Fuldkornsboller med kerner

22. september 2021 af .

Foto: Betina Hastoft

Nemme og lækre fuldkornsboller med masser af bid og struktur. Spelt har en karakteristisk smag, en flot gylden farve og gode bageegenskaber, der minder en del om almindeligt hvedemel. Du kan også bruge andre typer fuldkornsmel til bollerne, fx grahamsmel.

Bemærk
Hævetid: I alt 1½ time

Ingredienser

Sådan gør du

Smuldr gæren, og opløs den i det lunkne vand i en skål. Tilsæt yoghurt, honning, salt og speltmel, og rør det sammen. Tilsæt hvedemelet, og ælt dejen længe og grundigt, ca. 10 minutter – brug gerne en røremaskine.
Hæld olie i en stor skål, og vend dejen rundt i olien i skålen. Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time og 15 minutter.
Tænd ovnen på 225°. Hæld de blandede kerner og frø ud på køkkenbordet i et jævnt lag, og vend dejen rundt i blandingen. Bank forsigtigt dejen ud til en stor firkant, og skær den ud i 15 firkantede stykker. Fordel stykkerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i 15 minutter.
Bag bollerne i ovnen i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl dem på en bagerist inden servering.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Tips til fuldkornsboller 

  • Erstat fuldkornsspeltmel med andre typer fuldkornsmel, fx grahamsmel, fuldkornsølandshvedemel, fuldkornsmanitobamel etc.
  • Brug de frø og kerner, du har på lager og bedst kan lide.  
  • Du kan godt bruge almindelig honning eller akaciehonning.  
  • Tilsæt 150 gr. revet gulerod eller squash til dejen (husk at kram væsken væk). Supplér evt. op med mel, hvis dejen føles for våd.
  • Bollerne kan sagtens koldhæves. Skær gærmængden ned til ca. 12 gr., og lad dejen hæve på køl natten over.
  • Placér et lille fad/bradepande med vand nederst i ovnen under bagningen. Den ekstra damp giver bollerne en dejlig sprød overflade.  
  • Fuldkornsbollerne er fryseegnede.  
Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar