Havregrød med kanelstegte æbler

En varmende portion havregrød er den perfekte morgenmad, når det begynder at blive koldere udenfor. Steger du æblerne på toppen i kanel og sukker, smager grøden næsten som kage. Og hvem siger nej til kage til morgenmad?

Havregrød med kanelstegte æbler
0-30 min.

(7)

December 22, 2021 af Linn GrubbströmFoto: Maria Warnke Nørregaard

Ingredienser

personer

Sådan gør du

Bedøm denne opskrift

Vælg det ønskede antal stjernerDu gav 0 stjernerGiv 0 stjernerÆndre til 0 stjerner

Klassisk havregrød i gryde – hurtig morgenmad

Det er oplagt at lave en hurtig portion havregrød, når morgenmaden skal være nem og mættende. Du skal blot bruge havregryn og vand eller mælk, og så tager det kun et øjeblik at koge havregrøden i en gryde. Herefter kan du toppe grøden med alt fra frugt og nødder til kokos og chokolade.

Har du en rest havregrød, kan den også bruges til at have lækker morgenmad klar en anden dag. Du kan nemlig lave brød med havregrød, som smager helt fantastisk! Se opskriften på brød med havregrød.

Kan man lave havregrød uden gryde?

Hvis morgenmaden skal gå ekstra hurtigt, eller du skal have den med på farten, kan du faktisk koge havregrød i mikrobølgeovnen. Den bliver ikke lige så cremet og lækker som en havregrød kogt i gryde, men det kan være et fint alternativ.

Bland havregryn og væske i en skål, der kan tåle mikroovn, og giv grøden et minut ad gangen, indtil den når den ønskede konsistens. Rør i grøden undervejs.

Sådan laver du den bedste havregrød

Havregrød har for mange fået et dårligt ry som værende en kedelig og klistret masse, men grøden kan smage skønt, hvis blot man laver den rigtigt. Her får du 3 tips til at lave den bedste havregrød.

1. Vælg de rigtige havregryn til din grød

Når du skal lave havregrød, er det en god ide at bruge grovvalsede havregryn. De bliver ikke lige så udkogte som de finvaslede, som risikerer at blive en lind, klistret masse. Grovvalsede havregryn tager en smule længere at koge, men de giver til gengæld en grød, som er cremet og stadig har bid.

2. Kog ikke din grød udelukkende på vand

Havregrød kogt udelukkende på vand bliver – ja, vandet. Det giver hverken smag eller konsistens til grøden, hvilket gør, at den hurtigt bliver kedelig. Grøden bliver langt mere cremet og smagfuld, når den koges på mælk eller en blanding af vand og mælk.

Du kan bruge både komælk og plantemælk til din havregrød. Bruger du en federe mælk, vil grøden få en federe, mere cremet konsistens, men du kan bruge lige den mælk, du foretrækker, og som du synes giver bedst smag. Prøv dig frem.

3. Giv din grød smag

Selv når du koger havregrøden på mælk, er det ikke en ret, der smager af særlig meget i sig selv. Derfor skal den tilsættes smag, og det sker først og fremmest ved at tilsætte salt. Havregrøden skal ikke smage saltet, men salt er altid med til at forstærke eksisterende smage i maden, og det er afgørende for en god havregrød.

Udover salt kan du tilføje andre smage ved f.eks. at røre kanel eller vanilje i grøden. Sidst men absolut ikke mindst, er toppingen på grøden altafgørende. Havregrød er i sig selv super simpel, så det er toppingen, der virkelig giver smag og gør grøden til en overdådig morgenmadsspise.

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan toppe din havregrød med. Her får du et par bud på, hvad du kan toppe din havregrød med.

Lækre toppings til havregrød

  • Kanelsukker
  • Frisk eller tørret frugt
  • Stegt eller bagt frugt
  • Hele eller hakkede nødder
  • Bær
  • Karamelsauce
  • Hakket chokolade
  • Nøddesmør f.eks. peanutbutter
  • Yoghurt eller skyr
  • Hjemmelavet granola

Sådan kan du variere din havregrød

Den klassiske havregrød er en gammel spise, men der er blevet udviklet meget på den de seneste år. Det er ikke kun topping, du kan variere men også selve grødens indhold.

Du kan f.eks. lave quinoa-grød med pære og karamel eller bagt havregrød. Det er også blevet populært at lave overnight oat eller chiagrød, som er en kold grød, der tilbereder sig selv natten over i køleskabet.

Er havregrød sundt?

Leder du efter en sund morgenmad er havregrød et fantastisk bud. Havregryn er fyldt med en god blanding af kulhydrater, proteiner, sunde fedtsyrer, kostfibre samt vitaminer og mineraler. Det betyder, at havregrød både giver god energi, mætter længe og hjælper med at holde kroppen sund og stærk.

Hvor sund din havregrød er, afhænger selvfølgelig af, hvad du bruger af topping. Hvis du overhælder grøden med sukker, er den ikke meget sundere end andre sukkerholdige morgenmadsprodukter.

Topper derimod grøden med frugt, nødder, bær eller blot en lille mængde sukker, er havregrød super sund morgenmad, der giver god start på dagen og holder sulten for døren i flere timer.

Måske du også kan li'