Hjemmelavede pitabrød

Sprøde pitabrød med kød og masser af grønt er et hverdagshit. Og bager du dine egne pitabrød, er det slet ingen skam at servere dem som dejlig, enkel weekendmiddag for dine gæster.

Hjemmelavede pitabrød
0-30 min.

(8)

January 19, 2022 af Camilla Zarah LawesFoto: Columbus Leth
Bemærk:Hævetid: 45 minutter.

Ingredienser

stk.

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Sådan laver du hjemmebagte pitabrød

Pitabrød med fyld er en familiefavorit til aftensmaden, når det skal være nemt og lækkert. Det er nemt at købe pitabrødene i supermarkedet, men har du lidt ekstra overskud, kan du også bage pitabrødene selv. Når du først har smagt hjemmebagte pitabrød, går du ikke tilbage til de færdigkøbte, og det er hurtigere end man lige skulle tro! Hjemmelavede og friskbagte pitabrød bliver store, lækre og luftige, og selvom det kan virke magisk, at der er hulrum i de pitabrød, man køber, så er de overraskende nemme at bage selv. Dejen består af få ingredienser, og den skal både hæve og bage i kort tid.

Dejen til pitabrød laves af vand, gær, sukker og mel, der æltes sammen. Når du har lavet dejen og ladet den hæve i 30 minutter, deler du den i passende lige store stykker. Tril hvert dejstykke til en rund bolle. Rul bollerne ud med en kagerulle til små pandekager med en tykkelse på ca. 1½ cm.

Dernæst skal de efterhæve i 15 minutter, og så skal de blot bages i 8-10 minutter. Vupti, så har du lækre, hjemmebagte pitabrød klar til at blive fyldt!

HVAD ER PITABRØD?

Det menes, at pitabrød kommer fra Grækenland eller i hvert fald middelhavsregionen, selvom man også har set lignende brød fra hele Mellemøsten. Det specielle ved pitabrød, som adskiller det fra fladbrød, er, at det er hult indeni.

Pitabrød blev oprindeligt spist med hummus og lignende dyppelse eller som tilbehør til kebab og falafler. Senere er der blevet udviklet meget på de lækre brød, og her i Danmark fylder vi det ofte med salat, kød og dressing.

Hvorfor er pitabrød hule?

Undrer du dig også over, hvordan hullet i pitabrødene opstår? Det sker simpelthen ad sig selv, når brødene bages. Pitabrød skal bages i kort tid ved høj varme, og det er her magien sker. De hæver nemlig op og skaber et luftrum, hvor der er plads til lækkert fyld, som kød, falafel, grøntsager og lignende.

Når pitabrødene er færdigbagte, kan du skære dem op i den ene side, og så vil du se det velkendte hulrum. Pitabrødene kan godt falde lidt sammen, når de køler af, men bare rolig, der er stadig hul indeni, når du skærer dem op.

Hemmeligheden bag at få skabt det velkendte hulrum er, at ovnen skal være varm nok, så sørg for, at den er forvarmet, inden du sætter pitabrødene ind. Skal du være sikker på, at de puffer godt op, kan du lade bagepladen varme op i ovnen, så den er varm, når du placerer dejen til pitabrødene på.

Fyld og tilbehør til hjemmelavede pitabrød

Pitabrød kan du servere for selv de mest kræsne børn – eller voksne – for du kan helt selv bestemme, hvad de lækre brød skal fyldes med. Det er måske også derfor, de er så stort et hit til aftensmaden.

Pitabrød serveres som regel med kød, salat og dressing. Det er super lækkert at lave en lille salatbar med en masse grønt såsom agurk, tomater, majs, gulerødder, peberfrugt og snittet salat. Skal der være lidt ekstra lækkerier, kan du også lave en skål med syltede rødløg, fetaost eller soltørrede tomater.

Dertil kan du stege lidt kød, f.eks. oksekød eller lam. Det smager også skønt, hvis du spiser pitabrød med kylling eller fisk. Den helt nemme løsning er blot at stege kødet, men du kan også krydre det med lækre marinader eller give det en sprød overflade med panering.

Pitabrød behøver ikke serveres med varmt fyld. Du kan også spise pitabrød med tunsalat, æggesalat eller skinkesalat. Skal du have et vegetarisk alternativ, er pitabrød med falafel det oplagte valg, men du kan også servere pitabrød med ristede grøntsager og kikærter. Prøv opskriften her.

Inspiration til lækkert fyld i pitabrød

Dressing til pitabrød

Det er ikke kun det gode brød og fyldet, der gør pitabrød til en lækker spise. En god dressing er mindst lige så vigtig! Også her er mulighederne mange:

Pitabrød til aftensmad, frokost og snack

Pitabrød med fyld er perfekt til både aftensmad og frokost. De hule brød kan fyldes med alverdens lækre råvarer, og i modsætning til sandwichbrød, gør pitabrødets hulrum, at al fyldet bliver inde. Derfor er de også oplagte til madpakken.

Pitabrød kan også fyldes på mange andre måder end den klassiske. Du kan f.eks. bruge brødene til at lave pitaburger med græsk bøf, små pita-pizzaer eller pitabrødstoast. Har du pitabrød liggende, som er ved at blive tørre, kan du trylle dem om til sprøde pitachips.

Er pitabrød sundt?

Pitabrød kan sagtens fungere som en nem, sund aftensmad, hvis du fylder godt op med grøntsager og magert kød eller fisk. I så fald er pitabrød en rigtig god måde at få et mættende måltid med masser af grønt.

Vil du have pitabrød, der er lidt sundere og mætter mere, kan du bage grove pitabrød med fuldkornsmel. I denne opskrift er der brugt grahamsmel og hvedemel, men du kan sagtens lave en grovere udgave ved at bytte noget af hvedemelet ud med fuldkornsmel.

Kan pitabrød fryses?

Du kan med fordel bage en stor portion pitabrød, når du alligevel er i gang, for de hjemmelavede pitabrød kan sagtens fryses. Bag pitabrødene, lad dem køle helt af og pak dem i fryseposer. Så kan du nemt tage hjemmelavede pitabrød op en dag, hvor tiden er knap. Lad pitabrødene tø op i køleskabet, og lun dem i ovnen eller på en brødrister, inden de skal spises.

Bager du en større portion pitabrød og opbevarer dem i fryseren, fungerer de hule brød også godt til madpakken. Tag et brød op af fryseren og hav salat med i en boks ved siden af. Så kan du samle dig det lækreste, friske pitabrød til frokost.

Powered by Froala Editor

Måske du også kan li'