Fuldkornsrugbrød uden surdej

Findes der noget mere dansk og dejligt end en god skive rugbrød? Denne opskrift er nem at gå til, fordi du ikke skal bruge surdej – men bemærk, at dejen skal hæve i formen natten over på køl.

Bemærk
Hævetid på køl: 24 timer. Hævetid: 2 timer.

Ingredienser

Udstyr

en stor rugbrødsform, 2½-3 l

Sådan gør du

Bland vand, kærnemælk og øl i en skål, og rør gæren ud heri. Tilsæt sirup, salt, rugkerner, hørfrø, solsikkekerner og rugmel, og rør/ælt dejen meget grundigt i ca. 10 minutter – gerne på en røremaskine.
Find en rugbrødsform frem, som rummer 2½-3 l. Der skal være plads i formen til, at dejen kan hæve, så brug ikke en for lille form. Smør formen omhyggeligt med olie, og drys den med birkes. Ryst de overskydende birkes af, og gem dem til toppen af brødet.
Fordel dejen i formen, glat overfladen med bagsiden af en våd ske, og drys birkes på toppen af brødet. Dæk formen med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet i 24 timer.
Tag formen ud fra køl, og lad den stå ved stuetemperatur i 2 timer.
Varm ovnen op til 190°, og bag rugbrødet i ovnen i 1½ time. Vend rugbrødet ud af formen, og bank på bunden af det for at høre, om det lyder hult – hvis ikke, skal det bage 10 minutter længere. Afkøl rugbrødet helt, inden det skæres i skiver.

Tip!

Rugbrødsdej er tung at ælte, og konsistensen er klæg, så det vil være en stor fordel at lade en kraftig røremaskine klare arbejdet for dig.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk
1. juni 2018 af .

Foto: Line Falck

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar