Havregrynskager med smørcreme

1. april 2022 af .

Foto: Columbus Leth

De knasende sprøde havregrynskager lagt sammen med luftig smørcreme var populære i barndommen, og de holder stadig.

Ingredienser

Sådan gør du

Tænd ovnen på 200°. Læg bagepapir på 2 bageplader. Smelt smørret, og sæt det til side.
Bland havregryn, mel, sukker, vaniljesukker, bagepulver og salt i en skål. Tilsæt æg og smeltet smør, og rør dejen sammen, til den er ensartet.
Fordel 16 små skefulde af dejen på de 2 bageplader med god afstand imellem – kagerne flyder meget ud.
Bag kagerne i ovnen i 8-10 minutter pr. plade, til de er let gyldne. Afkøl havregrynskagerne på bagepladen i ca. 5 minutter, og lad dem derefter køle helt af på en bagerist.
Hak chokoladen fint, og smelt den i en skål over vandbad eller i mikroovnen. Dyp de afkølede havregrynskager ned i den smeltede chokolade, således at kun halvdelen af hver kage er dækket af chokolade. Lad chokoladen størkne.
Flæk vaniljestangen med en skarp kniv, og skrab kornene ud. Pisk smør, flormelis og vaniljekorn sammen med en elpisker i en skål i ca. 5 minutter, til smørcremen er lys og luftig. Tilsæt æggeblomme og salt, og pisk igen til cremet konsistens.
Hæld smørcremen i en sprøjtepose med stjernetylle, og sprøjt et tyndt lag ud på halvdelen af havregrynskagerne. Læg resten af havregrynskagerne oven på som låg. Opbevar de sammenlagte havregrynskager i en lukket beholder på køl indtil servering.

Tip!

Smag smørcremen til med stærk kaffe, stødt kanel eller lidt mørk rom, hvis du ønsker en creme med ekstra raffineret smag.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Havregrynskager med smørcreme – verdens bedste opskrift!

At tage en bid af disse uimodståelige havregrynskager, dyppet i mørk chokolade og lagt sammen om en fuldfed smørcreme, er som fluks at blive sendt tilbage til barndommen! 

De indeholder nemlig alle de smagfulde ingredienser, som en god, gammeldags havregrynskage skal bestå af: havregryn, smør, æg og sukker – og så er kagerne bagt helt sprøde i ovnen. 

Her kommer de klassiske småkager tilmed i en deluxe-version, hvor de efterfølgende har fået selskab mørk chokolade og en hjemmelavet smørcreme, som uden tvivl tager kagerne til nye højder. 


Sådan kan du variere dine havegrynskager 

Selvom havregrynskagerne består af forholdsvis få ingredienser, så kan du sagtens eksperimentere med at variere dem, alt efter hvad du bedst kan lide. Tilsæt for eksempel lakridspulver, nødder eller finthakket, tørret frugt til dejen, eller dyp de færdigbagte i lys eller hvid chokolade i stedet for mørk. 

Du kan også se tippet i opskriften herover om, hvad du kan tilsætte til selve smørcremen for at få en dybere smag. Den milde og søde vaniljesmag kan nemlig sagtens skiftes ud med en kraftigere smag af f.eks. kaffe, kanel eller rom.

Er du mere til den helt enkle version af havregrynskagerne, så kan du selvfølgelig sagtens undlade både ekstra ingredienser, chokolade og smørcreme. Småkagerne smager nemlig også skønt helt naturel. Og så er de tilmed både lette og hurtige at lave! Sprøjt evt. lidt chokolade henover kagerne, hvis de skal have lidt ekstra luksus.

Havregrynskager uden æg og smør 

Faktisk kan havegrynskagerne også laves både uden æg og smør. 

I stedet for æg kan det være en god idé at tilsætte lidt lys sirup for at sørge for, at kagerne hænger godt sammen.  Smørret er med til at gøre kagerne sprøde, men du kan eksperimentere med at erstatte den animalske eller plantebaserede udgave med for eksempel kokossmør. Olie vil dog ikke have samme effekt. 

En anden mulighed, som tilmed resulterer i en sundere udgave af havregrynskagerne, er at tilsætte en stor, moden banan til dejen. Så kan du undlade både fedtstof og sukker, men småkagerne vil få en lidt anden, mere fast konsistens. Supplér eventuelt dejen med ekstra smagsgivere som nødder eller tørret frugt.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar