Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme

Fastelavnsbollerne er af den gode, gammeldags slags med blød gærdej og vaniljeprikket creme i midten. Lad ungerne være kreative med pynten, eller vælg selv din favorit.

Bemærk
Køletid: Mindst 8 timer. Hævetid: 1½ time.

Ingredienser

Sådan gør du

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Bland vaniljekorn, den tomme vaniljestang, sukker, æggeblommer, mælk og majsstivelse sammen i en gryde, og pisk det godt sammen. Bring vaniljecremen langsomt i kog under konstant piskning. Kog cremen i 2-3 minutter, til den tykner.
Hæld cremen i en skål, og dæk overfladen med husholdningsfilm, så den rører helt ned på cremen og derved ikke danner skind. Sæt cremen på køl, til den er helt kold. Kassér vaniljestangen, når cremen er kølet af.
Smuldr gæren, og rør den ud i mælken. Tilsæt sukker, vaniljesukker, kardemomme, salt og æg, og rør det sammen. Tilsæt blødt smør og hvedemel, og ælt dejen godt sammen, til den er glat og smidig – tilsæt evt. lidt mere hvedemel, hvis dejen er for klistret. Læg dejen i en skål, dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den på køl i mindst 8 timer.
Tag skålen med dej ud af køleskabet, og lad den stå ved stuetemperatur i 1 time. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud med en kagerulle til ca. ½ cm’s tykkelse. Skær dejen ud i firkanter, der måler 10 x 10 cm.
Læg 1 spsk. vaniljecreme på midten af hver firkant.
Fold de 4 hjørner på hver dejfirkant ind over cremen, så de overlapper hinanden.
Tryk sammenføjningerne godt sammen, så fyldet ikke løber ud under bagningen. Form dem forsigtigt til boller ved at folde de lukkede hjørner ind mod midten, og læg dem med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve tildækket på bagepladen i 30 minutter.
Tænd ovnen på 200°. Bag bollerne i den varme ovn i 15 minutter, til de er flot gyldne. Afkøl dem på en rist.
Hak chokoladen fint, og smelt den i en varmefast skål over vandbad. Rør smør og flormelis i den smeltede chokolade.
Smør chokoladeglasuren på bollerne, og pynt med farvestrålende krymmel.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegan
  • Vegetar
  • Uden svinekød
30. april 2019 af .

Foto: Betina Hastoft

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar