Gammeldags oksesteg med waldorfsalat
Selvom oksesteg er weekendmad, er retten supernem at lave. Stegen bliver mør og lækker efter ca. 1½ time i den store gryde.
(0)
Ingredienser
Sådan gør du
Næringsindhold
Allergener
Kostretning
Bedøm denne opskrift
Tips til opskriften på gammeldags oksesteg med waldorfsalat
En gammeldags oksesteg er klassisk, velsmagende og mør – og så er den en fast del af den traditionelle familiemiddag. Tid og tålmodighed er nøgleord i tilberedningen af en gammeldags oksesteg. Langtidsstegningen gør, at kødet bliver mørt, saftigt og smagfuldt. En gammeldags oksesteg er weekendversionen af simremad, der er let og lækkert.
Hvornår er min oksesteg færdig?
Oksestegen er færdig, når den har en kernetemperatur på mindst 80°. Vær opmærksom på, at stegen er mør, når du skærer den.
Hvad kan jeg servere til en gammeldags oksesteg?
Servér f.eks. oksestegen med en 1. intens og fyldig brun sovs, 2. waldorfsalat og 3. hasselbagte kartofler. Glaserede perleløg passer også rigtig godt til retten.
Mange sværger til en gedigen rødvinssovs til en steg som den her. ISABELLAS har en af de mest populære opskrifter: Sådan laver du den bedste rødvinssauce.
Hvordan laver jeg en intens og fyldig brun sovs?
Der er mange genveje til at lave en brun sovs, der er fyldig og har en intens smag. Du kan f.eks. sigte skyen fra oksestegen i en kasserolle, hvorefter du tilsætter fløde og jævner med maizena og koldt vand. Et godt tip, kan være at smage sovsen til med ribsgelé. Du kan med fordel erstatte sovsekulør med mørk chokolade. Mørk chokolade giver en subtil sødme, en nøddeagtig undertone, en lækker tekstur og en flot, mørk farve.
Oksesteg i ovn, stegeso eller gryde
Stegen skal langtidsstege, det kan du bl.a. gøre i en ovn, stegeso eller gryde.
Dup stegen tør inden tilberedning, snør stegen stramt, og smør den med balsamico for at give stegen mere smag. Inden stegen skal langtidsstege skal den krydres og brunes på en varm pande med smør.
I stegeso: Bruger du en stegeso, er det en god ide at lægge stegen på en god bund af grøntsager og krydderier. Du kan f.eks. bruge knuste hvidløg, skalotteløg, gulerødder, persillerod, æbler, timian, peberkorn og laurbærblade. Det giver en god smag til kødet, er en god bund til en smagfuld sovs. Der skal hældes en væde ned til stegen, og her det kun smagspræferencer, der sætter grænser. Du kan f.eks. bruge rødvin, øl eller en oksefond, men undgå gerne vand, da det fortynder smagen og kan gøre kødet tørt.
En oksesteg, der tilberedes i en stegeso, skal have omkring 4 timer i ovnen ved 150° varmluft. I mellemtiden har du god tid til at forberede resten af middagen.
I ovn: Hvis tilberedningen skal være mere simpel, kan oksestegen tilberedes på en bradepande i ovnen. Stegen skal først brunes på en pande, og efterfølgende lægges på en bradepande med grovhakkede løg, vand, bouillon eller oksefond. Stegen skal have cirka 3 timer i ovnen ved 175° varmluft. Ved denne tilberedningsmetode er det vigtigt, at du undervejs hælder mere væske til stegen, så den ikke bliver tør.
Kan jeg bruge resten af min oksesteg til andre retter?
Resterne af stegen kan bruges til nye retter. Det kunne være en gryderet, eller en af de tre forslag fra billedet herover. Brug skåret oksesteg til 1. mexicanskinspirerede tacos, 2. biksemad eller som topping på en pizza - på billede 3 er det en hvidkålspizza med oksekød.
Prøv også: ISABELLAS populære, nemme og saftige culottesteg.