Havregrynskugler

Havregrynskugler vækker dejlige barndomsminder, og de hitter stadig! Havregrynskuglerne er nemme at lave, og du skal kun bruge få ingredienser.

Havregrynskugler
0-30 min.

(6)

August 17, 2022 af Anne Moltke DahlFoto: Stine Christiansen

Ingredienser

stk.

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

HAVREGRYNSKUGLER – DERFOR ELSKER VI DEM!

Der er noget særligt ved havregrynskugler, som vækker skønne minder om barndom og juletid. De runde kugler, som er så hyggelige at trille, og som samler familiens største og mindste omkring et fællesprojekt. 

Der er mange grunde til, at havregrynskugler har været et hit så længe, vi kan huske – og til stadighed er det. For det første er de supernemme at lave, og vi kan ofte fremtrylle dem ud fra køkkenets basislager. For det andet kan vi variere smagen af havregrynskugler til det uendelige, fordi den simple formel kan bære de fleste ingredienser og smagstilsætninger. Og sidst, men bestemt ikke mindst, smager de små konfektkugler bare himmelsk – og så kan de både spises som eftermiddagssnack, i madpakken og som julegodte til aftenkaffen! 


HVAD ER HAVREGRYNSKUGLER, OG HVOR STAMMER DE FRA?

I al sin enkelhed består havregrynskugler af havregryn, smør, sukker og rent kakaopulver. Hertil tilføjer mange kokosmel, som blandes i ”dejen”, og som kuglerne ofte trilles i. 

Man mener, at havregrynskugler blev en del af vores bevidsthed under 2. verdenskrig, hvor man led under varemangel og rationeringer. Hvedemel, f.eks., var svært at få fat i, og derfor måtte det kreative mindset aktiveres. Til jul hamstrede mange smør og sukker, så der var til julekonfekten, og blandet med havregryn var de klassiske havregrynskugler, som vi kender dem i dag, født. 


VARIÉR DINE HAVREGRYNSKUGLER

Fordi havregrynskugler er så simple i deres grundopskrift, er det nemt at pifte dem op med forskellige smage og ingredienser. I denne opskrift på havregrynskugler har vi brugt kaffe, som giver smagen en dejlig dybde, men du kan sagtens bytte kaffen ud med andet, hvis du endnu ikke er drevet med på kaffebølgen. Giv f.eks. dine havregrynskugler et modent tvist med Baileys, Cointreau, Kahlua eller Rom, men hold i så fald øje med ungerne! Se her, hvad du ellers kan komme i dine havregrynskugler:

  • Marcipan
  • Kanel
  • Romessens
  • Mandelessens
  • Juice eller appelsinsaft
  • Nutella
  • Finthakkede nødder

Udover kokosmelet, som mange ruller deres havregrynskugler i, kan du også rulle dem i f.eks. krymmel, mandelflager, finthakkede nødder, frysetørret hindbær, lakridspulver, sukker eller flormelis. Du kan også rulle dem i lidt forskelligt, så havregrynskuglerne ser ekstra flotte ud på fadet, når de anrettes. Hiv bare ungerne med i køkkenet, og åben jeres egen havregrynskugle-fabrik! 

Finvalset eller grovvalset havregryn?

Du kan både vælge finvalset og grovvalset havregryn afhængigt af, hvor grov konsistensen i dine havregrynskugler skal være. Skal den være endnu finere, kan du blende havregrynene til fint ”mel”. Vi anbefaler selv finvalset havregryn, da havregrynskugler med grovvalset havregryn tenderer til at blive mere tørre. 


SUNDERE HAVREGRYNSKUGLER

Det er ingen hemmelighed, at havregrynskugler, takket være sukker og smør, er en kaloriebombe – og det er der intet i vejen med! Men ønsker du alligevel et sundere alternativ til de klassiske havregrynskugler, er der massere muligheder for det. Du kan f.eks. tilsætte dadler i stedet for sukker og smør, fordi dadlerne giver en naturlig sødme og en dejlig, snasket konsistens. Synes du, at dejen bliver for tør, kan du tilsætte lidt mælk eller kokosolie for at gøre dejen mere sammenhængende og smidig. 

Se også: Opskrift på de bedste dadelkugler!

SÅDAN OPBEVARER DU HAVREGRYNSKUGLER

Når vi laver en portion havregrynskugler, er der ofte til flere dage – men kun hvis vi formår at opbevare dem korrekt, så de kan holde sig friske. Det er i denne sammenhæng vigtigt at nævne, at det er smøren, der afgør, hvor længe havregrynskuglerne kan holde, så brug derfor smør, der er så friskt som muligt. 

Havregrynskugler skal allerhelst opbevares i en lufttæt beholder på køl. Er der til flere lag, anbefaler vi desuden at adskille dem med et stykke bagepapir. Det er fint at opbevare havregrynskugler i køleskabet, men faktisk har de det allerbedst ved omkring 10°, så har du et kælderrum, en garage eller lignende, har havregrynskuglerne det allermest optimalt dér. 

Holdbarhed: Ca. 7-10 dage på køl under optimale forhold (5-10°)


Kan havregrynskugler fryses ned?

Havregrynskugler kan sagtens fryses ned, hvis du ikke når at spise dem alle. I fryseren kan de holde sig i op til 3 måneder, så skriv evt. dato for nedfrysning på fryseposen eller beholderen, inden de nedfryses.


Læs mere om madvarers holdbarhed på frost her.


Måske du også kan li'