Græske frikadeller med tilbehør

11. maj 2022 af .

Foto: Winnie Methmann

Græske frikadeller med rødbede-tzatziki og feta-kartofler smager af det græske øhav. Skrigende pink er en usædvanlig farve på tallerkenen, men i rødbede-tzatziken er smagen næsten, som du kender den fra agurkeversionen.

Ingredienser

Sådan gør du

Læg oksekødet i en skål, og tilsæt groft smuldret feta, salt, peber og oregano. Pil og pres hvidløg. Skyl og hak persille og mynte. Rør hvidløg og krydderurter i farsen, og rør den godt sammen. Stil på køl i mindst 30 minutter.
Skræl rødbederne, og riv dem groft; lad dem dryppe af i en sigte. Pil og pres hvidløg, og rør sammen med yoghurt, citronsaft og peber. Vend revet rødbede i yoghurten, og stil blandingen på køl.
Tænd ovnen på 200°. Skrub eller skræl kartoflerne, og skær dem i både. Vend med olivenolie, oregano og salt på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag kartoflerne i 30 minutter.
Tag bagepladen ud, og smuldr fetaosten over kartoflerne. Sæt pladen i ovnen i yderligere 10 minutter, til fetaosten er gylden. Skyl og tør rucola, og læg det på et fad. Anret kartoflerne ovenpå.
Tril små kødboller af farsen, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i 10-15 minutter, til de er gennemstegte. Servér med feta-kartofler og rødbede-tzatziki.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Græske frikadeller: Sådan laver du dem

Den græske udgave af oksefrikadeller både smager og dufter af græsk sol og strand. Det, der får disse græske frikadeller til at smage formidabelt godt, er tilføjelsen af feta og mynte. Feta gør frikadellen ekstra saftig, cremet og lækker, og mynten giver et frisk pift som prikken over i’et.

Se også: Opskrift på klassiske, saftige kyllingefrikadeller

Ægte græske frikadeller kaldes keftedes

Græske frikadeller går under navnet keftedes i Grækenland. Keftedes steges ikke på panden i Grækenland, som vi oftest gør det herhjemme, men ægte græske frikadeller frituresteges, sådan at de får et helt sprødt ydre. Du kan dog sagtens stege dem sprøde på en pande eller på grillen.

Græske frikadeller med eller uden feta?

I Grækenland bruger man heller ikke feta i frikadellerne – det er en vestlig tilføjelse. I stedet krydrer man dem blot med masser af hvidløg og græske krydderier. Men helt ærligt, så er vi vilde med denne feta-fortolkning af den græske frikadelle. For hvem elsker ikke græsk feta?

Græske frikadeller med tilbehør

Hvad spiser man til græske frikadeller? I Grækenland er det meget almindeligt at spise oksefrikadellerne til forret. Her serveres de græske deller med en omgang græsk tzatziki, feta og fladbrød. I denne opskrift har vi dog tilføjet vores version af græske kartofler, så du kan servere dine oksefrikadeller som hovedret. Du får også en nordisk version af tzatzikien med rødbede.

Se også: Klassisk græsk tzatziki

Kan man lave græske frikadeller i ovnen?

Teknisk set kan du godt lave frikadellerne i ovnen. Men skal de smage ægte græsk, skal de have så sprød en skorpe som muligt – og det får man bedst ved at stege dem i fedtstof, eller som grækerne gør, frituresteger dem. Ønsker du en mere fedtfattig udgave, kan du dog sagtens lave lækre og velsmagende frikadeller i ovnen. I så fald er fremgangsmåden:

 1. Tænd ovnen på 220°
 2. Rul farsen ud til små kugler, og læg dem på en rist med bagepapir (alternativt i et fad)
 3. Giv frikadellerne ca. 25 minutter, eller til de er gyldne og gennemstegt

Græske frikadeller med lam

Smagen af lam, er også smagen af Grækenland. Du kan med fordel skifte oksefrikadellerne ud med lammekød og derfra følge opskriften som anvist. Vil du variere frikadellerne, kan du også tilføje hakkede soltørrede tomater eller finthakket løg.

Tips til græske frikadeller

Vil du have en sprød skorpe og et saftigt indre? Erstat melet med hvide brødkrummer fra daggammelt brød. Det giver de græske frikadeller en ekstra lækker tekstur!

Skal oksefrikadellerne smage ekstra græsk, skal du købe ægte græsk feta. Man kan nemt forveksle græsk feta med salatost – osten ligner hinanden og ser ofte ens ud i butikkerne. Heldigvis må man ikke kalde produkter for feta, hvis osten ikke er lavet på fåre- eller gedemælk. Du skal derfor bare sikre dig, at produktet du køber, hedder feta og ikke hedder puck-ost eller salatost.

Har du frikadeller til overs?

Lav en stor portion oksefrikadeller med feta, så du har til en anden dag, når det skal gå stærkt. Når de græske frikadeller er kølet af, lægges de i fryseren. Her kan de holde sig i en månedstid. Vær dog opmærksom på, at frikadellerne bliver mere smuldrede i konsistensen, efter de har været nedfrosset.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar