Gløgg

10. oktober 2022 af .

Foto: Stine Christiansen, Skovdal Nordic

Gløgg er julens klassiker, og hvorfor ikke lave den selv? Det er nemt, og så smager det altså bare bedre end den købte. Det vil dine gæster helt sikkert elske!

Bemærk
Trækketid: Mindst 1 time, men gerne flere uger.

Ingredienser

Sådan gør du

Hæld alle de hele, tørrede krydderier i en gryde. Flæk vaniljestangen på langs, og læg den i gryden.
Skræl ingefæren, og skær den i skiver, pil skallen af appelsinen og citronen, evt. med en god kartoffelskræller, og læg det hele i gryden.
Tilsæt farin, snaps og portvin, og varm forsigtigt blandingen op, til den simrer.
Lad ekstrakten simre under låg i 5 minutter, sluk så for varmen, og lad blandingen trække i alt fra 1 time til flere uger. Den kan opbevares i et stort patentglas et køligt, mørkt sted.
Lav gløggen helt færdig ved at tilsætte rødvin, mandelsplitter og rosiner. Varm forsigtigt gløggen op, og smag evt. til med mere sukker. Servér rygende varm.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Opskrift på verdens bedste gløgg

Hjemmelavet gløgg er smagen og duften af jul! Vi synes selv, at vi har fundet frem til verdens bedste gløgg. Hvorfor? Fordi du får smagen fra alle de klassiske julekrydderier: kanel, allehånde, kardemomme, nelliker … Ja, alle julens smage og dufte.

Og ærligt talt, så smager hjemmelavet gløgg bare meget bedre, end den færdigt opblandede gløgg fra supermarkederne. Det skønne ved hjemmelavet gløgg er også, at du selv kan bestemme, hvor meget af den enkelte ingrediens der skal tilføjes. 

Sådan laver du gløgg-ekstrakt

Gløgg består af to dele: gløggekstrakt og opblandet gløgg. Det skal dog ikke skræmme dig, at du skal lave en ekstrakt, for det er super nemt. Du skal nemlig bare tilføje det hele i en gryde og lade det stå og trække. 

Har du ikke alle ingredienserne?

Bare rolig, du kan sagtens komme i mål med en rigtig lækker gløgg uden at have alle de nævnte ingredienser. Du kan nemlig justere din hjemmelavede gløgg, som du har lyst. 

Har du ikke farin, kan du også godt bruge almindelig sukker, selvom det ikke har helt den samme dybde i smagen. Resultatet bliver fantastisk alligevel. 

Hjemmelavet alkoholfri gløgg

Du kan sagtens lave alkoholfri gløgg. Det smager selvfølgelig anderledes, da alkoholen giver en del af de velkendte smage, men du kan nemt lave en alkoholfri gløgg som smager af masser af julehygge alligevel. 

Du kan lave en gløggekstrakt, på samme måde som ovenstående, bare uden alkohol. Til slut kan du varme saft fra citron, appelsin eller andre frugter og tilføje til ekstrakten.

En anden måde at gøre det på, er at finde en alkoholfri rødvin, og så ellers lave gløggen på samme vis som opskriften her. 

Er gløgg dansk?

Gløgg startede, som en varm juledrik i Tyskland, under navnet glühwein. Forskellen på Gløgg og Glühwein er primært, at gløgg er en del sødere. Så hvis du ikke er til den meget søde version, kan du prøve at lave tysk glühwein.

Hvorfor må gløgg ikke koge?

Medmindre du er på udkig efter alkoholfri gløgg, må gløgg ikke koge. Alkohol fordamper nemlig, når det koger. 

Gløgg-ekstrakt: En god værtindegave

Før du færdig-blander din gløgg, kan du tage noget af ekstrakten og hælde på små patentflasker. Så har du en rigtig hyggelig værtindegave til juleaften eller til diverse julefrokoster.

Opskrift på hvid gløgg

Er du mere til hvid gløgg, har vi selvfølgelig også en opskrift klar til dig. Her får du verdens bedste hvide gløgg

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar