Gule ærter

5. august 2022 af .

Foto: Betina Hastoft

Gule ærter er en dansk klassiker, som typisk spises om vinteren og som med garanti hjælper dig med at holde varmen. Giv denne opskrift en chance, også selvom du tænker, at gule ærter ikke er noget for dig. Servér suppen med korn og sprød grønkål.

Bemærk
Kogetid: 1 time.

Ingredienser

Sådan gør du

Rens porren, og skræl gulerødder og knoldselleri. Skær disse grøntsager i små tern, og svits dem i olie i en stor gryde, til de dufter. Tilsæt flækærter, krydderier og bouillon. Lad suppen koge under låg i 1 time.
Kog imens perlebyggen i rigeligt, letsaltet vand, til de er møre. Lad perlebyggen dryppe af i en sigte.
Blend ærtesuppen, gerne med en stavblender. Smag til med salt og peber.
Skyl grønkålen, skær grove stilke væk, og snit kålen meget fint.
Pil og hak løget fint. Skræl guleroden, og skær den i bittesmå tern. Rør olie og eddike sammen, og vend det med grønkål, gulerod, løg, salt og peber.
Fordel den kogte perlebyg i bunden af dybe tallerkener eller suppeskåle, hæld ærtesuppen over, og top med grønkålen. Server med flute.

Tip!

Kan du ikke få fat på grønkål, kan du i stedet bruge hvidkål, spidskål eller kinakål.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Gule ærter opskrift – den klassiske

Du er kommet til det rette sted, hvis du vil have den originale opskrift på gule ærter. Gule ærter er en gammel dansk opskrift, som mange måske ikke synes lyder tiltalende, men som faktisk er ret lækker. Den misforståede ret skal bare have en masse kærlighed (i form af krydderier og dejligt tilbehør).

Hvad er gule ærter lavet af?

Den klassiske gule ærter er en vinterret i danske hjem. På samme måde som supper, så varmer den dejligt. Gule ærter er faktisk ’gule ærter’: Det er tørrede ærter (som bare ligner en gul version af de grønne ærter) skal koges sammen med en suppe lavet på grøntsager, bouillon og krydderier.

Opnå den rigtige konsistens på gule ærter

Retten skal koges indtil den har en tyk konsistens, men heller ikke alt for tyk. Gå efter en mellemting som bedst kan beskrives som en ’tyk suppe’.  Dertil er det en smagssag, hvordan du kan lide gule ærter. Prøv dig frem!

Er gule ærter sundt?

Gule ærter er en sund ret, da den hovedsageligt består af grøntsager, væske og krydderier. Dertil mætter den rigtig godt, så du skal ikke være bange for at gå sulten i seng.

Prøv den helt gammeldags udgave - med enten kogt medister eller kogt flæsk. 

Gule ærter tilbehør

Hvis du gerne vil have endnu mere fylde, kan du få flæsk eller medister til. Det mest klassiske er bare, at gule ærter spises med svinekød. I gamle dage, kogte man ofte kød, hvorefter man brugte vandet til at give smag. Du kan også servere dine gule ærter, som beskrevet i denne opskrift.

Hvad drikkes til gule ærter?

I gamle dage var det ikke ualmindelig, at man fik en snaps og en øl til gule ærter. I dag er der ikke længere nogle fastlåste traditioner, når det kommer til hvad der drikkes til gule ærter.

Hvad er Møllerens gule ærter?

Du husker måske Møllerens gule ærter – den gule boks med brun og rød tekst. Den eksisterer stadig, og vil ofte være den du støder på, når du skal købe flækkede ærter.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar