærter på dåse til hummus?

I opskriften her har vi brugt kikærter på dåse, som kun lige skal skylles inden brug. Du kan dog sagtens bruge tørrede kikærter, som du først bløder op og koger.

1 dåse forkogte kikærter (240 g i drænet vægt) = 125 g tørrede kikærter

Hvilken konsistens har hummus?

Der findes mange forskellige udgaver af hummus, nogle er grove og med stykker af kikærter, mens andre har en helt lind konsistens. Du kan lave den præcis, som du vil. Ønsker du en grov kikærtemos, bruger du blot lidt flere kikærter og undlader at blende for længe. Vil du have en mere cremet dip, kan du omvendt tilsætte lidt ekstra koldt vand – det giver en dejlig blød konsistens.

Hvis du ikke er så vild med smagen af tahin (sesampasta),undlader du den blot eller skærer lidt ned på mængderne. Du kan også skrue på mængderne af krydderier og citron, som du har lyst til.

Hvad kan man spise til hummus? 

Hummus er fra det mellemøstlige køkken og gør sig derfor godt til mellemøstlige retter, som f.eks. falafel, oksekebab, pitabrød og fladbrød.

Den smagfulde og cremede hummus smager godt med kyllingespyd og hjemmebagte fladbrød.

Kan man bruge andre grøntsager i hummus?

En klassisk hummus laves af kikærter som denne, men du kan også sagtens eksperimentere med andre eller flere grøntsager. Prøv fx med lidt bagte rødbeder, der giver hummusen en smuk lyserød farve. Du kan finde en opskrift på rødbedehummus lige her.

Vil du have en cremet, fed hummus, kan du tilføje avocado. Prøv fx denne opskrift på hummus med avocado. Eller du kan bruge ærter, der giver hummusen en frisk og let smag – som i denne opskrift på ærtehummus

Hvor længe kan hummus holde sig i køleskabet? 

Hummus holder sig fint på køl i tre-fire dage i en lufttæt beholder.  

Kan man fryse hummus ned? 

Du kan sagtens fryse hummus ned. Her holder den sig i ca. fire måneder.

Er hummus usundt? 

Hummus indeholder gode, nærende ingredienser som fx kikærter og god olivenolie. Jo mere olivenolie du kommer i, jo højere bliver fedtindholdet i din hummus. Men husk, at olien også indeholder masser af sunde sager – og vi garanterer, at smagen af den cremede hummus er det hele værd!

Prøv også: Lækker opskrift på mellemøstlig Baba Ganoush

Måske du også kan li'