Hjemmelavet marcipan

24. oktober 2021 af .

Foto: Betina Hastoft

Har du først begivet dig ud i hjemmelavet marcipan, er det svært at vende tilbage til købeversionen. Det kræver lidt tålmodighed at smutte mandlerne, men ellers er processen supernem.

Bemærk
Afkøling: 1 time.

Ingredienser

Sådan gør du

Læg mandlerne i en skål, og overhæld dem med kogende vand. Lad dem stå i 10 minutter, og smut dem.
Tænd ovnen på 175°. Fordel mandlerne på en bageplade beklædt med<br /> bagepapir. Rist dem i den forvarmede ovn i 8-10 minutter – de skal blot blive tørre og let ristede, men må endelig ikke tage farve. Den lette ristning fremhæver mandelsmagen. Lad mandlerne køle helt af.
Hæld de afkølede mandler i en foodprocessor eller minihakker, og blend dem til meget fint mandelmel. Tilsæt derefter agavesirup lidt ad gangen, mens du blender. Massen vil herved langsomt samle sig og få konsistens som marcipan.
Hæld marcipanmassen ud på et bord drysset med en lille smule flormelis. Saml massen med hænderne, og form den til en tyk rulle.
Pak marcipanen ind i husholdningsfilm, og læg den i køleskabet i mindst 1 time. Marcipanen kan spises ren og rå, som den er, eller du kan bruge den i kager og desserter og selvfølgelig til hjemmelavet konfekt.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

FACTS OM HJEMMELAVET MARCIPAN

Marcipan er ofte noget, vi køber færdiglavet i supermarkedet, men du kan nemt lave din egen marcipan derhjemme. Herunder har vi samlet nogle brugbare facts om hjemmelavet marcipan, så du er klædt på til at lave din egen.

Er marcipan dansk?

Marcipan stammer formentligt fra Italien, hvor det siges, at en bagerdatter fik hakket for mange mandler, da hun skulle hjælpe sin far med en kagedej. Da faren smagte kagedejen med alt for mange mandler, fik han en idé. Han sødede den med honning, skar den ud i små stykker og solgte den som marcipanis - og således blev hjemmelavet marcipan til. Sikke en herlig feberredning!

Hvilken nød er marcipan lavet af?

Hjemmelavet marcipan laves af mandler, der smuttes og blendes. Det er nemt at smutte mandler, men nogle gange kan de godt drille lidt. Et godt tip er at hælde kogende vand over dem ad to omgange. Lad mand­lerne trække i vandet i 10 minutter første gang og 5 minutter anden gang. Herefter vil du opleve, at de smutter ganske let ud af skallen, når du klemmer omkring dem med fingrene, og så er det altså hurtigt at lave hjemmelavet marcipan.

Færdigkøbt marcipan kan dog også indeholde abrikoskerner, da mandler simpelthen er for dyre. Det er tilfældet i f.eks. bagemarcipan. Marcipanen smager stadig af marcipan, men kan købes billigere end dem med en større procent af mandler i.

Hvad er der i hjemmelavet marcipan?

Du skal kun bruge tre ingredienser, når du laver hjemmelavet marcipan: Mandler, sirup og flormelis. Af redskaber skal du bruge en blender, minihakker eller foodprocessor til at blende mandlerne til mandelmel og derefter blende den sammen med sirup og flormelis, til massen samler sig og bliver til marcipan. Vidste du, at det var så nemt at lave hjemmelavet marcipan? 

Er der gluten i marcipan?

Hvis du laver hjemmelavet marcipan, er der ikke gluten i. Den færdigkøbte slags kan dog godt indeholde en lille smule gluten, da der i nogle tilfælde tilsættes glukosesirup, som fremstilles af hvedestivelse. Mængderne er dog så små og under maksimalgrænsen, at produkterne godt kan sælges som glutenfrie.

Er mandelmasse og marcipan det samme?

Marcipan betyder mandelmasse, og egentlig er de to begreber det samme. Dog er der en uofficiel regel om, at marcipan skal indeholde 60 % mandler for at blive kaldt ren rå marcipan. Der kan nemlig godt tilsættes abrikoskerner i massen, da mandler er dyrere. Denne masse kan så kaldes mandelmasse eller persipan.

Hvor lang tid kan marcipan holde?

Hjemmelavet marcipan kan holde sig ca. 4 uger på køl. Du kan også sagtens fryse marcipan, hvor den kan holde sig frisk i ca. 10 måneder. Når du tøer frossen marcipan op, kan konsistensen have ændret sig lidt. Du kan dog stadig bruge den i kager, f.eks. i citronmåne, romkugler eller mazarinkage.

DET KAN DU BRUGE HJEMMELAVET MARCIPAN TIL

Der er masser af lækkerier, du kan lave af hjemmelavet marcipan. Hvad end det er til kransekagen, til julekonfekten eller til jordbærkagen en solrig sommerdag, har marcipanen det med at spille en central rolle i de danske køkkener. Herunder får du en række ideer til, hvad du kan bruge hjemmelavet marcipan til:

Held og lykke med at lave hjemmelavet marcipan - du vil ikke fortryde det!

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar