Gullasch med peberfrugt og rodfrugtmos

7. marts 2021 af .

Foto: Betina Hastoft

En klassisk gullasch varmer godt på kolde dage. Nyd den med en grov rodfrugtmos.

Ingredienser

Sådan gør du

Skær kødet i mundrette tern, og brun dem i olie i en stegegryde. Tilsæt paprika, spidskommen, laurbærblade, salt, peber og tomatkoncentrat, og svits det sammen med kødet i 1 minut, før du tilsætter bouillon. Lad kødet småsimre i ca. 1½ time. Det må ikke koge kraftigt, så bliver kødet hårdt i stedet for mørt.
Skræl persillerødder og søde kartofler. Skær dem i tern, og kom dem i gryden.
Rens champignonerne. Pil løg og hvidløg. Rens og halvér peberfrugter og chilier. Hak alle disse grøntsager groft, og brun dem let i olie på en pande.
Kom de brunede grøntsager i gryden med kød, og lad retten simre videre i ca. ½ time.
Skræl kartofler og rodfrugter, og skær dem i grove tern. Kog dem 20 minutter i usaltet vand, til de er godt møre. Hæld vandet fra gryden, og sæt gryden tilbage på komfuret et øjeblik, så den sidste væde dampes helt væk. Mos kartofler og rodfrugter med en kartoffelmoser, elpisker eller et kraftigt piskeris.
Rør smør, salt og peber i rodfrugtmosen. Varm mælken op, og rør den i mosen lidt ad gangen – mosen må gerne være lidt grov med synlige, små klumper af fx gulerod.
Smag gullaschen til, drys hakket persille over, og servér med rodfrugtmos.

Tip!

Når du bruner kød i en gryde, så lad være med at forsøge at løsne og flytte rundt på kødet, så længe det hænger i. Vent, til det har dannet stegeskorpe – så slipper det helt af sig selv.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Gode tips til Gullasch med kartoffelmos

Den klassiske gullash med oksekød i krydret sovs er en herlig simreret, der oprindeligt stammer fra Ungarn. Herhjemme server vi den med kartoffelmos.

Det er relativt nemt at lave kartoffelmos, men der er alligevel et par gode tips, der er værd at tage med. Lad endelig være med at bruge et elektrisk redskab til at mose kartoflerne, da det ødelægger cellerne i kartoflerne. Brug i stedet en gaffel, kartoffelmoser eller purépresser. Du kan dog sagtens koge kartoflerne med salt – det er en myte, at det gør kartoflerne seje.

Kødet, der bruges til gullash, er ofte billige udskæringer, der nemt kan blive seje, hvis det ikke tilberedes længe nok. Heldigvis bliver kødet dejligt mørt, når den har simret i sovsen i et par timer – lad det derfor endelig få den tid, der er angivet i opskriften. Her bruger vi oksetykkam, men du kan også bruge oksebov, -yderlår, -inderlår eller -klump skåret i tern.

Kan gullasch fryses?

Du kan sagtens fryse gullash ned. Gullash er en af de simreretter, der smager endnu bedre dagen efter, hvor smagen rigtig har fået lov at trække. Du kan derfor med fordel fryse rester ned, eller bevidst lave en stor portion, så der er til en anden god gang.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar