Hjemmelavet leverpostej
Duften af hjemmelavet leverpostej vækker appetitten selv på lang afstand. Med en foodprocessor kan du hakke lever og spæk selv, men du kan også vælge at købe det færdighakket hos slagteren eller i supermarkedet.
(5)
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Leverpostej – den gode gamle frokost-favorit
Når talen falder på populært pålæg, så er leverpostej ikke til at komme udenom. Leverpostej er lækkert selv i en købeversion serveret helt simpelt på et stykke rugbrød, men i en hjemmehakket og -bagt version med alt det rigtige tilbehør, er der tale om en delikatesse!
Servér en lun, hjemmelavet leverpostej på hjemmebagt rugbrød med rødbeder, champignon og knasende sprød bacon. Så bliver det ikke mere fornemt.
For mange er den toppede, lune leverpostej lig med jule- og påskefrokost, og her kommer den hjemmelavede variant for alvor til sin ret, når du ved servering afslører, at den er hjemmehakket.
Hvordan laver man leverpostej?
Det nemmeste er at mikse leverpostejen sammen i en foodprocesso, men du kan også hakke ingredienserne med en kniv, og røre dem sammen i en skål – det kommer også an på, om du foretrækker en fin- eller grovhakket leverpostej. Du kan også vælge at købe færdighakket lever og spæk hos slagteren eller i supermarkedet.
Når lever, spæk og løg er hakket og blandet sammen, rører du de øvrige ingredienser i. Læs opskriften ovenover, inden du går i gang.
Leverpostejstricket
Hvis du laver en stor portion, kan du fryse de ubagte leverpostejer i foliebakker (som i trin 4 fra opskriften foroven),og først tage dem op og bage dem efterhånden, som du skal bruge dem. Så er der overskudsagtig hjemmelavet leverpostej til hverdag og til fest, uden at det kræver noget særligt.
Hvor køber man svinelever og spæk?
Du kan få svinelever i enhver velassorteret slagter, både i den lokale og den i supermarkedet. Det samme gælder spæk. I flere supermarkeder kan du desuden købe færdig- og grofthakket lever og spæk.
Se også: Opskrift på hjemmelavet rullepølse
Leverpostejen længe leve
Leverpostejen har været almindeligt kendt i umindelige tider. Faktisk kendes leverpostejens forfædre helt tilbage fra middelalderen, hvor man forstod at lave postej af forskellige former for indbagt kød og spæk. Dengang var det ikke noget alle havde råd til – det var fornem spise.
I 1800-tallet, langt senere, kom gåseleverpostej til Danmark fra Frankrig. Den mindede lidt om den leverpostej, vi kender i dag, og da en franskmand fandt på at lave den af svinekød og sælge den til danskere, blev det hurtigt helt almindeligt at sælge svineleverpostej i de københavnske høkerforretninger. I starten af 1900-tallet opstod flere leverpostejsfabriker, og leverpostejen var ikke længere nogen fornem spise, men til gengæld en fast bestanddel af arbejderklassens kost.