Fynsk brunsviger med vaniljecreme

24. december 2020 af .

Foto: Betina Hastoft

Om der skal vaniljecreme i en brunsviger eller ej er en smagssag og afhænger af, hvor i landet man kommer fra. Men man kan vel næppe få for mange lækre sager i én kage, så her er cremen selvfølgelig med.

Bemærk
Hævetid i alt 1 time og 20 minutter

Ingredienser

Udstyr

1 firkantet bageform, 25 x 35 cm

Sådan gør du

Smelt smørret, og lad det afkøle lidt. Lun mælken i en gryde, hæld den i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker, smeltet smør og salt, og rør sammen. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time.
Bring mælken i kog i en gryde. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Pisk sukker, æggeblommer, vaniljekorn og majsstivelse sammen i en skål. Hæld forsigtigt den varme mælk i lidt ad gangen under konstant piskning. Hæld cremen tilbage i gryden, og varm den op under omrøring, til cremen tykner. Tag gryden af varmen, og lad cremen afkøle lidt.
Smelt farin, smør og sirup sammen i en gryde ved middel varme, og rør det godt sammen til en ensartet masse.
Vend vaniljecreme og brunsvigerfyld forsigtigt sammen i en skål.
Rul dejen ud på et meldrysset bord til en firkant, der passer i størrelsen med formen. Læg dejen i formen med bagepapir i bunden. Lav fordybninger i dejen med fingerspidserne, og hæld det blandede brunsvigerfyld hen over, så det dækker dejen. Lav flere huller med enden af en kniv, så fyldet flyder ned i hullerne. Lad brunsvigeren hæve lunt og tildækket i 20 minutter.
Tænd ovnen på 200°. Bag brunsvigeren i ovnen i 15-20 minutter, og afkøl på en bagerist. Skær brunsvigeren i firkantede stykker, og servér den friskbagt.

Tip!

Skal brunsvigeren være ekstra festlig, kan du sprøjte lidt flødeskum på toppen.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Alt du skal vide om BRUNSVIGER

En fynsk brunsviger smager herligt, uanset om du er fra Fyn eller ej. Den bløde gærdej med den snaskede sukkertopping er simpel at lave, men derfor er det alligevel godt med et par tips inden bagningen. Lad os først få det vigtigste afklaret; Udtalen!

Hvad hedder brunsviger på Fyn?

En brunsviger bliver ofte kaldt brunner på Fyn. Det udtales faktisk med å, så det lyder som brånner. Der er mange fynske ord, der bliver gjort til en form for slang. Ligesådan betyder franner og rånner franskbrød og rundstykke. En særlig fynsk specialitet, du også bør kende, er en rånner med brånner, som er et rundstykke med et stykke brunsviger ovenpå. Det lyder sært, men det smager faktisk virkelig godt.

Hvad hedder brunsviger i Jylland?

I Jylland kaldes brunsvigeren nogle steder for futsko. Det gør den, fordi den i de tilfælde bages i en lille aflang form, der kan ligne en sutsko. Det er populært at komme flødeskum på brunsvigeren i Jylland. Det er i så fald ikke en klassisk udgave af brunsvigeren, men det smager herligt.

Hvordan siger man brunsviger?

Uha, det her emne kan lede til store diskussioner, men vi prøver alligevel. Er du fra Fyn siger du helt sikkert "brånsviger" – det første ord udtales lidt som, når et dyr er i brunst, bedre kan det vist ikke forklares. Er du fra Sjælland udtaler du højest sandsynligt brunsviger, som det skrives. Det er forkert ifølge fynboerne, så vil du please en af dem, må du øve dig i at sige "brånsviger".

Hvornår er det brunsvigerens dag i 2022?

Brunsvigerens dag. Ja, hvad søren er det? I 2017 markerede P4 Fyn brunsvigerens dag, og siden har eventet fundet sted hvert år. Det bakker vi op om, og vi synes egentlig, at alle kager burde have en dag. Brunsvigerens dag falder aldrig torsdag inden efterårsferien. I år er det 13. oktober.

Brunsviger med eller uden creme

Der er uenigheder om, hvorvidt en ægte fynsk brunsviger er med eller uden creme. Uanset om du er til creme eller ej, kan du bruge opskriften ovenover. Du kan nemlig sagtens undlade cremen. Men vores synspunkt er, at man vel næppe kan få for mange lækre sager i én kage, så hvorfor ikke prøve?

Koldhævet brunsviger

Brunsviger smager bedst nybagt, men det er svært at leve op til, hvis kagen skal fragtes, f.eks. med på arbejde, i skole eller på picnic. Hvis du gerne vil forberede kagen dagen i forvejen, kan du lade dejen koldhæve natten over. Så skal du blot smelte smør, sirup og brun farin, hælde det over dejen og bage den på dagen. Tilsæt i stedet 15 g gær, og lad dejen hæve på køl natten over. Næste dag er den klar til at blive trykket ud i formen og overhældt med fyldet.

Brunsviger kagemand

Er du fra Fyn, fejrede du sikkert ikke en eneste fødselsdag uden kagemand af brunsviger, da du var lille. Har du ikke smagt det, er det ikke for sent, for du kan sagtens bruge opskriften her til at lave en hel kagemand. Lav dobbelt portion af opskriften ovenover, og form kagen som en mand eller kone på en bageplade med bagepapir. Top kagen med fyldet, og bag den som angivet i opskriften – kagemanden skal muligvis have 5-10 minutter længere, da den er større. Se evt. videoen med tippet længere om, så du ved, hvornår din kage er færdigbagt. Inden servering kan du pynte kagemanden med slik.

Er brunsviger fryseegnet?

Du kan sagtens fryse en brunsviger. Kagen smager bedst friskbagt, men hvis du fryser den, mens den stadig er frisk, smager den også dejligt, når du tager den op igen. Sprøjt den optøede brunsviger med lidt vand, og lun den i ovnen inden servering.

Powered by Froala Editor

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar