Frugttærte

4. marts 2022 af .

Foto: Columbus Leth

Top frugttærten med dine yndlingsfrugter og bær i rigelige mængder. Det giver en overdådig og farverig frugttærte med en dejlig frisk smag, som komplimenterer cremen og flødeskummet.

Bemærk
Afkøling: Ca. 3 timer.

Ingredienser

Udstyr

1 firkantet tærteform, 22 x 22 cm eller 1 rund form, 22 cm i diameter

Sådan gør du

Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør smør sammen med flormelis, vaniljekorn og salt. Rør æg i.
Tilsæt mandelmel og hvedemel, og saml dejen hurtigt uden at ælte for meget. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
Rul mørdejen ud med en kagerulle på et meldrysset bord, og beklæd en smurt tærteform med dejen. Trim kanterne for overskydende dej. Sæt tærtebunden i fryseren i 1 time.
Varm ovnen op til 190°. Sæt den kolde tærtebund i ovnen, og bag den i 15 minutter.
Riv skallen af ⅔ af citronerne fint, og pres saften af alle citronerne.
Pisk kondenseret mælk, æggeblommer, citronskal og citronsaft sammen i en skål med et piskeris.
Hæld citroncremen i den forbagte tærtebund. Sænk ovntemperaturen til 160°, og bag citrontærten i ovnen i 15 minutter.
Lad den køle af i formen placeret på en rist. Sæt den herefter på køl i mindst 2 timer.
Pisk fløden til skum. Skyl nektariner, og skær dem i passende stykker. Skyl bær. Fjern sten fra halvdelen af kirsebærrene. Pynt tærten med flødeskum og sensommerfrugt. Drys med hakkede pistacienødder.

Tip!

For at spare penge kan du lave dit eget mandelmel ved at smutte mandler og blende dem helt fint i en minihakker eller foodprocessor.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

 • Alkohol
 • Fisk
 • Gluten
 • Jordnødder
 • Laktose
 • Nødder
 • Skaldyr
 • Soja
 • Æg

Kostretning

 • Vegansk
 • Vegetarisk
 • Uden svinekød
 • Pescetarisk

Sådan laver du den bedste frugttærte

Du kender måske frugttærten fra bageren, men du kan snildt bage den selv. Vi lover dig, at dine gæster vil blive glade! Og så kan den laves året rundt, da du bare bruger den frugt, der er i sæson. Herunder har du samlet en masse fifs og viden, du kan læse, inden du går i køkkenet.

Frugttærte med marcipan

Har du en rest marcipan, eller er du bare svært glad for marcipan, kan du godt bruge det i frugttærten. Tilsæt 40-50 g revet marcipan i mørdejen – så får den en dejlig sød og karamelliseret smag, når den bages. Du kan også godt tilsætte lidt i citroncremen, hvis du synes. Riv 50 g marcipan, og vend den i cremen efter trin 6 i opskriften.

Frugttærte med mørdej

Denne frugttærte er med mørdej, og når du arbejder med mørdej, er der et par gode råd, du bør kende til. Det vigtigste med en mørdej er, at den ikke æltes for meget. Dejen skal blot lige samles, for hvis du ælter den sammen, smelter smørret og giver en sej og brødagtig bund i stedet for en sprød og lækker en af slagsen.

Du kan evt. blende ingredienserne til mørdejen sammen i en minihakker eller foodprocessor. Så fordeles smørret jævnt og gør det nemt hurtigt at samle dejen med hænderne efterfølgende.

Derudover er det en god idé at forbage tærtebunden som i opskriften her. Du kan evt. blindbage den, så den ikke glider ned og bobler op. Se i videoen overover, hvordan du blindbager en tærte med tørrede bønner eller kikærter-

Frugttærte med frossen frugt

Er din yndlingsfrugt ikke i sæson, kan du heldigvis ofte finde det på frost. Selvom frossen frugt og bær får en lidt vandet konsistens, kan du godt bruge det til tærten her. I stedet for at toppe tærten med frugten, kan du vende den frosne frugt eller de frosne bær i cremen og bage dem med i ovnen. Du kan f.eks. bruge mango, jordbær eller skovbær. Du kan også tit få frugtblandinger på frost, som du kan bruge her.

Når det er sagt, vil vi dog til enhver tid bruge frisk frugt eller bær, hvis det er muligt. Du kan som regel købe æbler, pærer, mango, ananas osv. året rundt, så i stedet for at bruge frossen frugt, så vælg dem, der er mulige at få fat i. Du behøver nemlig ikke at bruge nektariner, kirsebær, brombær og blåbær, som her i opskriften.

Dagens frugttærte

Hos bageren hedder sådan en frugttærte ofte dagens frugttærte, netop fordi der er brugt den frugt, som er i sæson på dagen. Den ene dag er der måske brugt friske jordbær, hindbær og brombær, og ugen efter er det nektariner, æbler og pærer. Det betyder, at du kan freestyle, lige så toppet du vil, når det kommer til pyntningen af din frugttærte.

Frugttærte med låg

Vil du bage en tærte med låg, kan du lave dobbeltportion af mørdejen, som du lægger over tærten, inden du bager den anden gang. Du kan evt. flette den, udstikke små figurer og lægge ovenpå cremen eller du lægge mørdejen på i et helt stykke. Når du serverer den, kan du servere frugten ved siden af eller toppe tærten med cremefraiche eller flødeskum, som frugten kan lægge ovenpå.

Frugttærte i bradepande

Her i opskriften bages frugttærten i en firkantet tærteform på 22 x 22 cm. Du kan dog også sagtens bage den i en rund form med en diameter på 22 cm. Vil du have en endnu større kage, kan du gange opskriften op og bage den i en større form. Så skal du dog huske at bage den i længere tid.

Frugttærten her har en bund af mørdej, som kræver en form med lidt høje kanter – det vil nok være lidt svært at bage den i en almindelig stor ovnbradepande, da kanterne ikke er så høje og nogle af dem er skæve.

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar