Frikadeller med stuvet hvidkål

5. august 2022 af .

Foto: Henrik Freek

Frikadeller med stuvet hvidkål er en vaskeægte dansk klassiker, som altid er et hit. Den cremede, stuvede hvidkål smager himmelsk til saftige frikadeller.

Ingredienser

Sådan gør du

Rør kødet sejt med salt og peber. Pil og hak løget fint. Rør løg, æg og havregryn, rasp eller mel i. Tilsæt mælk, til farsen er blød, men stadig fast nok til at forme frikadeller.
Lad evt. farsen hvile lidt, inden den formes med en spiseske til frikadeller, som steges gyldenbrune på en pande i smør eller olie (eller halvt af hvert).
Del hvidkålen i kvarter, og skær den i ca. 2 cm brede strimler. Bring en mellemstor gryde vand i kog med 2 tsk salt. Kog kålen, til den er næsten mør, men stadig har lidt bid. Kog evt. kålen ad flere omgange, hvis der ikke er plads til det hele i gryden på én gang. Tag kålen op af kogevandet med en hulske. Gem kogevandet.
Smelt smørret i en gryde. Tilsæt mel, når smørret er bruset af. Rør godt og grundigt over varmen i et par minutter. Det kaldes at bage melet af.
Skru ned for varmen, flyt evt. gryden lidt fra blusset, hvis varmen skal hurtigt ned. Skift til piskeris, og spæd med lidt af kogevandet, til melblandingen bliver sammenhængende og glat. Tilsæt mere kogevand, til meljævningen bliver fortyndet. Gør det et par gange, og rør godt hele tiden – lad jævningen blive helt ensartet, inden næste hold væske tilsættes.
Begynd at tilsætte mælk, og rør hele tiden, mens der spædes med mælk, så saucen ikke klumper. Lad saucen småkoge<br /> under omrøring i mindst 5 minutter. Det skal der til, for at melsmagen koges ud.
Bland kål og timianblade i saucen, og kog godt igennem under omrøring. Smag til med salt, peber og muskatnød. Spæd med kogevand eller mælk, hvis saucen er for tyk.
Kog kartoflerne i ca. 20 minutter, til de er møre. Servér frikadellerne med stuvet hvidkål, kogte kartofler og fintsnitter, frisk hvidkål.

Næringsindhold

Opskriftens indhold af næringsstoffer, allergener m.v. er vejledende.

Opskriften indeholder

  • Alkohol
  • Fisk
  • Gluten
  • Jordnødder
  • Laktose
  • Nødder
  • Skaldyr
  • Soja
  • Æg

Kostretning

  • Vegansk
  • Vegetarisk
  • Uden svinekød
  • Pescetarisk

Verdens bedste opskrift på frikadeller

Det lyder som pral, men det her er virkelig den bedste opskrift på gammeldags frikadeller. Herunder får du alle de tips og tricks, du har brug for, for at nå i mål med de klassiske deller.

Hvor meget salt skal der i frikadellefars?

En underkrydret frikadelle er ikke sagen. Det er derfor vigtigt, at du tilsætter tilstrækkeligt salt, så frikadellerne smager af noget.

Tilsæt gerne 5-8 gram salt pr. 500 g kød. Du kan altid forme en lille test-delle, og stege den for at smage, om den er krydret nok.

Salt giver ikke kun smag til frikadellerne. I opskriften skal salt og peber røres sammen med kødet, inden de andre ingredienser tilsættes. Det gør man for at gøre kødet sejt, så farsen hænger bedre sammen. Salt binder nemlig væske.

Hvor længe skal frikadeller stege?

Dine frikadeller skal være lige akkurat gennemstegte, så du undgår råt kød, men bevarer saftigheden. En normal størrelse frikadelle skal stege i ca. 5 minutter på hver side. Du kan altid skære en af frikadellerne over for at se, om den er færdigstegt.

