Hjemmelavede pommes frites med bearnaisesauce

24. december 2020 af .

Foto: Betina Hastoft

Hjemmelavet bearnaisesauce kan virke svært at lave, men når du først har fanget fremgangsmåden og taget fat i piskeriset, går du næppe tilbage til den færdiglavede version. Servér din sauce med hjemmelavede pommes frites, så er det næsten som på restaurant.

Bemærk
Frysetid: I alt mindst 3 timer.

Ingredienser

Sådan gør du

Skræl kartoflerne, og skær dem i aflange, firkantede stykker. Skyl kartoflerne i en sigte.
Kog vand, eddike og kartofler i en stor gryde. Hæld vandet fra, så snart du kan stikke spidsen af en kniv i en kartoffel. Læg kartoflerne på en flad plade, og læg dem i fryseren i mindst 2 timer.
Varm olien op i en stor gryde. Fritér nogle kartofler ad gangen, indtil de begynder at blive let gyldne i farven. Fisk kartoflerne op med en hulske, og læg dem tilbage på pladen i fryseren. Lad kartoflerne fryse i mindst 1 time.
Varm olien op, og fritér kartoflerne anden gang, indtil de er gyldne i farven. Fisk dem op med en hulske, og læg dem på et stykke køkkenrulle, så olien drypper af. Drys pommes frites med salt.
Pil skalotteløgene, og hak dem fint. Skyl estragon, og nip bladene af. Hak stænglerne groft. Kog løg, estragonstængler, eddike og vand i en gryde i ca. 10 minutter. Hæld essensen gennem en sigte, og sæt den til side.
Smelt smørret i en gryde på lav varme, så vallen bundfælder sig, og den øverste del af smørret er klar. Hæld smørret i en kande.
Pisk æggeblommer og bearnaiseessens sammen med et piskeris i en gryde ved lav varme, til det begynder at tykne. Det er vigtigt, at varmen er lav, for hvis æggene bliver varmet for meget op, bliver det grynet. Fjern gryden fra varmen, når blandingen er tyk.
Tilsæt det klarede smør et par dråber ad gangen, imens du pisker saucen sammen. Tilsæt ikke vallen i bunden af kanden.
Smag saucen til med salt, peber og citronsaft. Pisk lidt vand i saucen, hvis den er for tyk. Hak estragonbladene fint, og rør dem ned i saucen inden servering.

Tip!

Har du bearnaiseessens tilovers, kan du gemme den i en lille flaske i køleskabet. Laver du tit bearnaisesauce, kan du lave en hel flaske med essens, som du kan bruge af igen og igen.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Pommes frites, pomfritter eller bare hjemmelavede pommes – uanset hvad du kalder dem, så er de et sikkert hit! Hvis du vil have rigtig lækre pomfritter, som er sprøde udenpå og bløde indeni, så er det ofte nemmest at anskaffe sig dem fra diverse fastfood kæder, hvor de er lavet i en god friture. Men du kan faktisk godt selv lave hjemmelavede pommes, som bliver vildt lækre!

Hemmeligheden bag gode hjemmelavede pommes

Har du prøvet at smide dine pommes i frituren og konstateret at de blev hårde indeni? Eller måske bliver dine ovnfritter altid helt bløde? Hemmeligheden bag de pommes, der både er sprøde udenpå og bløde og lækre indeni er, at man skal have så meget stivelse som muligt ud af kartoflerne inden man steger dem. Dette gøres ved at du skærer dine kartofler ud i stænger og herefter lægger dem i koldt vand. Lad dem gerne ligge i nogle timer (evt. natten over, hvis du er i god tid),så får du nemlig dejligt lækre og sprøde fritter, når du bagefter tilbereder dem i friture, ovn eller airfryer! 

Nogle bruger også tricket med at salte kartoffel-stængerne godt og lade dem i stå i en halv time. På den måde trækker saltet stivelsen ud af kartoflerne. Bagekartoflen er altid god at bruge til hjemmelavede pommes på grund af dens længde, men også fordi den indeholder mindre stivelse end mange andre slags kartofler.

Hjemmelavede pommes i friture

’Pommes frites’ betyder ’friteret kartoffel’ på fransk, hvilket jo afslører at pomfritter originalt er friturestegt kartoffel. Det er langt fra de fleste der har en frituregryde stående derhjemme, men derfor kan man sagtens lave hjemmelavede friturestegte pommes alligevel. En gryde med fritureolie, og så er du klar. 

Hvilken olie, skal jeg bruge?

Når du skal vælge olie til friturestegning, så er solsikkeolie eller rapsolie et godt bud, da de er gode til de høje temperaturer. Gå generelt efter olie, hvor der står på flasken, at den er god til friture eller stegning. 

Triple fried-tricket

Tricket til at få lækre og sprøde pommes i din friture er at stege dem af flere omgange. Nogle kalder det triple fried fries-teknikken, fordi fritterne først koges og herefter frituresteges af to omgange, hvor de afkøles helt mellem omgangene. På den måde bliver de ekstra sprøde.

Hjemmelavede pommes i ovn

Hvis du ikke har en frituregryde, bare synes at det er et værre fedtet rod at friturestege i en gryde og ikke gider lugten, eller bare vil lave dine pommes lidt sundere, så er ovnen den perfekte metode til dine hjemmelavede pomfritter. 

Igen er bagekartoflen ideel til ovnstegte fritter, fordi den er passende i størrelsen, når man skærer den ud i stænger. Når du har trukket stivelsen ud af dine stænger, så hæld kogende vand over dem og lad dem stå i 10 min. Herefter duppes de tørre, bredes ud på en bageplade og vendes i olie og salt, samt de krydderier du godt kan lide. Det kunne fx være timian, rosmarin eller paprika. Bag dem ved forholdsvis høj varme og vend dem undervejs. Åbn ovnen undervejs for at lukke noget af dampen ud, som kommer fra den væske kartoflerne frigiver, når de bages.

Tid: Vær opmærksom på stegetiden i ovnen, da ovne varmer forskelligt. Stegetiden afhænger også af tykkelsen på de stave du skærer kartoflerne ud i.

Hjemmelavede pommes i airfryer

Er du en af dem, som har anskaffet dig en Airfryer? Så kan du også nemt lave dine hjemmelavede pommes i den! Fordelen ved at lave pommes i en Airfryer er, at du kan lave dem uden ret meget fedt. Faktisk er en spiseskefuld olie ofte nok til at portion pomfritter. Ulempen med ved at lave dem i en Airfryer er, at du ikke kan lave så mange ad gangen, som du eksempelvis kan i ovnen eller i en friture.

Læs videre: Tips og opskrifter til airfryer

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar