Gravad laks med hjemmelavet rævesauce
26. februar 2021
af
Camilla Biesbjerg Markussen.
Foto: Betina Hastoft
Gravad laks er en klassiker på julefrokostbordet. Du kan selvfølgelig købe gravad laks i supermarkedet i serveringsklare skiver, men det er overraskende nemt og en del billigere at lave det selv.
Bemærk
Frysetid: 24 timer
Marinering: Op til 2 døgn
Ingredienser
Sådan gør du
Frys laksen i mindst 24 timer ved -20° for at undgå risiko for parasitter i fisken. Tø den langsomt op i køleskabet, hvorefter den er klar til brug. Fjern omhyggeligt eventuelle små ben fra fisken, og dup den tør med køkkenrulle.
Stød salt, sukker, peberkorn, korianderfrø og fennikelfrø godt sammen i en morter, og bland dem herefter sammen med tørret dild.
Læg laksesiden i et fad med skindsiden nedad, og drys krydderiblandingen oven på i et jævnt lag.
Skyl og afdryp den friske dild, hak den groft, og drys den over laksen.
Pak laksen godt ind i husholdningsfilm, og sæt den på køl i mindst 24 timer, gerne op til 48 timer. Vend den i fadet 1-2 gange undervejs.
Pisk olie, eddike, sennep og brun farin sammen i en skål med et piskeris, til den brune farin er helt opløst. Skyl og afdryp den friske dild, hak den fint, og rør den i dressingen. Smag dressingen til med salt og peber.
Skyl og hak grønkålen, og lynsteg den på en pande med olie, til den er sprød. Tag laksen op af fadet, og skær den ud i tynde skiver. Servér laksen på godt surdejsbrød eventuelt med smør, og top med ristet grønkål, rævesauce og frisk brøndkarse.
Tip!
At ”rimme” eller ”grave” vil sige at gnide fisken med en blanding af salt, sukker og krydderier og på den måde tilberede den. Det er vigtigt, at fisken er superfrisk, og at fileten har en god tykkelse.
Næringsindhold
Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.
Opskriften indeholder
- Alkohol
- Fisk
- Gluten
- Jordnødder
- Laktose
- Nødder
- Skaldyr
- Soja
- Æg
Kostretning
- Vegansk
- Vegetarisk
- Uden svinekød
- Pescetarisk
Se også: Klassisk opskrift på gravad laks