Brændte mandler
Brændte mandler smager bare lidt bedre, når man laver dem selv. De knasende godter kan spises hele året, men smager særligt dejligt med en kop varm gløgg, når julen nærmer sig.
(10)
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Nem opskrift på brændte mandler
Duften af brændte mandler er helt unik og hører sig julen til. Bortset fra en skive marcipan og nougat lige fra pakken er brændte mandler desuden en af de nemmeste og hurtigste julegodter, du kan give dig i kast med – ja, og så smager brændte mandler jo fantastisk. Man skulle ikke tro, at denne opskrift på brændte mandler kun indebar 3 simple ingredienser, men det er lige nøjagtig, hvad den gør.
Når det er sagt, er der absolut ingen grund til at begrænse de sprøde, brændte mandler til juletiden. Brændte mandler er en lækker snack uanset tidspunkt og højtid, og heldigvis har vi som regel alle ingredienserne til en portion hjemmelavet brændte mandler i vores køkkenskabe. Der er således ingen undskyldning for ikke at gå i krig med opskriften - og på ét eller andet tidspunkt skal vi jo i gang med at øve os, så de brændte mandler kan laves til perfektion, når først julen banker på døren ... Måske vi skulle begynde at øve os allerede i januar?
hvordan laver man brændte mandler?
Selvom det lyder - og er - simpelt at lave hjemmelavet brændte mandler, er der alligevel nogle faldgruber, som man bør være opmærksom på, når man går i gang med at smelte sukkeret på panden. Det kan nemlig gå galt, og det er vigtigt hele tiden at have et øje på panden, så sukkeret ikke pludselig bliver sort, og de brændte mandler for alvor brænder på. Derudover er der her flere idéer til, hvordan du kan opgradere denne simple (men gode) opskrift på brændte mandler, og hvad du kan bruge dem til i dessertkøkkenet.
Tips til hjemmelavet brændte mandler
- Det er vigtigt, at du rører i mandlerne jævnligt og holder øje med temperaturen, så de ikke brænder på. Det kræver lidt tålmodighed, men når du først har styr på processen, er det supernemt!
- Mange bliver bekymrede, når sukkeret på panden begynder at krystallisere og blive hvidt og tørt. Men der er ingen grund til bekymring, for sukkeret SKAL krystallisere, før det kan blive til en dejlig karamelmasse. Når det krystalliserer, er det et tegn på, at vandet fordamper fra panden, og det er lige efter bogen. Først når sukkeret er smeltet og derefter krystalliseret, skal det igen smelte for at blive til dén karamel, der skal sætte sig omkring de enkelte mandler.
- Brændte mandler holder sig bedst sprøde i en papirpose eller i bagepapir. Opbevar dem mørkt og ved stuetemperatur.
- I stedet for mandler til brændte mandler kan du også bruge andre nødder, fx hasselnødder og cashewnødder.
- Hvis du vil lege lidt med smagen, kan du f.eks. tilføje med kanel og nellike, vanilje eller stødt ingefær til sukkermassen. Du kan også give dine brændte mandler et tvist af lakrids ved at tilføje lakridspulver.
- Brug brændte mandler som topping på julekagen eller julekonfekten, som det er tilfældet i denne julecheesecake og disse konfektkugler. Hvis du ikke før har prøvet at drysse brændte mandler over din risalamende, er det også i dén grad på tide!
- Pak de brændte mandler ind i små folieposer, luk dem med en fin stofsnor, og forær dem som en en ekstra sød værtindegave.
Den sunde nød: Mandlen er kernen i grønne frugter fra mandeltræet og bliver brugt både i det søde og det salte køkken. Friske mandler smager saftigt og mildt af mælk. Mandler er rige på både E- og B-vitamin, jern, kalk og magnesium. På trods af deres høje fedtindhold på 34 % betragtes de som sunde, da det er de umættede fedtsyrer, der dominerer. Nogle mener endda, at mandler kan virke slankende i små mængder.
Se også: Opskrift på sprøde salte mandler