Gravad laks
Gravad laks er virkelig nemt at lave, og så smager det jo helt fantastisk. Servér evt. laksen på påske- eller julefrokostbordet, og spar endelig ikke på dilden.
(5)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
NEM OPSKRIFT PÅ GRAVAD LAKS
Gravad laks er en klassiker og favorit på frokostbordet – især omkring påske, pinse og jul. Man kan sagtens købe den i supermarkedet og hos fiskemanden, men har du prøvet at lave det selv? Det kan måske lyde svært, men faktisk er det supernemt, og laksen laver stort set sig selv. Det eneste, man skal være opmærksom på, er, at gravad laks skal laves et par dage inden servering, og derfor kan du altså ikke lave den samme dag, som den skal spises.
Herunder kan du blive klog på, hvad gravad laks egentlig er for en størrelse, og hvordan du – hvis du vil – kan opgradere opskriften med andre spændende smage.
Hvad betyder gravad laks?
Ordet gravad stammer fra gamle dage, hvor man bogstaveligt talt gravede letsaltet laks ned i jorden som en form for fermenteringsmetode. Gravad stamme altså fra at grave. Det er også derfor, at du kan støde på en anden stavemåde end den klassiske. Retten kaldes nemlig både gravad og gravet laks.
Lige siden har det været en anerkendt måde at tilberede rå laks – og andre fisk – på. Tilberedelsesmetoden minder lidt om råmarinering.
Hvordan graver man en laks?
At grave laks er måske en af de nemmeste tilberedningsmetoder, der findes. Tjek først, om laksesiden er helt fri for ben, og rør herefter sukker og salt sammen i en skål. Salt og sukker er den mest simple marinade, men vil du have mere smag i (som i denne opskrift, hvor vi kommer senneps- og dildfrø),kan du sagtens blande andre krydderurter eller lignende i. Brug i dette tilfælde tørrede krydderurter, da laksen skal marinere/tilberede i 1-2 døgn.
Når du har din blanding, fordeler du den på laksens over- og underside. Pak herefter laksen godt ind i husholdningsfilm, og lad den tilberede på køl i 1-2 døgn. Herefter er din gravad laks klar til at blive skåret i fine skiver og anrettet på et fad. Vi sagde jo, at det var nemt!
OBS: Når du arbejder med rå fisk, er det vigtigt, at laksen har været nedfrosset i minimum 24 timer, før du går i gang med at grave.
Hvor længe holder gravad laks?
Har du rester af gravad laks tilbage, kan du opbevare den i køleskabet i cirka 2 døgn – godt indpakket vel at mærke. Du kan også komme gravad laks på frys, hvor den holder sig i cirka 3-4 uger (gravad og røget laks holder sig ikke nær så længe som rå fisk). Husk at skrive dato på fisken, inden du nedfryser den, da det kan være sundhedsskadeligt at spise fisk, der har overskredet sidste holdbarhedsdato.
Hvad spiser man gravad laks til?
Gravad laks kan faktisk både spises for sig selv og som pålæg til rugbrød eller franskbrød. Mest normalt er det dog at nyde skiver af gravad laks ovenpå et sprødt franskbrød serveret med dild og rævesauce. Du kan også lave en sirlig og mere gourmet-agtig forret ved at servere 4-5 skiver gravad laks på en tallerken og afpynte med ”dutter” af rævesauce eller peberrodscreme samt skovsyrer og dild.
Se også: Opskrift på hjemmelavet rævesauce
Andre varianter af gravad laks
Vil du servere gravad laks, der skiller sig ud, kan du smagssætte den med f.eks. gin og rødbede eller lakrids og fennikel. Gran er også en spændende ingrediens, der især passer til jul. Se vores andre opskrifter på gravad laks her: