Fyldte chokolader med blød karamel

23. september 2021 af .

Foto: Inge Skovdal

Det kræver lidt tålmodighed og forsigtighed at lave flotte fyldte chokolader selv. Til gengæld smager de fantastisk, og du kan selv bestemme fyldet indeni. Vi guider dig trin for trin til fyldte chokolader med blød karamelfyld.

Bemærk
Vi har brugt en chokoladeform af plastik, men man kan også få dem af silikone, hvis du foretrækker det.

Ingredienser

Udstyr

1 chokoladeform med plads til 21 stykker chokolade

Sådan gør du

Puds formen med vat – så slipper chokoladen bedre og bliver mere blank.
Hak chokoladen, og smelt 2/3 af den over vandbad, til den er 45° varm. Vær opmærksom på, at der aldrig må komme vand i chokolade. Så bliver den ødelagt og grå. Fjern skålen med den smeltede chokolade fra varmen, og rør resten af den hakkede chokolade i.
Fyld chokoladeformen med smeltet chokolade. Bank formen let, så boblerne forsvinder.
Vend formen om, så den har bunden i vejret, og lad den overskydende chokolade dryppe ned på et stykke bagepapir. Skrab også formen let. Lad chokoladen tørre i formen med bunden opad – det tager ca. 1 time, hvis du stiller formen køligt.
Når chokoladen er stivnet, fylder du dulce de leche i en sprøjtepose og sprøjter den ned i chokoladeformen. Pas på ikke at fylde for meget i.
Smelt den resterende chokolade i skålen, hvis den er blevet stiv, og hæld den i formen. Bank igen formen let, og skrab den overskydende chokolade af. Lad chokoladen stivne ca. 1-2 timer.
Vend forsigtigt de fyldte chokolader ud af formen. Læg dem på et fad, og servér.
Chokoladerne kan opbevares i en kagedåse eller glaskrukke. De skal ikke i køleskabet, for så bliver chokoladen grumset at se på.

Tip!

I stedet for dulce de leche kan du bruge flydende saltkaramel, blød nougat eller lemoncurd for at få en frisk, syrlig smag. Du kan også komme en hel hasselnød ned i karamellen.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Tips og tricks til fyldte chokolader

  • Den færdig­tempererede chokolade skal have en temperatur på ca. 32°. Et termometer er et uundværligt redskab, hvis du vil have blanke chokolader med det helt rigtige knæk.
  • Når chokoladen smeltes over vandbad, skal man passe meget på, at der ikke kommer vand og damp i, da den så vil blive grynet og umulig at temperere.
  • Hæld evt. overflødig chokolade ud på bagepapir, hvor det størkner, og brug det en anden gang i en dessert eller lignende.

Varianter af fyldte chokolader

Du kan fylde alle mulige lækre sager i din chokolader. Kun fantasien sætter grænser!  

  • Lemoncurd, limecreme, romcreme, pebermyntecreme 
  • Blød nougat, fx smagt til med kaffe
  • Trøffelcreme
  • Marcipan smagt til med spiritus 
  • Pistacie-marcipan  
  • Kaffeganache
  • Hindbærcreme
  • Marcipan smagt til med ingefær, lakrids, solbær etc.
  • Frugtgelé  

Opbevaring af chokolade

Chokolade er følsom over for varme, fugt og lugte og skal opbevares tørt, køligt og ikke i direkte sollys – gerne i en dåse. De bedste betingelser er en temperatur på omkring 15 grader og i et mørkt skab, så kan mørk chokolade holde sig i flere år. Hvis chokoladen opbevares for koldt – eksempelvis i køleskabet – dannes der efterhånden et hvidt lag på overfladen, der bliver mere ru.

Det er sukkeret i chokoladen, der opløses i overfladen, hvor det tørrer og krystalliserer. Det påvirker heldigvis ikke smagen, og chokoladen kan sagtens spises. Hvis chokoladen derimod opbevares for varmt, dannes der et gråt lag på overfladen. Det påvirker heller ikke smagen, men får chokoladen til at se lidt kedelig ud.

Puds formen med vat – så slipper chokoladen bedre og bliver mere blank.

 

 Anvend rigeligt chokolade, og bank formen let, så eventuelle luftbobler forsvinder.


Når chokoladen er stivnet, fylder du dulce de leche i en sprøjtepose, og sprøjter den ned i chokoladeformen.

 

Skrab den overskydende chokolade af, og lad chokoladen stivne ca. 1-2 timer.

 


Vend forsigtigt de fyldte chokolader ud af formen. 

 

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar