Hel kylling i ovn med grøn salat
Nogle gange er det enkle bare det bedste. Servér en sprød og saftig hel kylling i ovn med ovnbagte kartofler og en frisk salat med appelsiner.
(6)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Hel kylling i ovn til hverdag og weekend
Kan du også dufte det? Den hele kylling, der syder i ovnen og spreder en duft af sprødt kyllingeskind i hele hytten. Det saftige kyllingekød, der lige så stille mørnes, og kartoflerne, der steger om kap med kyllingen. Vores opskrift på hel kylling i ovn er en sikker vinder, når venner og familie mødes over et hjemmelavet måltid, og her får den helstegte kylling selskab af en grøn salat med en klassisk mormordressing. Det bliver næsten ikke mere klassisk og hyggeligt end dét.
Herunder får du tips og tricks til, hvordan du kommer sikkert i hus med en helstegt kylling, der er både saftig, mør og sprød.
Sådan forbehandler du helstegt kylling
Står du med en frisk hel kylling, der stadig har blodrester indeni, er det vigtigt at rense den, inden du begynder på tilberedningen. Det gør du ganske enkelt ved at skylle den med vand, tage blodrester (og andre eventuelle rester) ud og efterfølgende aftørre kyllingen med et viskestykke eller et tørt stykke køkkenrulle. Er kyllingen stadig iklædt en del af sin fjerdragt, anbefaler vi at plukke fjerene. Godt nok svitses mange af hårene, når kyllingen ovnsteges, men der er nu alligevel mere appetitligt uden!
Skal jeg komme fyld i en hel kylling i ovn?
Vil du give din kylling ekstra smagsgivere, gør du det via enden. Hvor enden er god, er alting godt. Find dine yndlingssmagsgivere frem, og stop dem i enden på kyllingen, så ingredienserne kan sprede smag under tilberedningen. Vi anbefaler et friskt bundt timian, fede hvidløg og citronbåde, men bredbladet persille er også en sikker vinder – især når solen er over os, og aftenerne bliver længere. Du kan også komme kryddersmør i som på billedet herunder:
Sådan får du sprødt skind og saftigt kød
Der er næsten ikke noget værre end et overtilberedt, tørt stykke kylling, der stort set ikke kan tygges. Derfor vil vi for alt i verden undgå tørt kyllingekød, når vi tilbereder en hel kylling i ovn. Herunder får du en række tips til, hvordan du kommer i mål med en saftig og mør helstegt kylling.
Hvordan sikrer jeg, at skindet på helstegt kylling bliver sprødt?
Inden du kommer en hel kylling i ovnen, gør du klogt i at overøse den med en gavmild portion olie. Olie giver sprødhed, og når det siver ned i kyllingeskindet, vil sprødheden så småt melde sin ankomst – hvis du da har husket at aftørre skindet efter rensning. Er kyllingens overflade våd eller fugtig, er det næsten umuligt at få sprødt kyllingeskind på en helstegt kylling.
Hvor mange grader skal kyllingen være?
Kernetemperaturen på en hel kylling i ovn bør altid være minimum 75 grader, så du kan være sikker på, at kyllingens eventuelle salmonellabakterier er døde. Når du tjekker stegetemperaturen, er det vigtigt at skrive bag øret, at brystkødets kernetemperatur når de 75 grader hurtigere, end lårene gør. Derfor skal du altid måle lårenes stegetemperatur, når du skal vurdere, om din kylling i ovn er færdig.
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke har et stegetermometer?
Vi har tilfældigvis et smart trick til dig, der ikke har et stegetermometer. Hvis du forsigtigt drejer et af kyllingens lår rundt, og det slipper nemt, er kyllingen færdigtilberedt. Er låret derimod modstridende, er kyllingekødet med stor sandsynlighed stadig råt.
Tilbehør til hel kylling i ovn
Sidens opskrift giver dig et godt bud på, hvad du kan servere til en hel kylling i ovn; nemlig en sprød, grøn salat vendt i en skøn mormordressing, men i virkeligheden kan du servere det meste til helstegt kylling. Det er dog vigtigt at tage højde for, at kyllingekød er forholdsvist mildt i smagen, og derfor skal vi passe på med at overdøve det med kraftige smagsgivere. Vil du kombinere opskriften på helstegt kylling med andet tilbehør, kan du gå på opdagelse i vores store kartotek af opskrifter på tilbehør eller prøve kræfter med en af disse opskrifter:
- Citrus-kylling med lun salat
- Barbeque-kylling med søde kartofler og salat
- Græsk butternut-salat med gyros-kylling
- Helstegt kylling med flødekartofler
- Helstegt kylling med bagt ratatouille
Se også: Opskrift på klassisk mormordressing