Grønlangkål
Klassisk hjemmelavet grønlangkål hører sig til på festbordet – i hvert fald hvis du er fra Sønderjylland. Det dejlige tilbehør kan dog sagtens spises hele vinterhalvåret, hvor kålen er i sæson.
(9)
Ingredienser
Sådan gør du
Tip!
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Tips og tricks til opskriften på grønlangkål
De fleste kender stuvet spidskål, men grønlangkål, som minder lidt om, er en mere lokal spise, der især er populær i Nordjylland og Sønderjylland. Der er dog forskel på, hvordan tilbehørsretten laves i de forskellige landsdele.
Hvorfor hedder det grønlangkål?
Selve navnet har retten fået, fordi grønkålen førhen blev kogt og skåret i strimler, inden den blev stuvet. Den var altså lang og i strimler og ikke kort og finthakket. Det er altså kålens form i retten, der har givet den navnet. I dag fås grønkål både frisk i hele blade, hakket og på frost, så der behøver man slet ikke at koge og skære den ud først.
Er der forskel på grønlangkål og stuvet grønkål?
En stuvning er en måde at tilberede mad på, hvor grøntsager eller kød koges i mælk, fløde eller bouillon. Nogle laver den på en opbagt sovs eller ved at stege grøntsager eller kød i mel først, så sovsen tykner, men man kan også helt undlade jævningen. Grønlangkål og stuvet kål er ikke helt det samme, og retten laves forskelligt alt efter, hvor i landet du er fra.
Hvad er forskellen på Nordjysk og Sønderjysk grønlangkål?
Selvom Danmark er et lille land, kan der være stor forskel på egnsretter. I Nordjylland, primært Vendsyssel, laves grønlangkål ved at koge kålen i bouillon, mælk eller fløde, afhængigt af hvor tyk, man vil have sovsen, hvorefter den smages til med sukker, salt og peber. Nogle triller kålen til boller og serverer den med kanel og sukker. I Sønderjylland er grønlangkål lidt mere en stuvning med opbagning, hvor der også nogle gange tilsættes kogevand fra kød, typisk hamburgerryg, samt kogte kartofler.
Frisk eller frossen grønkål til grønlangkål?
Her i opskriften bruges frossen grønkål, som kan fås året rundt. Du kan også sagtens bruge frisk grønkål, som primært er i sæson i vinterhalvåret. Kålen kan købes som hele blade, der ribbes og hakkes eller i poser, hvor kålen allerede er hakket. Uanset om du bruger frisk eller frossen grønkål, kan du bruge fremgangsmåden fra opskriften her. Du kan dog også vælge at hælde lidt kogende vand over kålen først, så den falder lidt mere sammen.
Kan man lave grønlangkål dagen før?
Du kan godt lave grønlangkål dagen før, hvis du sørger for at afkøle retten hurtigt, opbevare den på køl og genopvarmer den ordentligt dagen efter. Grønkål indeholder nemlig nitrat, der kan omdannes til det giftige stof nitrit i tilberedt grønkål, hvis den ikke håndteres rigtigt. Det samme gør sig iøvrigt gældende for persille, spinat, rødbeder og selleri.
Hvad spiser man grønlangkål til?
Igen kommer det an på, hvor i landet du får serveret grønlangkål. Nogle spiser grønlangkål til hamburgerryg sammen med kogte kartofler, sennep og rødbeder. Grønlangkål kan også serveres til flæsk, medister eller juleskinke sammen med f.eks. brunede kartofler.