Du kan også brune dem på panden og stege dem færdigt i ovnen, hvis du hellere vil det. Du kan også stege frikadellerne udelukkende i ovnen. Se mere nedenfor.

Kan man stege frikadeller i ovnen?

Du kan sagtens stege dine frikadeller i ovnen. Form farsen, læg frikadellerne på en bageplade med bagepapir, og steg dem i ca. 20 minutter ved 200°.

Frikadellerne kan godt blive lidt blegere, når de steges i ovnen. Brun dem evt. af på panden bagefter. Se meget mere info i videoen ovenover.

Tilbehør til frikadeller

Frikadeller kan serveres på mange måder. Lav f.eks. ovnbagte kartofler og salat til, eller servér på gammeldags manér med kogte kartofler, brun sovs og stuvet hvidkål. Her kan du se trin for trin, hvordan du laver stuvet hvidkål. Se mere på opskriften her.

Græske frikadeller 

Skal dine frikadeller smage mere af sydens sol i stedet for dansk gråvejr? Så skal du prøve at lave græske frikadeller.

Du opnår smagen af græske frikadeller, ved at tilføje græske krydderier, fetaost og derefter griller dem. Har du ikke en grill, så steg dem på en almindelig pande – de skal nok blive lækre alligevel. Servér med en tzatziki, ovnbagte (og græsk krydrede) kartofler og en græsk salat eller tomatsalat.

Squash frikadeller

Er du vegetar eller skal du blot lave en vegetarisk ret, skal du helt klart prøve disse lækre squash frikadeller. https://spisbedre.dk/opskrifter/squash-frikadeller

Linser og squash har faktisk masser af smag sammen med krydderier, og så er de utrolig sunde. Du kan også lave squash frikadeller mere flade, og servere dem med en græsk yoghurt-dressing, så fungerer de som en lækker snack eller appetizer.

Tip: du kan også lave græske squash frikadeller. Tilføj blot feta og græske krydderier og servér som nævnt ovenover. 

Frikadeller med havregryn

Har du ikke rasp eller hvedemel, har havregryn den samme effekt. Du kan sagtens putte hele havregryn i, det giver faktisk en ret fin konsistens – men bare rolig, frikadeller kommer ikke til at ændre karakter, bare fordi du har brugt havregryn i stedet for.

Grunden til at der skal rasp, hvedemel eller havregryn i dine frikadeller, er for at frikadeller ’samler’ sig, og ikke bliver for våde i konsistensen. Derudover er det svært at lave den rigtige konsistens uden, og få den rigtige stegeflade.

Hvilken af de tre ingredienser du bruger, er meget en smagssag. Mange har en idé om, hvad der er mest klassisk, alt efter hvad de er vokset op med.

Hvorfor skal frikadellefars hvile?

Den skal ikke hvile, men frikadellefarsen har godt af at hvile lidt. På den måde sætter den sig, og kan være lettere at forme til perfekte frikadeller. Hvis der er havregryn i dejen, er det også en god idé, da grynene ellers ikke når at blive helt bløde og dermed blive en del af en ensartet fars.

Har du ikke tid, gør det ingenting at den ikke hviler. Sørg blot for at farsen er rørt godt nok sammen, så frikadellerne ikke går fra hinanden.

Madpakke-frikadeller (minideller)

Frikadeller til madpakken er super praktisk. Du kan selvfølgelig både servere dem på rugbrød, men de fungerer også fint som små snacks.

Hvor meget skal frikadeller steges?

Det er en smagssag, hvor meget frikadeller skal steges. Nogle synes blot de skal brunes, imens bedst kan lide dem med en helt sprød skorpe. Det er helt op til dig selv, så længe du husker at tjekke, om du har gennemstegt farsen. Vi anbefaler i denne opskrift, at du steger frikadellerne, til de er halv-gyldne. 

Log ind
Ikke medlem? Opret bruger

Sidebar