Hjemmelavet æggesalat

Æggesalat er en sand favorit til frokost. Den får sprødt selskab af knoldselleri, ærter og æble, og hvis du så serverer den på et stykke ristet rugbrød, er der ikke et øje tørt.

Hjemmelavet æggesalat
0-30 min.

(6)

November 7, 2022 af Timm VladimirFoto: Columbus Leth
Bemærk:Evt. hviletid på køl: 30 minutter.

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Opskrift på hjemmelavet æggesalat

Med en æggesalat på julebordet er der ikke et øje tørt. Jovist er den helt klassiske æggemad med rejer og mayonnaise en gammel kending, der for mange er uundværlig, men med en hjemmelavet æggesalat tager du altså æggemaden til nye højder. 

Ingredienserne i hjemmelavet æggesalat

Vores opskrift på æggesalat er lidt af en lukusudgave, hvis vi selv skulle sige det. Den er lavet med både selleri, ærter, æble og et skud chili, som giver æggesalaten masser af konsistens og karakter. Især æblet er med til at give æggesalaten en frisk og syrlig smag, der spiller godt sammen med den fede creme, som i denne opskrift laves af yoghurt, mayonnaise og dijonsennep. Vil du lave en simplere udgave af hjemmelavet æggesalat, kan du nøjes med at tilsætte æble som grønt indslag – eller du kan helt udelade det. 

To helt uundværlige ingredienser i en hjemmelavet æggesalat er desuden karry og (selvfølgelig) æg! Derudover giver citron, ligesom cremefraiche, en god syre til den fede mayonnaise. 

Hvad kan erstatte yoghurten i æggesalat?

Du kan sagtens lave din æggesalat med andre mælkeprodukter, hvis du f.eks. ønsker en mere let udgave af den fede mayonnaise. Mayonnaisen kan f.eks. erstattes med hytteost, men vær i så fald opmærksom på, at den cremede konsistens mindskes, og æggesalaten bliver mere porøs. Yoghurten kan også erstattes med andre mælkeprodukter, men for at bevare den syre, som yoghurten bidrager med, anbefaler vi andre syrnede mælkeprodukter såsom skyr eller cremefraiche. 

Udelader du mayonnaisen, skal du være opmærksom på, at din æggesalat får et mere syrligt smagsudtryk end den klassiske fede. Synes du, at din æggesalat mangler sødme, kan du komme lidt akaciehonning eller sukker i.

Det kan du også komme i hjemmelavet æggesalat

I virkeligheden kan du komme mange flere ingredienser, end man skulle tro, i en æggesalat. Har du rester af frugt og grønt liggende i køleskabets grøntsagsskuffe, er det bare om at få dem brugt. Du kan f.eks. finhakke tomat, gulerod, pære, peberfrugt, avocado, rødløg, blomkål og asparges afhængigt af dine smagsløg. Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal komme alt i din æggesalat på samme tid, men i stedet udvælge 2-3 elementer, der passer sammen. 

Du kan også stege svampe, hakke dem fint og blande dem i æggesalaten. Det giver sådan en dejlig umamismag!


Hvad spiser man æggesalat til?

Æggesalat er en pålægssalat, hvilket betyder, at den ikke bør spises rent. Servér den i stedet på et stykke nybagt franskbrød eller saftigt rugbrød, og top med frisk dild, persille, purløg eller karse. Du kan også servere æggesalat som en appetizer ved at lave rugbrødschips i ovnen og servere med en skefuld æggesalat på. Dét sætter skub i appetitten! 

Holdbarhed af hjemmelavet æggesalat

Når du har lavet hjemmelavet æggesalat, er det vigtigt at opbevare den korrekt for at opnå længst mulig holdbarhed. Den korrekte opbevaring er i en lufttæt beholder eller -pose, hvor æggesalaten ikke blandes med køleskabets andre bakterier, og hvor æggesalatens overflade ikke indtørrer. Af samme årsag er det ikke en god idé at opbevare æggesalaten i en skål med stanniol over. 

Læs også: Sådan får du maden til at holde længere

Hvor længe skal æg til æggesalat koge?

Det er smag og behag, hvordan du ønsker dine æg til æggesalat tilberedt. Nogle ønsker dem helt hårdkogte, mens andre foretrækker en æggeblomme, der stadig er let cremet uden at være flydende. For at finde frem til, hvor længe dine æg skal koge, kan du læse denne guide: Sådan koger du det perfekte æg

Måske du også kan li'